دکتر مهدیان در ادامه به ارائه جمع بندی کلی هیئت داوران همایش پرداخت و اظهار کرد: در حالی که ما این تجارب را در دنیا به راحتی مشاهده می کنیم، اما در رابطه با ایران چنین مجموعه مدونی وجود ندارد و جمع بندی کلی ما این است که در رابطه با تاریخچه نوین آبیاری به بررسی ها و کار بیشتری نیاز دارد.
باید کار بیشتری کرد و از خرد و کار جمعی بیشتر استفاده کرد.
به گزارش خبرنگار شوشان، معاون پژوهشی سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایران در اختتامیه نخستین همایش بررسی ابعاد فنی٬ اقتصادی٬ اجتماعی و زیست محیطی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام ضمن بیان این مطلب به تشریح نتایج حاصل از داوری هیئت های علمی پرداخت.
مهدیان گفت: گرچه در این نشست نسبت به نشستِ آذرماهِ سال گذشته که در موسسه فنی و مهندسی برگزار شد ریزتر به موضوعات پرداخته شده است اما جمع بندی کلی این است که باید کار بیشتری در این زمینه صورت بگیرد.
وی افزود: برای این نشست تخصصی سه موضوع نظام های بهره برداری در سامانه هی نوین آبیاری، بررسی و ارزیابی تجربه های استفاده از آبیاری تحت فشار و بررسی امکانات و محدودیت های تامین انرژی در نظر گرفته شده بود که در مجموع از 80 نفر ثبت نام شده، 63 نفر به طور میانگین شرکت کردند.
دکتر مهدیان در ادامه به ارائه جمع بندی کلی هیئت داوران همایش پرداخت و اظهار کرد: در حالی که ما این تجارب را در دنیا به راحتی مشاهده می کنیم، اما در رابطه با ایران چنین مجموعه مدونی وجود ندارد و جمع بندی کلی ما این است که در رابطه با تاریخچه نوین آبیاری به بررسی ها و کار بیشتری نیاز دارد.
وی اعلام کرد: در بحث بهره برداری نظام های آبیاری جمع بندی کلی نشست این است که هنوز نظام مشخصی برای روشهای نویین آبیاری وجود ندارد و نظام های موجود یا روش های جدید آبیاری به هم خورده است؛ لذا نیاز است با فوریت روی این موضوع کار شود.
او افزود: اگر این مشکل حل نشود، مطمئنا دستیابی به اهداف در نظر گرفته برای طرح با دشواری میسر خواهد بود.
محمد حسین مهدیان در ادامه به امکان برقراری نظام آبیاری در طولانی مدت اشاره کرد و گفت: دوستان متفق القول بر این عقیده هستند که برقراری نظام آبیاری پروسه ای است که در بلند مدت میسر است. کار جهاد نظر مهندسی است و به نظر می رسد متولی این طرح(سازمان جهاد کشاورزی) بایستی به صورت چارچوب داری روی این موضوع کار کند.
معاون پژوهشی سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایران ادامه داد: گاها می گوییم موفقیت یا عدم موفقیت شرکت های بهره برداری یا تعاونی وجود دارد. منطق حکم می کند که به طور چارچوب داری به آن ها نگاه شود و مورد بررسی قرار گیرند و معتقدیم تجارب و نیز نکات منفی و مثبتی هست که باید مورد بررسی، استفاده قرار گرفته و در صورت لزوم اصلاح یا حذف شوند.
مهدیان خاطر نشان کرد: قسمت دوم جمع بندی کلی در بحث نظام های آبیاری تجارب است. در این زمینه مطالب ارائه شده کمتر با شرایط خوزستان مرتبط بود و لذا بایستی در این زمینه کار بیشتری صورت بگیرد و از تجارب بین المللی استفاده کنیم.
وی در ادامه به ضرورت ایجاد یک سامانه برای کنترل سامانه آبیاری اشاره کرد و گفت: برای کنترل بهتر سامانه ی آبیاری، متولی این امر باید دست به کار شود و اقدامات بیشتری در این قسمت از کار انجام دهد.
محمد حسین مهدیان در خصوص بحث انرژی که یکی از مهم ترین عوامل در بحث آبیاری تحت فشار و کم فشار است گفت: بحث دیگر، بحث انرژی است که یکی از عوامل مهم در تصمیم گیری سامانه های نوین آبیاری در بحث آبیاری تحت فشار است.
او اضافه کرد: در رابطه با انرژی های نو، انرژی های گازی، استفاده مستقیم از شبکه نیز مطالبی ارائه شد که همه نشان از این دارد که در مجموع برای اراضی طرح برنامه مشخص و مدونی نداریم و لازم است تا کار و اقدامات بیشتری در این راستا صورت بگیرد تا به یک جمع بندی معقول برسیم که چگونه انرژی را در بحث آبیاری تحت فشار یا کم فشار هدایت و راهنمایی کنیم و به نظر می رسد دخالت وزارت نیرو در این زمینه امری گریزناپذیر باشد.
معاون پژوهشی سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایران در پایان از طرح های 550 هزار هکتاری با عنوان طرح بزرگی یاد کرد که تاکنون در کشور انجام نشده و تسریح کرد: ما در زمینه ی اجرای این طرح بزرگ تجاربی به آن شکل نداریم؛ زیرا برای نخستین بار است که طرحی با این عظمت در کشور اجرا می شود و به نظر می رسد جهادنصر آمده تا بگوید می شود طرح های مدت دار 20 ساله را با روش هایی چون مهندسی ارزش و تکنیک های خاص کوتاه تر کرد و امیدواریم که این اقدام جهادنصر بتواند چارچوبی برای کارهای دیگر در سطح کشور باشد.