شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۲۴۶۵۴
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۶
مجیدکیوانی مدیرانجمن میراث فرهنگی و گردشگری نوژان کارون

خوزستان سرزمین معادن و نعمتهای فراوان طبیعی از دیر باز مورد توجه بشر قدیم و جدید بوده و هست. با نگاهی وسیع و علمی بدین موضوع می توان اهمیت مسئله را (تمامی آثارمعماری و محوطه های باستانی-تاریخی موجود در دشت خوزستان) مشاهد نمود. هرچند معادن اصلی و حساس اقتصادی در این نامه نیاز به کارشناسی و توضیحات جامع دارد ولی به ترتیب اولیت اقتصادی از آنها نام می بریم: 1. نفت 2. آب 3. خاک 4. کشاورزی 5. توریسم و باستان شناسی...و اما چرا مورد آخر را در اولویت های اقتصادی قرارداده ام، بی تردید هر اقدامی که باعث کسب سود آوری و تحول اقتصادی چشم گیر گردد به نوعی در ردیف صنایع و جریانهای اقتصادی جای دارد. 

خوزستان با داشتن اقلیمهای متفاوت از تکرار و یک نواختی طبیعت فاصله میگیرد، زیرا در چهار سوی نقشه جعرافیایی این منطقه شاهد نقاط زیبا و چشم گیری می باشیم. کوهستان برف گیر، دشتهای سرسبز، تپه های بلند، بیابانهای خشک، رودخانه های پر آب،خورشید و در نهایت دریا؛ همه موارد یاد شده را می توان در این گوشه از سرزمین ایران مشاهده کرد و با استفاده از امکانات خدماتی-رفاهی و با جذب تورهای داخلی و خارجی نهایت بهره برداری اقتصادی-فرهنگی بهره مند شد. اما علم باستان شناسی و کاوشهای تحقیقاتی این حوزه چه تاثیری در دیدگاه عوام نسبت به گذشته پیرامون خود دارد؟ و باعث چه تحولاتی در ساختار فرهنگی-اقتصادی جامعه خواهدشد؟

 این علم با کنکاش و مطالعات علمی و بدست آوردن یافتهای تاریخی- باستانی خود می تواند با تاسیس موزه های مسقف( جمع آوری و انتقال آثارمنقول به داخل ویترنها جهت نمایش عموم) و روباز (شناسایی و مرمت آثارباقی مانده از اماکن و معماری شهرهای کهن و باستانی) در جذب مسافرین و آگاه سازی بیشتر علاقه مندان این علم گامهای مهمی برداشت. هم اکنون شهرهای باستانی در استان خوزستان در حال تخریب و نابودی تدریجی توسط افراد رسمی و غیر رسمی و آثار منقول در معرض تاراج و انتقال به موزه های بزرگ جهان می باشد و این سوال در ذهن شهروندان خوزستانی بوجود می آید چرا سرزمینی با داشتن چنین قدمت کهن تریخی دارای یک موزه جامع و علمی نیست.

علت این همه کاستی و کمبود را باید از چه کسانی و در کجاها جستجو کرد؟ کدامین ارگان یا ارگانهای دولتی و خصوصی باید جوابگوی این پیامدهای دلخراش فرهنگی باشند؟ بسی جای خوشبختی است با وجود سه دانشگاه آزاد اسلامی فعال(شوشتر،دزفول، ایذه) در زمینه آموزش باستان شناسان جوان و متعهد در حال فعالیت می باشند و مسئولین فرهنگی استان در صورت امکان با برنامه ریزی های منسجم و بلند مدت خود می توانند با جذب دانشجویان و فارغ التحصیلان این علوم برای گسترش، آشنایی و آگاه سازی عوام از اهمیت و عظمت فرهنگ و تمدن خوزستان استفاده نمود.

صنعت توریسم در دول پیشرفته جهان یکی از با صرفه ترین راه های کسب درآمد است و همچنین با حفظ، مرمت آثار تاریخی و تبلیغات مستمر وگسترده فرهنگی- اقتصادی سعی می کنند تا دیدگاه مسافرین داخلی و خارجی بازدید کننده از اماکن تاریخی-فرهنگی را تغییر داده و حس دلسوزانه را در آنها بارور سازند. هرچند در مقوله اهمیت صنعت توریسم و علم باستان شناسی،مردم شناسی مقالات و نظریات علمی، فرهنگی و اقتصادی بیشماری از سوی اهل تحقیق و قلم به نگرش در آمده است و گاهی در برخی از مناطق کشور و با حمایت مسئولین روشنفکر عملی شده است. اما همچنان نیازمند حمایت، برنامه ریزی، توجه و پیگریهای مستمر دارد.

و در این نامه نیازی به تکرار موضوعات گذشته نیست. اکنون وظیفه اهالی تحقیق و پژوهش ارائه راهکارهای آسان تر، قابل اجرا و علمی نسبت به گذشته برای بهبود،پیشرفت و رفع معایب این علم و صنعت در استان گهربار خوزستان باشند. شاید موارد پیشنهادی نگارنده تکراری، ساده و کم اهمیت بنظر آیند اما اعقاد دارم همین موارد نیز نیازمند به برنامه ریزی بلند مدت و مدیریت دلسوز دارد.

۱- در حوزه ی مسایل فرهنگی و صنعت توریسم با پیگیری و استمرار در جذب، هماهنگی و آموزش نفرات تحصیل کرده در رشته های باستان شناسی، مردم شناسی و تاریخ می توان گامهای مهم برداشت. متاسفانه سازمان میراث فرهنگی استان با پیگیرهای نه چندان جامع وعلمی خود کلاسهای آموزش تور را در زمانهای خاص با شهریه آموزشی نسبتاً بالا برگزار می کنند و این هزینه برای بسیاری از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته یادشده قابل پرداخت نیست و باید سازمان نسبت به این مهم در صورت امکان حمایت اقتصادی (یارانه آموزشی) نماید.

2- ایجاد مرکزی ثابت برای پاسخ گویی به سوالات مسافرین، دوستداران میراث خوزستان، دانشجویان و دانش آموزان در سازمان میراث فرهنگی

 3- تشکیل کانون کشف استعدادها، جذب و بررسی پیشنهادات فرهنگی و اقتصادی در حوزه صنعت توریسم و علم باستان شناسی، راههای برقراری ارتباط و آشنایی با آئین ها و متد جدید بومی.

 4- آگاه سازی قشر تحصیل کرده نسبت به ارزشهای فرهنگی و تاریخی استان خوزستان. 5-گسترش فضاهای تحقیقاتی و مطالعاتی، ایجاد سایتهای حرفه ای و شبانه روزی برای ارائه خدمات به شهروندان و مسافرین داخلی و خارجی توسط سازمان میراث فرهنگی

 6- دعوت و آگاه سازی سرمایه گذاران بومی برای اجرای طرحهای فرهنگی و صنعت توریسم دراستان خوزستان 7- تاسیس بازارچه ها و کارگاه های تولید صنایع دستی و ایجاد مرکزیتی تجاری و به نمایش گذاشتن هنرهای بومی و فراموش شده و ریشه دار خوزستان؛ متاسفانه کلان شهر اهواز دارای چنین مراکز پررونق و مداوم نیست و بیشتر نمایشگاه فصلی و اکثریت کارگاه در حال تعطیلی و...،

 این مهم تنها با فرهنگ سازی و آشنایی مردم با هنرهای اصیل بومی و حمایت مسئولین امکان پذیر است... و سخن آخر به امید روزی که هر خوزستانی متعصب توانایی پاسخ گویی به سوالات مسافرین داخلی و خارجی را داشته باشد و فرهنگ توریسم یکی از ارکان اصلی در زندگی ما گردد و دوباره شاهد دوران درخشان و خاطره انگیز فرهنگ و تمدن در استان خوستان باشیم. 


نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار