شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۲۲۷۸۷
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۲:۳۴
نویسنده: حسین عبدالعزیزی
سوء تغذیه یا عدم تغذیه مناسب یک نوع بيماري است که مهمترین دلیل ایجاد آن، مصرف ناکافی یا بیش از اندازه یک یا چند ماده غذایی است. همچنین باید گفت که بزرگ ترین مشکلات بسیاری از كشورهاي در حال توسعه، مربوط به کمبود مواد غذايي لازم برای سوخت و ساز بدن است و این در حالی است که، سوءتغذیه در همه کشورهای جهان با شکل های مختلف همچون چاقی، بدخوری و یا کم خوری دیده می شود. البته ناگفته نماند که بر پایه آمار سازمان بهداشت جهاني، از سوءتغذیه به عنوان بزرگ ترین عامل مرگ و مير كودكان یاد شده است. همچنین باید توجه داشت که خود سوءتغذیه باعث ایجاد انواع بیماری ها و اختلالاتی در سیستم ایمنی و گوارش بدن می شود که جذب برخی از مواد غذایی لا زم برای متابولیسم بدن را دچار مشکل می کند. به گفته متخصصان تغذیه، در کشورهای در حال توسعه، سوءتغذیه باعث ایجاد بیماری هایی همچون کم خونی ، کواشیورکور ، راشی تیسم و کوری شده است.

 به طوریکه کارشناسان معتقدند، کمبود آهن در نوزادان بين ۶ تا 2۴ ماه، ۴۰ تا ۶۰ درصد، کمبود يد 1۰ تا 15 درصد بر رشد مغز و هوش تأثير می گذارد، به علاوه، کمبود آهن و ید باعث به دنیا آمدن سالانه 18 میلیون نوزاد دچار عقب ماندگي ذهني شده است. همچنین کارشناسان تغذیه بر این عقیده اند که کمبود ویتامين آ مرگ سالانه یک میلیون کودک را نیز به همراه دارد. به طوریکه بر اساس نظر سازمان بهداشت جهاني، گرسنگي مهمترین تهدید برای بهداشت عمومی جهانی است و در حال حاضر بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در جهان دچار قحطی زدگی، و ۳۰۰ میلیون نفر دچار چاقی هستند که مبارزه با سوءتغذیه هم اکنون یکی از ۸ هدف توسعه هزاره سازمان ملل است که به نصف شدن تعداد افراد مبتلا به سوءتغذیه تا سال های آینده مربوط می شود.

و در پایان ضروری به نظر می رساند که مسوولان امر با همکاری رسانه ها ضمن فرهنگسازی برای ترویج و اشاعه سبک صحیح تغذیه سالم برای جلوگیری از سو تغذیه با ایجاد راهکارهای بهبود تغذیه جامعه و کاهش سوتغذیه کودکان تلاش کنند، البته کارشناسان تغذیه بر مواردی همچون آموزش همگانی تغذیه با امکانات موجود، آموزش کارکنان بخش های مختلف، افزایش دسترسی فیزیکی به غذا ازطریق کشت، تولید و عرضه مواد غذایی، افزایش دسترسی اقتصادی به غذا ازطریق ایجاد طرح های اشتغال زایی وطرح های خودکفایی، افزایش پوشش خدمات بهداشتی اولیه همچون تنظیم خانواده، ایمن سازی، پایش رشد کودک، کنترل اسهال و عفونت های تنفسی، ترویج تغذیه با شیرمادر، بهسازی محیط و سالم سازی آب آشامیدنی و سواد آموزی به ویژه با سواد کردن مادران برای ترویج الگوی صحیح تغذیه و سبک زندگی سالم تاکید دارند.
نویسنده: حسین عبدالعزیزی کارشناس بهداشت مواد غذایی
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار