اختصاصی شوشان: اشاره - بعد از یک دوره مذاکرات فشرده که به گفته برخی کارشناسان، بعد از پایان جنگ سرد، در چنین سطح و اهمیتی کم نظیر بوده است ، کشورهای ایران و اعضای 1+5 در بیانیه ای خبر از توافقی بزرگ دادند.
بر اساس این بیانیه، ایران به فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود از جمله غنی سازی ادامه خواهد داد و با پذیرش نظارت های بیشتر، این اطمینان را خواهد داد که به سمت تولید سلاح اتمی نخواهد رفت. در مقابل، همه تحریم های سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا که در چند سال اخیر در ارتباط با برنامه هسته ای ایران وضع شده بود، لغو خواهد شد.
در میان 7 کشور حاضر در لوزان، ایران و آمریکا بیشترین تمایل را برای رسیدن به توافق داشتند و اگر عزم دو کشور برای حل مسأله نبود، در چند مقطع که گفت و گوها به بن بست خورد، مذاکرات متوقف می شد و به شکست می انجامید. با این حال تلاش های مشترک ایران و آمریکا برای عبور از بن بست، مذاکرات را چندین بار نجات داد.
در خصوص توافق ایران با جامعه ی جهانی نظر برخی فعالین سیاسی واجرایی در کشور را جویا شدیم که در پی آید :
فرج الله خبیر: " این توافق حقانیت ایران در انرژی هسته ای را اثبات کرد"
معاون سیاسی استاندار خوزستان ، با اشاره به اینکه در مسئله ی هسته ای دیپلماسی سیاست خارجی ایران بسیار خوب و موفق عمل کرد ، گفت:بعد از یکسال و اندی این مذاکرات سنگین و فشرده حقانیت ایران در انرژی هسته ای را اثبات کرد و یک فضای مثبت در حوزه های سیاسی ،اجتماعی ،فرهنگی و اقتصادی برای ایران ایجاد کرد و انشالله مسیری را که ما برای توسعه و آبادانی کشور طی می کنیم سرعت بگیردو برخی تنگناهای اقتصادی حل شود. همچنین زمینه ی مساعدی برای تعامل با همسایگان فراهم شد .
فرج الله خبیر افزود: ان شاالله با هماهنگی مناسبی که در حوزه های مختلف در ارتباط با انرژی هسته ای وجود دارد شاهد رشد و توسعه در همه ی زمینه ها باشیم .
عضو شورای شهر اهواز : " قدرت های جهان جایگاه ایران در معادلات بین المللی را پذیرفتند"
حسین حیدری عضو شورای شهر اهواز، توافق ایران با 5+1 را مثبت دانست و گفت: نکته ی بارز این توافق به رسمیت شناخته شدن فعالیت های هسته ای و غنی سازی اورانیوم در ایران است که قبلا قدرت های جهانی زیر بار این موضوع نمی رفتند.
وی افزود: با این توافق ایران می تواند تا 5 درصد غنی سازی اورانیوم را انجام دهد و تاسیسات هسته ای ایران نیز تعطیل نخواهند شد .
وی با اظهار اینکه قدرتهای جهان با این توافق جایگاه ایران را در معادلات بین المللی پذیرفتند ،گفت : کشورهای 1+5 متوجه شدند که تحریم ها نمیتواند جلوی پیشرفت ایران را بگیرد و باید فعالیت های هسته ای ایران مقتدر به رسمیت شناخته شود.
محمد كيانوش راد :" این پيروزي فراتر از بهره گيري يك جناح سياسي است "
كيانوش راد نماينده مردم اهواز در مجلس ششم در پاسخ به سوال ما كه نظر وي را پيرامون توافق انجام شده ميان ايران و پنج بعلاوه يك جویا شدیم ، گفت. : اين توافق بايد خيلي پيش تر اتفاق مي افتاد.اما اكنون نيز بسيار خوب و جلوي ضررهاي بيشتر گرفته شد.
مساله مهم توافقات دو جانبه و اقدام مشترك همزمان ميان ايران و پنج بعلاوه يك است. ما هميشه گفته ايم ، بدنبال سلاح هسته اي نيستيم. اما اعتماد سازي براي غربيان و جامعه جهاني و كشورهاي همسايه بسيار مهم و اساسي بود. ما بايد راه هايي را دنبال مي كرديم كه ضمن انجام جا انداختن اصل غني سازي ، و ادامه امكان تحقيقات در اين زمينه ، جامعه جهاني را مطمن مي كرديم كه امكان ساخت سلاح هسته اي را نخواهيم داشت.
وی افزود : ما براي هر اقدامي بايد هزينه و فايده آن را بدانیم و سپس با توجه به منافع ملي كوتاه مدت و بلند مدت تصميم گيري كنيم. ضمن انكه هنگاميكه همه مسئولان و خصوصا رهبري نظام ساخت سلاح هسته اي را مجاز نمي دانند ، اين چه اصراري است كه عده اي از محافظه كاران و دلواپسان واپسگرا با اين روند مخالفت مي كردند. در اين هشت سال كه اين توافق به تاخير افتاد ، چه آسيب هايي كه به مردم و كشور وارد نشد .
وی بیان داشت : شرايط پس از توافق ، حتا زمينه هاي كار علمي و همكاري پژوهشي را با جامعه علمي جهاني گسترده تر مي كند. بايد از اين فرصت ها براي رشد كشور استفاده كرد. بارها اينجانب گفته ام ، " شعار نه سازش ، نه تسليم ، لزوما به معناي نبرد با امريكا نيست ". ما مي توانيم با حفظ اصول اصلي خويش به مذاكره پرداخته و از حقوق ملت خويش دفاع نماييم. ساده انديشي مسولان قبلي تا جايي بود كه فكر مي كردند روسيه يا چين بخاطر مردم ايران حاضر به گذشت از منافع خود هستند .
کیانوش راد ادامه داد : امروز يك توافق مشترك و كامل در همه زمينه ها و با حق اقدام متقابل در صورت نقض توافقات وجود دارد كه تضميني براي رفع نگراني هاي احتمالي است. اين يك پيروزي ديپلماتيك براي ملت ايران بود و بايد آن را فراتر از بهرگيري يك جناح سياسي ديد.
اگرچه راه حل هاي اصلاح طلبان و خصوصا دولت آقاي خاتمي ، هميشه با نگاهي واقع بينانه و از موضع " حكمت ، عزت و مصلحت " ، كه خواسته رهبري نظام هم بود، دنبال مي شد. نوع پي گيري و استقبال مردم از اين توافق ، گوياي اميدوارشدن بيشتر مردم به اقدامات دولت تدبير و اميد وآقاي روحاني شد. البته بنظر من دولت بايد بلافاصله با ارتباطات گسترده تر و روشنگرانه در جهت رفع برخي نگراني ها از كشورهاي همسايه برآيد.
متاسفانه خشونت هاي فرقه اي با بهانه هاي مختلف در حال گسترش است و ايران بايد با رايزني بيشتر و موثر تر خصوصا با عربستان و تركيه فضاي دوستانه تري را بوجود آورد.
پیش بین : برای گفتگو با کشورهای پیشرفته راهی جز تفاهم نبود
جهانمیر پیش بین ، فعال سیاسی معتقد است که با این توافق ایران می تواند در جهت منافع ملی با دنیا تعامل داشته باشد .وی می افزاید :برای اینکه زمینه های گفتگوی ایران با کشورهای پیشرفته ی دنیا ایجاد شود چاره ای چون انعقاد این توافق نبود .قطعا کشورهای دیگر هم در این بین به منافع ملی خود می اندیشند و منطقی را جستجو می کنند که آن منطق دوام آور باشد و بتواند گفتمانی ایجاد کند که جامعه ی جهانی از آن درک متقابلی داشته باشد.
وی همچنین گفت :این تعامل زمینه ی ارتباط ما را با دنیا تسهیل می کند و سبب توسعه ی سرمایه گذاری ، اشتغال و درآمد ملی خواهد شد به شرطی که ما بتوانیم از فرصت ها و نقاط قوتی که در درون جامعه داریم به صورت شایسته ای استفاده کنیم .
جهانمیر پیش بین تیم "مذاکره کننده ی هسته ای " را قوی و متخصص دانست و اظهار داشت : تمامی مذاکره کنندگان هسته ای دارای تحصیلات عالیه دانشگاهی هستند که در راه مذاکرات هسته ای عاشقانه و دلسوزانه وقت صرف کردند تا توافق در کلیات حاصل شود و اگر راستی آزمایی از سوی طرف های قرارداد به درستی صورت بگیرد سبب لغو تحریم ها می شود و ایران می تواند در ابعاد مختلف با جامعه ی جهانی ارتباط سازنده برقرار کند .
جاسم شدید زاده : توافق هسته ای بشارت دهنده ی قدرت بین المللی جمهوری اسلامی ایران است"
این فعال اصلاح طلب عرب نیز با اشاره به اینکه توافقی که صورت گرفت دارای پیچیدگی های زیادی بود ، خاطر نشان کرد : 1+5 مشکلات زیادی برای ایران ایجاد کرد و قصد داشت تا ایران را در گوشه ی رینگ گرفتار کند و شرایطی را به وجود بیاورد تا این توافق به سرانجام مطلوب نرسد اما درایت و ارشاد رهبری و زیرکی مذاکره کنندگان سبب شد که جمهوری اسلامی ایران بر مواضع خویش تاکید کند و توافق و تفاهمی که مد نظر جمهوری اسلامی بود ، تامین شود.
وی با اظهار اینکه این توافق دارای مزیت های اقتصادی و سیاسی است ، افزود : در حوزه ی اقتصادِ نفت و گاز اگر تحریم ها برداشته شود قدرت مانور جمهوری اسلامی بسیار افزایش خواهد یافت و دست ایران برای تبادلات تجاری با کشورهای پیشرفته خصوصا اروپا باز خواهد شد .
جاسم شدید زاده توافق هسته ای را از بعد سیاسی نیز مثبت ارزیابی کرد و گفت این توافق بشارت دهنده ی قدرت بین المللی جمهوری اسلامی ایران است .وی افزود :جمهوری اسلامی ایران با این توافق به یک قدرت منطقه ای تبدیل شده است و می تواند به عنوان یک محور در برابر زیاده خواهی های رژیم صهیونیستی مقاوت کند .
فاضل خمیسی : " توافق هسته ای یک پیروزی برد- برد است"
رئیس اداره ی ناحیه 4 اهواز و عضو انجمن معلمان استان خوزستان این توافق را یک آشتی دوطرفه دانست و گفت:در این توافق دوطرف به یکسری مفاد مشترک رسیدند و به جای اینکه به این توافق نامه فقط از منظر هسته ای نگریست می توان موفقیت های سیاسی آن را در نظر داشت .
وی ضمن تشکر از تلاش های دکتر ظریف و هیئت مذاکره کننده، بااظهار اینکه ما در فعالیت های هسته ای به دنبال بمب اتمی نبودیم ، خاطر نشان کرد : باتوجه به شرایط منطقه ای این توافق یک پیروزی بزرگ برای ایران است و در این توافق نامه حقوق هسته ای ایران نیز به رسمیت شناخته شده است .
رئیس انجمن معلمان اهواز: " در روز ملی هسته ای این پیروزی را جشن خواهیم گرفت "
حرج چلداوی ، معاون پژوهشی و برنامه ریزی اداره کل اموزش و پرورش و رئیس انجمن معلمان اهواز نیز توافق هسته ای را یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران دانست و گفت :در این توافق هسته ای با درایت تیم مذاکره کننده حق مسلم غنی سازی جمهوری اسلامی رسما از سوی 1+5 پذیرفته شد و این موفقیت بسیار بزرگی است .
وی در عین حال این توافق را از نظر سیاسی مثبت ارزیابی کرد و افزود : در سال" دولت و ملت ، هم دلی و همزبانی " می بینیم که دولت و ملت همدل و همزبان هستند و ما در 20 فروردین ماه " روز ملی هسته ای " این پیروزی را جشن خواهیم گرفت .
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز : " جهان به قدرت بالای دیپلماسی ایران پی برد"
دکتر محسن صنیعی نیز در خصوص تفاهم هسته ای گفت : متاسفانه ناشی از سیاست های در پیش گرفته شده در دولت های نهم و دهم، پرونده هسته ای ایران، علی رغم هشدار دلسوزان و کارشناسان به شورای امنیت رفت و باز علی رغم هشدار دلسوزان این پرونده در قالب ماده ۴۱ از فصل هفتم سازمان ملل قرار گرفت که امکان تهدید نظامی را نیز برای کشور به همراه داشت.
این سیاست ها، هزینه های بسیار سنگینی برای کشور داشت، از جمله قطعنامه های مختلف شورای امنیت، تحریم بانک مرکزی و قطع خدمات سوئیفت و تحریم خرید نفت از ایران و حتی تحریم دانشگاه های کشور، وی افزود :با حضور جدی مردم در انتخابات ۹۲ و ایجاد فضای امید و اعتماد، عملا مردم توانستند با انتخاب آقای دکتر روحانی تدبیر را بر بدنه کارشناسی دولت و از جمله در حوزه سیاست خارجی و پرونده هسته ای ایران برگردانند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد :خوشبختانه، این فضا از فضای تنش آلود به سمت فضای تعامل تغییر پیدا کرد و در دولت تدبیر و امید سکان سیاست خارجی و خصوصا هدایت پرونده هسته ای به این دیپلمات برجسته و دلسوز سپرده شد. خوشبختانه با تلاش ها و مذاکرات ۱۸ ماهه، امروز به یک چارچوب برای تفاهم میان ایران و کشورهای ۱+۵ رسیده ایم.
به نظر من یکی از مهم ترین دستآوردهای مذاکرات ۱۸ ماهه، این است که جهان و کشورهای عضو شورای امنیت و اتحادیه اروپایی به قدرت بالای دیپلماسی ایران پی بردند و امروز قطعا ایران را به عنوان یک کشور تاثیر گذار در منطقه می شناسند. یکی از مهم ترین دستآوردهای این مذاکرات این است که هم داخلی ها و هم خارجی ها به این رسیدند که راه حل مشکلات فی مابین، گفت و گو هست.
اکبر ظریفی :" پایه ی تلاش های هسته ای پذیرفته شد "
این فعال سیاسی و استاد دانشگاه در این خصوص گفت این بیانیه پس از۹ماه به همه نشان داد که دوسوی گفتگوبه پایه های رسیدن به "شناخت باهم"رسیده اند وباید درسه ماه مانده ،ریز درخواست های دوسوبررسی شده و برای تصمیم نهایی آماده شود .
وی افزود : دراین "توافق"ازسوی آن کشورهابرای ایران،درست دانستن کنش هسته ای برای ایران پذیرفته می شود،چنبره های سختی آفرین دربخش اروپایی همه برداشته می شود،درآمریکا بخشی از تحریم ها برداشته شده وبخشی دیگربرپایه یک برنامه زمان بندی شده که راستی آزمایی هایی رادرپیش دارد،برداشته می شود وکنگره آمریکاهم باتلاشی که دولت آمریکامی کندبایدآن بخش های ویژه آمریکارانیزبردارند.برخی کارهای فنی نیزدربرخی نیروگاه های هسته ای ماایستاده ودربرخی جاهانیزبایک برنامه زمانی مشخص این بی کنشی خواهدبودوهیچ چیزی همیشگی نخواهدبود.و بایدبمانیم تاسه ماه دیگرتابینیم صبر کنیم .
اکبر ظریفی ادامه داد : خوب است پاسخی هم برای کسانی که دردشمنی بااین پیشرفت چشم هارابسته ودهان هاراگشاده اندبگوییم:دراین هنگامه تنها بیانیه پخش شده وتاسه ماه آینده گفتگوهابرروی کاغذخواهدآمدوریزریزگفتگوهانوشته شده وسپس روی پذیرش نهایی کارخواهدشد.
گفتگوهای مابا آمریکاودیگران "تنهادرسخن هسته ای"بوده،پس ازبین رفتن تنگناهای ناجوانمردانه ایجادشده،تنهادراین ویژگی روی سخن بوده وسنگین ترین "تنگناها"به این بخش گذاشته شده است.پایه تلاش های هسته ای که پیش ازاین هیچ کشوری دراروپاوخودآمریکابرای ایران پذیرفته نشده بود،اکنون پذیرفته خواهدشد.
عضو سازمان دانشجویان و فارغ التحصیلان خوزستان : بُرد جمهوری اسلامی ایران در توافق هسته ای
سعید رضوانی عضو سازمان دانشجویان و فارغ التحصیلان استان خوزستان( سدا ) نیز گفت : خوشبختانه در سایه مدیریت عالمانه وانقلابی مقام معظم رهبری ودرایت مسوولانه ریاست محترم جمهوری وتوانایی و توانمندی تیم ارشد مذاکره کننده به ریاست جناب آقای دکتر ظریف، نظام وملت ایران شاهد پیروزی وموفقیتی بزرگ در مواجه با جامعه بینالمللی دست یافتند.
وی افزود : این توافقات صورت گرفته که با به رسمیت شناخته شدن حقوق هستهای ایران همراه شده، بازی برد جمهوری اسلامی ایران است. سازمان دانشجویان و دانش آموختگان استان خوزستان (سدا)این موفقیت را به مقام معظم رهبری وریاست جمهوری اسلامی ایران و جناب اقای دکتر ظریف وملت ایران تبریک گفته واز زحمات تیم مذاکره کننده کمال تشکر را دارد
این گزارش تکمیل می شود
حدود یازده سال است که صرفا یک ایده و یک تفکر در اداره کلی که متولی آموزش های مهارتی در استان است حکم فرماست. آموزش هایی که میتوانند وضعیتت اسفناک بیکاری در استان را تاحدود زیادی بهبود بخشد و با تربیت نسلی ماهر و حسب نیاز صنعت و بازار،بار سنگینی را از دوش دولت بر داشته و منجر به کارآفرینی افراد آموزش دیده گردد.
لیکن یازده سال است مدیریت متولی آموزش های مهارتی بدون هیچگونه تغییری در سطح اداره کل کماکان به کار خود ادامه میدهد و...
میزان بیکاری و وضعیت مهارتی و آموزش در خوزستان نوید دهنده ی آینده ای خوش برای ما و فرزندانمان نیست،دولت اعتدال و استاندار معتدل برای این وضعیت بغرنج چه چاره ای اندیشیده است ؟! آیا تغییر یک مدیر پس از یازده سال کار سخت و شاقی بنظر میرسد و ...
ما کارکنان....نه از وزیر تعاون ،نه از رییس سازمان .... و نه از تعداد زیادی از نمایندگان استان انتظار رسیدگی و تعویض مدیر این اداره کل را نداریم بلکه فقط و فقط از جناب آقای دکتر مقتدایی استاندار محترم امید و انتظار داریم.