مسئول نظام صنفی کشاورزی شهرستان هندیجان گفت: آتش زدن زمینهای کشاورزی سبب نابودی جانوران مفید و تخریب محیطزیست است و این مسئله جای تأسف و نگرانی دارد.
فتحالله الهیاری در بندر هندیجان، اظهار داشت: متأسفانه عدهای در سطح شهرستان و شاید در برخی دیگر از مناطق کشور راه افتادهاند و بعد از برداشت محصول اقدام به آتش زدن کاه و کُلش و باقیمانده محصول میکنند که علاوه بر کفران نعمت الهی و آسیب زدن به زمین موجبات تخریب محیطزیست است.
وی در خصوص سؤال خبرنگار ما که چرا زمین را آتش میزنند؟ گفت: این آتش زدنها دو جنبه دارد یکی اینکه برای راحتی شخم زدن زمین است و دومی سهلانگاری و یا تعمد خود کشاورز است و در برخی موارد افراد متفرقه به علت عادتهای ناپسند زمینهای مردم را آتش میزنند و اگر با اینگونه افراد برخورد نشود معضل جدی خواهد بود.
الهیاری افزود: بعد از برداشت محصول جانداران و جانوران متعدد از این نعمت الهی ارتزاق میکنند و غذای خود را میخوردند و نعمت الهی بر همه موجودات پراکنده میشود اما این انسان نادان نافرمانی خداوند خود را میکند و زنجیره غذایی حیوانات را پاره کرده و این سبب کفران نعمت و نزول عذاب الهی را در پی دارد شاید خشکسالیهای چندساله میتواند یکی از دلایل آن اینگونه رفتارهای ناپسند بشر و انسانها باشد.
دبیرخانه کشاورز شهرستان هندیجان بیان کرد: کشاورزان باوجدان و منصفی هستند که هیچگاه به خود یا اطرافیان اجازه نمیدهند زمین کشاورزی بعد از برداشت محصول آتش زده شود چراکه این موضوع را مخالفت با خداوند و روند تغذیه دیگر جانداران میدانند.
وی ادامه داد: اکثر روستانشینهای هندیجان دامدار و گلهدار هستند لذا بعد از برداشت محصول نوبت تغذیه دامهایشان در این زمینها است ولی اگر بیایند ببینند زمینها را آتش زدهاند پس این دامدار چهکار کند، کجا برود دام خود را تغذیه کند و اینگونه به روند طبیعت و اقتصاد مردم لطمه وارد میشود و جداً لازم است از آتش زدن زمینها خودداری گردد.
مسئول نظام صنفی کشاورزی هندیجان در خصوص معایب آتش زدن زمینهای کشاورزی بیان داشت: سبب از بین بردن لایه بالای خاک که یکی از غنیترین لایههای خاک است و گیاه از همان لایه بالای تغذیه میکند و این لطمه بزرگی به خود گیاه است که اگر بخواهیم لایه فوقانی خاک را به حالت اولیه دربیاوریم و آماده کشاورزی شویم باید سالها صبر کنیم که اینیک خسران بزرگ است.
وی معایب دیگر آتش زدن زمین را برشمرد و اظهار داشت: موجودات زنده سودمند مانند کرم خاکی که برای خاک بسیار مفید است در آتش زدن زمین از بین میروند و برگشت آنها هم مکافات خاص خود را دارد، باید مواظب کرمهای خاکی باشیم کرمهای خاکی نقش مهمی در رشد گیاهان و سالم ماندن زمیندارند.
الهیاری ادامه داد: آتش زدن موجب فقیر ماندن زمین کشاورزی برای سالیان دراز دارد و برای غنی کردن زمین باید کشاورز متحمل هزینههای گزاف برای خرید انواع کود دارد و این امر سبب بالا رفتن هزینه تولید میشود، موجب آلوده و تخریب محیطزیست است و دود و آلودگی برای انسانها و دیگر جانداران مُضر است.
الهیاری به کشاورزان و مردم روستاها توصیه کرد: کاه و باقیمانده برداشت محصول سبب نگهداری آب در زمین میشود و قدرت تبخیر آب زمینهای کشاورزی کاهش مییابد، کاه موجود در زمین تمام مواد عالی زمین را جذب خودکرده و بهصورت گیاه درآمده و درجه آخر به خود زمین برگشته و موجب تقویت خاک میشود.
دبیرخانه کشاورز شهرستان بندر هندیجان ادامه داد: تنها راه استفاده بهتر از کاه و باقیمانده برداشت محصول بدون آتش زدن این است که هنگام شخم کشاورز از کود اوره استفاده کرده تا کاه را پوسیده کند و بعد خودبهخود به خاک برمیگردد و به مواد عالی مایحتاج زمین تبدیل میشود که این روش بهترین کار برای افزایش میزان محصول در سال بعد دارد.