شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۱۱۲۵۸۴
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰
روشنفکری و پاسخی به عبدالکریمی روشنفکر :
شوشان ـ محمدرضا چمن نژادیان :

روشنفکری در عالم سیاست و جامعه شناسی سیاسی  نحله ای از کنشگری فعال سیاسی و اجتماعی است که همواره نسبت به شرایط موجود برای رسیدن به وضع مطلوب با نگاه نقادانه به حاکمیت و حکمرانی درون می نگرد.گزاره‌ های گذار و گذر از شرایط موجود و رسیدن به وضع مطلوب را تعریف، تشریح و تبیین می کنند. تا جامعه آماری و هدف را جهت تحقق آرمانها برای مشارکت اگاهانه، مسئولانه و مطالبگرایانه همراه نمایند. علمای سیاسی با توجه به حوادث تاریخی ، رویکردهای علمی و میدانی به تبیین، نقد و تحلیل پدیده های اجتماعی می پردازند. در مجموع
روشنفکری در علوم جامعه شناختی به معنای برخورد انتقادی و مسئولانه با مسائل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی می باشد. روشنفکران با توجه به دانش اجتماعی و استفاده از خرد خود و جمعی تلاش می‌کنند تا به حل مشکلات اجتماعی و بهبود وضعیت جامعه کمک کنند. رسالت روشنفکری در علوم جامعه، علاوه بر تحلیل و تفسیر پدیده‌های اجتماعی، شامل کنشگری مسئولانه، مشارکت در سیاست، و دفاع از حقوق شهروندی می باشد. به طور کلی روشنفکری دارای ویژگی و رسالت  ذیل می باشد:
۱- انتقاد از وضع موجود و تحلیل پدیده های فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی با بهره‌ گیری از داشته های علمی و منطق قابل درک مخاطبان عام و خاص در جوامع هدف.
۲- برخورداری از مسئولیت ها اجتماعی و تلاش متعهدانه برای بهبود وضع موجود و تحقق وضع مطلوب.
۳- روشنفکر کنشگری است که علاوه بر مشارکت فعال در راستای تغییر وضع موجود بدنبال حل مشکلات و دفاع از حقوق شهروندی با همراهی و بالابردن مشارکت عامه در سرنوشت هستند.
۴- روشنفکران حافظان و پاسداران صیانت کننده از ارزش‌های هویتی ملی، دینی و سنت‌های معقول سر زمینی و فرا سرزمینی مانند رعایت حقوق انسانها، دخالت در سرنوشت بشکل دمکراتیک و آزادی های مشروع مدنی کلیه ی اقشار، ادیان و اقوام.
در واقع، روشنفکران به عنوان واسطه‌ای بین دانش و جامعه عمل می‌کنند. آنها با تحلیل مسائل اجتماعی، به جامعه کمک می‌کنند تا مشکلات خود را شناسایی کرده و راه حل‌های مناسبی برای آنها پیدا کند. همچنین، با مشارکت فعال در حل مشکلات و دفاع از ارزش‌های انسانی، به بهبود وضعیت جامعه کمک می‌کنند. حال با این تعاریف برای درک پدیده های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی پی برده می شود. بابزرگنمایی آسیبهاو ناهنجاریهای مدیریت شده ی اجتماعی در حاکمیت ها را نمی توان به هویت تاریخی و جایگاه تمدنی ملتها و مناطق تعمیم داد. و استفاده از ادبیات سخیف و توهین آمیز هیچ جایگاه عالمانه، عاقلانه و مسئولانه ای برای نقد و تحلیل پیشینه ی ملل ، اقوام و جوامع هدف ندارد. آبادان در طول تاریخ به ویژه تاریخ معاصر تاکنون به لحاظ فرهنگی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی دروازه ی توسعه ی تمدنی و مقاومت عزتمندانه ی ایرانیان بوده است. از آنجایی که آبادان تا قبل از انقلاب اسلامی دارای دومین فرودگاه بین المللی ایران بود‌ به بیش از چهل کشور جهان پرواز مستقیم داشت. در سال هزار و سيصد و هجده ( ۱۹۳۹ میلادی )دانشکده نفت آبادان به عنوان دومين دانشکده کشور پس از دانشکده فنی تهران جهت تربيت نيروی متخصص در پالايشگاه آبادان شروع به کار کرد. بزرگترین پالایشگاه نفت و پتروشیمی خاورمیانه در آبادان تاسیس و تاکنون نقش در اقتصاد ملی دار‌د. پرداختن به سوابق تاریخی و تمدنی آبادان به فصل بزرگی از زمان و تاریخ نیاز دارد. که در این مجال نمی گنجد. اما در انقلاب اسلامی مقاومت غیور مردان و شیر زنان آبادانی با هزاران شهید ، جانباز و آزاده مایه ی سربلند و مقاومت عزتمندانه ی ایرانیان گشته است. ما زمانی که برای  دفاع به آبادان اعزام می شدیم زخم بر پیکر بلند آبادان را بخوبی لمس می کردیم اما آثار توسعه تمدنی و مقاومت عزتمندانه ی آبادان در پرتو مجاهدت و رشادت اول مردمان ساکن آبادان و سپس فرزندان غیور ایرانی هرگز سر خم نکرد‌. شب های جزیره مینو را در پشت خاکریزهای نه چندان با استحکام و خاکی در برابر سنگرهای بتون آرماتوربندی شده بعثی مشاهده کردیم. آنقدر استقامت را با حداقل‌ها اما با شجاعت در کنار سواحل خروشان اروند داد، تا رزمندگان والفجر غرور آفرین را رقم زدند. حال آقای بیژن عبدالکریمی تمام داشته های تاریخی ، جایگاه  تمدنی و رشادت های آبادان در دفاع مقدس انقلاب اسلامی را نباید نادیده می گرفت‌. و تمام داشته و انباشته های آبادان بزرگ و غرور آفرین را با آوردن کلمات و ادبیات سخیف توهین آمیز فاحشه خانه ی پهلوی مقایسه می کرد. برخی ناهنجاری هایی که بنا به اقتضای تکنولوژی غربی و خواست بیگانگان در رژیم وابسته ی استبدادی بر سرزمین آبادان پاک و مردم نجیب تحمیل شده بود. آبادان هم اکنون با زخم های عمیق دروازه ی تاریخ توسعه تمدنی و مقاومت عزتمندانه ی ایرانیان سنگر غیر و شرافت ایران اسلامی می باشد.
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار