اداره کل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دربارهی بیمه خبرنگاران و برخی سوالات پیشآمده، اطلاعیهای صادر کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد در این اطلاعیه آمده است:
«فعالان حرفهای و استادان ارتباطات بر این نکته تأکید دارند که بیمه مستقیم خبرنگاران توسط دولت با اشکالات زیر مواجه است:
اولاً، با استقلال حرفهای روزنامهنگاران مغایر است و سبب میشود آزادی آنان در نقد دولت تحت الشعاع نیازشان قرار گیرد و طبعاً از دولت انتظار می رود به این مهم، توجه کند.
ثانیاً، مانع تثبیت حرفهای روزنامهنگاران و شکل گیری مؤسسات مطبوعاتی است زیرا حضور پایدار روزنامه نگاران در تحریریه ها شکلدهنده هویت هر رسانه است.
ثالثاً، با قانون مغایرت آشکار دارد زیرا ماده 46 قانون مطبوعات به وظایف مدیران رسانه ها در این خصوص تأکید دارد.
این سه دلیل اصلی و همچنین وجود عدد قابل توجهی از بیمهشدگان دولتی به نام خبرنگار که مشاغلی غیر از خبرنگاری داشتهاند و بعضاً کارمند یا دارای شغل آزاد بودهاند، سبب شد سیاست «بیمه از طریق رسانهها» دنبال و اجرایی شود اما از آنجا که تحمیل این هزینه به رسانهها منطقی نبود در راستای سیاستهای تشویقی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بازپرداخت مبالغ هزینه شده برای بیمه خبرنگاران در دستور کار قرار گرفت و تاکنون در دولت یازدهم در 3 نوبت (شش ماهه دوم 92 ، شش ماهه اول 93 و پاییز 93) اقدام، واریز و اطلاع رسانی شد و برای زمستان 93 نیز به رسانه ها اعلام شده است که فیش واریزی بیمه برای ماه بهمن را به این اداره کل ارسال کنند تا سه برابر آن (بابت فصل زمستان) به حساب آنان واریز شود.
خوشبختانه با مسؤولیت شناسی قاطبه مدیران رسانههای مکتوب و الکترونیک، عمده روزنامهنگارانی که در رسانه ها مشغول به کار هستند توسط رسانه متبوع خود بیمه شدهاند و از این سیاست تشویقی نیز بهره مند شده اند.
البته یکی از شروط بازپرداخت مبالغ واریزی رسانهها به حساب سازمان تأمین اجتماعی این است که هیچ یک از روزنامهنگاران تمام وقت آن رسانه درخصوص بیمه نشدن، به این اداره کل شکایت نکنند. بدیهی است در این صورت و با تعاملاتی که با رسانهها وجود دارد حق این عزیزان احقاق خواهد شد. ضمن اینکه یکی از دلایل شفافیت در اطلاعرسانی مبالغ پرداختی به رسانه ها و به تفکیک نام رسانه، تعداد افراد بیمه شده و مبلغ پرداختی، توجه به همین نکته است.
همچنین مطابق بسته حمایتی سال 94 این اداره کل چنانچه روزنامه ها، هفته نامه ها، خبرگزاری ها و پایگاه های خبری، فاقد فهرست بیمهای باشند از هر گونه یارانه محروم خواهند شد.»
(جزئیات بسته حمایتی سال 94 و همچنین تسهیلات ویژه در خصوص یارانه بیمه رسانه ها به زودی منتشر خواهد شد.)
در بخش دیگری از این اطلاعیه میخوانیم:
«درخصوص سایر خبرنگاران و بیمه تکمیلی روزنامه نگاران نیز نکات زیر قابل توجه است:
1) روزنامهنگارانی که از کمیته تخصصی «صدور کارت حرفهای روزنامهنگاری» موفق به دریافت کارت خبرنگاری شوند، چنانچه به صورت آزاد، مشغول به فعالیت باشند و بیمه آنان از طریق رسانهای پرداخت نشود در صورت تمایل میتوانند از تسهیلات بیمه ای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استفاده کنند (دستورالعمل، شاخص ها، امتیازات، نوع ارزیابی، ترکیب کمیته تخصصی و فهرست دارندگان این کارت در سایت معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی قابل مشاهده است).
2) خبرنگارانی که به صورت غیرحرفهای (آماتور) یا پاره وقت با رسانههای مختلف همکاری میکنند میتوانند با نامنویسی در صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران، درخواست بیمه کنند. بعد از بررسی و کارشناسی این درخواستها توسط اداره کل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی و احراز مستنداتی که فعالیت او را تأیید کند (نظیر معرفی نامه با امضای مدیرمسئول، استعلام از حوزه های خبری، ارزیابی کمیت و کیفیت آثار و ...) بیمه آنان به نام «بیمه روزنامهنگاران غیرحرفهای» از طریق صندوق یاد شده برقرار خواهد شد.
3) در جهت افزایش پوشش بیمهای فعالان مطبوعاتی، بیمه تکمیلی کلیه روزنامهنگارانی که بیمه پایه آنان توسط رسانههایشان انجام میگیرد توسط این وزارتخانه (صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران) صورت میگیرد و یا مبالغ واریزی رسانهها بابت بیمه تکمیلی همکاران خود، به آنها عودت میشود.»