">
امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
وجود علاقهمندي مردم خوزستان به برخي خرافات درباره ستارهها، تاثيرات اشياء نجومي بر زندگي انسانها در كره زمين و طالعبيني همواره مورد توجه افراد بوده است
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز با اشاره به وجود علاقهمندي عامه مردم به برخي خرافات درباره ستارهها، تاثيرات اشياء نجومي بر زندگي انسانها در كره زمين و طالعبيني، هدف اصلي اين انجمن را فعاليت علمي و آگاهيرساني در زمينه دانش ستارهشناسي عنوان كرد و گفت: بسياري از جنگهاي رسانهاي و رواني غرب در سالهاي اخير عليه ايران مانند پروژه هارپ با تكيه بر همين خرافات و با سوء استفاده از ناآگاهي مردم برنامهريزي شده است.
خسرو جعفريزاده با بيان اين مطلب خاطرنشان كرد: برنامهها و فعاليتهاي علمي انجمن در جهت دستيابي به هدف كلي آن طراحي شده كه شركت در بخش عمدهاي از اين برنامهها براي عموم مردم رايگان است.
وي تصريح كرد: برنامه روز جهاني ستارهشناسي در ارديبهشتماه همزمان با سراسر جهان، برنامه هفته فضا در آبانماه، جشنواره ساعتهاي آفتابي در طولانيترين روز سال ـ 31 خرداد يا يكم تيرماه، برگزاري نشست ماهانه باشگاه نجوم اهواز با ارايه گزارش فعاليتهاي علمي و نجومي اعضا باشگاه، ارايه سمينارها و كارگاههاي آموزشي براي مردم و برنامه رؤيت هلال ماه از برنامهها و فعاليتهاي اصلي اين انجمن است.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز با اشاره به آغاز بهكار رسمي اين انجمن از سال 85 اظهار داشت: در حال حاضر انجمن با 2 بخش علمي شامل 15 نفر هيأت اصلي و بخش عمومي با 700 نفر عضو عادي فعاليت مي كند كه برنامههاي رصدي آن توسط باشگاه نجوم اهواز اجرا ميشود.
جعفريزاده، انجمن نجوم اهواز را يكي از سه گروه ثبت شده در اهواز براي رويت هلال ماه زير نظر دفتر نمايندگي مقام معظم رهبري عنوان كرد و افزود: رويت هلال ماه در اهواز از سوي سه گروه شامل گروه فيزيك دانشگاه شهيدچمران اهواز، لشكر 92 زرهي خوزستان و انجمن ستارهشناسي اهواز انجام ميشود كه پس از انجام محاسبات نرمافزاري مربوطه براي آزمون انطباق با واقعيت، مكاني براي رصد هلال انتخاب ميشود؛ امسال با توجه به حساسيت رويت هلال ماه شوال، ارتفاعات شمال خوزستان در منطقه كوه منگشت به علت نداشتن دود و غبار محلي در نظر گرفته و گروه رصد هلال انجمن ستارهشناسي، شنبه(28 مردادماه)به محل اعزام شد.
وي درباره اينكه بسياري از مردم نجوم و ستارهشناسي را امري تنفنني و سرگرمي تلقي ميكنند، به جنبههاي اين علم در زندگي روزمره اشاره و خاطرنشان كرد: بسياري از تكنولوژيهايي كه امروز مردم به راحتي مورد استفاده قرار ميدهند، از تحقيقات مراكز ستارهشناسي سر در آوردهاند كه به هدف اصلي تحقيق منجر نشدند و با توجه به كاربرد اين تكنولوژيها در دنياي امروز، در اختيار مردم قرار گرفت؛ به عنوان مثال فناوري دوربينهاي CCD يا موبايل از تحقيقات منجمان به زندگي مردم راه يافته است. از سوي ديگر شناخت عالم هستي، مقدمه خداشناسي و درك عظمت خالق است و نيمي از زندگي انسان در شب سپري ميشود؛ به همين جهت اگر آسمان تاريك باشد، ميتوان با نگاه كردن به آسمان به درك و شناخت از عظمت جهان هستي رسيد؛ انسان بهطور روزمره با دانشهاي آسمان درگير است اما آنقدر سرگرم مسايل عادي و جاري زندگي خود ميشود كه از آن غافل ميماند.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز با تاكيد بر اهميت وجود ماه به عنوان تنها قمر زمين افزود: اگر ماه به دور زمين نميچرخيد، جزر و مد، انحراف مداري 5/23 درجه زمين و چهار فصل را نداشتيم. چهارماه پيش تصوير انفجار يك ستاره با فاصله 60 ميليارد سال نوري از زمين دريافت شد كه با توجه به سرعت نور و فاصله اين ستاره، زمان انفجار حدود عصر دايناسورها ـ 60 ميليون سال پيش تخمين زده شد و يا در سال 1994، يك دنبالهدار به نام شوميكرلوي 9 كه به سرعت به زمين نزديك ميشد به وسيله سياره مشتري بلعيده شد؛ عجايبي از اين قبيل در عالم ستارگان كم نيست. اگر انسان جهان پيرامون خود را بشناسد ميتواند بهتر زندگي كنند.
