با توجه به اینکه پیشبینیهای جوّی و آب و هوایی، در ده سال آینده، حکایت از گسترش مناطق بیابانی و کویری در آینده دارد؛ امیدواریم به این موضوع با تمهیدات مسئولان و همکاری سایر کشورهای ذیربط در منطقه، اصولی و اساسی رسیدگی و راهحلهای مناسب برای آن پیشبینی شود.
دکتر محسن رضایی پس از پیگیریهای اخیر درباره بحران زیست محیطی بر استانهای جنوبی و غربی، ضمن ارائه گزارشی از سفر اخیر خود به استان خوزستان نسبت به ادامه معضلات محیط زیستی و پدیده ریزگردها و غبار در برخی استانهای کشور هشدار داد؛ هشداری که باید توسط متولیان امر مورد توجه قرار گیرد تا شاهد تغییر سریع وضعیت بحرانی حاکم بر این استانها در دورهای کوتاه مدت باشیم.
به گزارش «تابناک»، گرد و غبار سنگین در هوای استانهای خوزستان، ایلام، بوشهر و کرمانشاه، تنفس را برای میلیونها تن از مردم ساکن این مناطق ایران دشوار ساخته و در این میان، وضعیت مردم خوزستان دشوارتر از دیگر استانهاست. گرد و غبار پیش از این نیز سراغ جنوبیها آمده بود، اما هیچ گاه به این سنگینی و نفسگیری و آن هم برای یک هفته پابرجا نبود و زندگی را کامل برای ۱۰ درصد جمعیت کشور مختل نساخته بود. این وضعیت، منجر به نگرانی میان عموم مردم ایران نسبت به سرنوشت مردمان گرفتار در این بحران شده است؛ مردمانی که حتی در ۲۲ بهمن نیز حضور باشکوهی داشتند و این هوای مرگ آور نیز نتوانست روحیه انقلابیشان را تضعیف کند.
پس از استمرار این وضعیت و افزایش نگرانیها، دکتر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامهای به دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، پیشنهادهایی برای عبور از بحران مطرح کرد. در پیشنهاد محسن رضایی علاوه بر تشکیل جلسات فوقالعاده هیأت دولت با موضوع عبور از این بحران، تخصیص درصد مشخصی از درآمدهای حاصل از نفت و گاز استان برای حل مشکلات توسعهای و نیز مقابله با این فاجعه محیط زیستی مطرح و بر پیگیری فوری این موضوع برای عبور از بحران تأکید شد.
با این حال، محسن رضایی تلاشش را برای تغییر وضعیت جنوبیها به همین پیگیری در سطح کلان کشور محدود نساخت و به همراه گروهی ضمن سفر به شهرهای استان خوزستان از جمله اهواز، خرمشهر و آبادان در جریان وضعیت دقیق استان و همچنین وضعیتی که برای حادثه دیدگان به وجود آمده، قرار گرفت.
محسن رضایی در حاشیه بازدید از بیمارستان ولیعصر (عج) خرمشهر اظهار کرد: «مسأله گرد و غبار در خوزستان، موجب نگرانی بسیاری به ویژه مقام معظم رهبری شده است که ایشان دستورهای اکیدی به دولت دادند که امیدواریم هر چه زودتر بتوانند راهکارهایی را پیدا کنند. دلیل بخشی از مشکلات ناشی از ریزگردها طبیعت است و بخش بسیاری از این مشکلات مربوط به انسان و مدیریت انسانی است که میتوان برای آن چارهاندیشی کرد. حتی مسائل مربوط به منشأ برونمرزی را نیز میتوان با مدیریت انسانی حل و فصل کرد».
او در حاشیه دیدار با برخی بیماران تنفسی بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: «اگر عوامل بروز این پدیده به کنترل در نیاید، سال آینده نیز شاهد بروز دوباره این مشکل خواهیم بود. مسئولان باید اطلاعات را در خصوص پدیده گرد و غبار در اختیار مردم بگذارند و در صورت امکان از مردم کمک بگیرند».
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در بازدید از بیمارستان طالقانی آبادان نیز به کمبود کادر درمانی بیمارستانهای منطقه اروند اشاره کرد و گفت: «در صورت وقوع حوادثی از قبیل گرد و غبار، پرستاران با تعداد بالای مراجعهکنندگان مواجه شده و توان ارائه خدمات مطلوب را نخواهند داشت که باید کادر درمانی را تقویت کرد و در صدد رفع این مشکل بود. دلیل حضور من در خوزستان و خرمشهر، انجام وظیفه و ابراز همدردی با همشهریان و ارائه گزارش به مقام معظم رهبری و مجمع است تا توجه جدیتری به این موضوع شود».
همچنین دکتر محسن رضایی در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران با هشدار نسبت به مشکلات و معضلات زیست محیطی گفت: «به خاطر عدم مصرف و مدیریت درست منابع آبی برخی از دریاچهها خشک شده است. بعضی از مناطق مثل استانهای خوزستان، کرمانشاه، لرستان، بوشهر بیش از دو هفته است که غبار زندگی را از مردم سلب کرده است» و بدین ترتیب به بازخوانی دلایل اصلی این واقعه تلخ پرداخت.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه روز شنبه ۲۵ بهمن ۹۳ مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گزارشی از سفر اخیر خود به استان خوزستان و بازدید از برخی شهرهای این استان و بررسی مشکلات مردم این شهرها را به اطلاع اعضای مجمع رساند. او به نظرات مردم در شهرهای اهواز، آبادان و خرمشهر اشاره کرد و با توجه به گسترش این پدیده به استانهای مجاور، تلاش بیشتری را از مسئولان تقاضا کرد.
محسن رضایی تأکید کرد: «با توجه به اینکه پیشبینیهای جوّی و آب و هوایی، در ده سال آینده حکایت از گسترش مناطق بیابانی و کویری در آینده دارد؛ امیدواریم این موضوع با تمهیدات مسئولان و همکاری سایر کشورهای ذیربط در منطقه، به طور اصولی و اساسی مورد رسیدگی قرار گیرد و راهحلهای مناسب پیشبینی شود».