جعفريزاده همچنين به سوء استفادههاي اقتصادي، سياسي از جوامع به علت ناآگاهي درباره علوم ستارهشناسي و فضا اشاره و تصريح كرد: تبليغات بسياري كه درباره قوم مايا و پايان جهان در 2012 انجام شد، تنها يك جنگ سياسي براي تحت فشار قرار دادن مردم ايران و بهرهكشي اقتصادي بوده است؛ تنها اتفاقي كه از نظر نجومي در سال 2012 رخ ميدهد، اوج فعاليتهاي خورشيدي به علت دوره تناوب 11 ساله خورشيد است؛ 2012 گرمترين سال در 11 سال اخير است كه البته مسايل گلخانهاي و بيابانزايي هم در افزايش گرماي زمين موثر بوده است. بنابراين با آگاهي از علم نجوم به اين تبليغات تنها به مثابه يك شوخي نگاه ميكنيم.
وي با اشاره به دريافت ايميلهايي از طرف مردم درباره پايان دنيا در 2012 تصريح كرد: در اين ايميلها مردم ميخواستند بدانند پايان دنيا در 2012 واقعيت دارد و بسياري از مردم از اصابت يك ستاره به زمين ابراز نگراني كرده بودند در حاليكه چندي پيش دنباله دار بسيار بزرگ مگنات در آسمان ظاهر شد و يك سوم آسمان را دربرگرفت اما هيچ اتفاقي رخ نداد.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز همچنين با اشاره به شايعه "انداختن آرم پپسيكولا روي ماه" خاطرنشان ساخت: ماه، هفت درصد نوري كه از خورشيد دريافت ميكند، انعكاس ميدهد كه اين مقدار نور بسيار زياد است و اينكه پروژكتوري بتواند اين هفت درصد نور را حذف كند، حتي اگر تمام پروژكتورهاي زمين را يك جا جمع كنند، يك لطيفهخندهدار است كه اين شايعه هم از سوي بسياري از مردم پذيرفته شد؛ علم طالعبيني هم امروزه مانند گذشته وجود ندارد و اين علم در اختيار هر كسي نيست امروزه در طالعبينيها برج حمل را به عنوان اولين برج در آسمان ذكر كردهاند در حالي كه برح حوت نخستين برج است.
جعفريزاده همچنين به پروژه هارپ اشاره و خاطرنشان كرد: گفته شده كه با نور ليزر درياها و آبهاي ايران را ميخواهند خشك كنند!!! كه اين شايعه هم به سرعت بين مردم انتشار يافت. همچنين سياره زهره گاهي اوقات آن قدر نوراني است كه قدر آن به منفي 4/4 مي رسد و هنگامي كه يك ابر بسيار باريك مانند ابر سيروس از جلو آن عبور ميكند، مانند يك هاله نوراني به نظر ميرسد بعد اخباري ميشنويم كه اشياء نوراني در نزديكي زمين مشاهده شدند!
وي با بيان اينكه شايعات ساخته شدن اهرام مصر، تخت جمشيد و چغازنبيل به دست آدمهاي فضايي هم از ديگر دستاويزهاي غرب براي سوء استفاده از مردم است، اظهارداشت: ميدانيم در همه دورههاي تاريخ تمدن بشري، دورههاي شكوفايي علم و فناوري وجود داشته است و بسياري از پيشرفتهاي معماري بشر در آن دورهها نمود يافتهاند.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز درباره نحوه و شرايط عضويت علاقهمندان، در باشگاه نجوم اهواز توضيح داد: حضور در نشستهاي ماهانه باشگاه و همچنين استفاده از برخي امكانات آن براي عموم مردم رايگان است و نيازي به عضويت ندارد و در صورت علاقهمندي براي عضويت تنها 2 قطعه عكس و فتوكپي شناسنامه نياز است اما آموزش و فراگيري نجوم مستلزم صبروحوصله و پشتكار فراوان است و كسي نبايد انتظار داشته باشد ظرف يك هفته يا يك ماه تمام اطلاعات لازم را فرا گيرد زيرا يادگيري نجوم فرآيندي زمانبر است و بخش وسيعي از اطلاعات را شخص بايد با مطالعه كسب كند.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز افزود: در حال حاضر دورههاي آموزشي انجمن شامل دورههاي عمومي و تخصصي است كه دوره تخصصي خود مشتمل بر دورههاي عكاسي، اختر فيزيك، رصد، رؤيت هلال و نرم افزار است؛ دورهها معمولا به صورت كارگاهي به مدت چهار ساعت برگزار ميشود و فايل تمامي اطلاعات دوره هم بر روي CD در اختيار شركتكنندگان قرار ميگيرد البته هر شخص بر حسب علاقهمندي خود ميتواند در هريك از اين دورهها شركت كند. همچنين دورهآموزش دانش فضايي در قالب 2 كارگاه برگزار ميشود. اگر شخصي بخواهد تمام اين دورهها را به طور مطلوب فرا گيرد شايد به يكسال زمان نياز داشته باشد.
جعفريزاده با بيان اينكه جامعه نجوم متولي خاصي ندارد، خاطرنشان ساخت: در حال حاضر انجمن با همكاري يك NGO به صورت خودكفاء فعاليت ميكند البته معاونت فرهنگي و اجتماعي شهرداريها به عنوان مهمترين ارگان مرتبط با مردم ميتواند از برنامههاي اين انجمن حمايت كند كه تاكنون حمايتهاي خوبي از انجمن در جهت برگزاري برنامههاي رصد در سطح شهر اهواز داشته و انتظار ميرود اين همكاريها و حمايتها درجهت آگاهي بخشي هرچه بيشتر به شهروندان ادامه يابد.
وي درباره رويكرد برنامههاي آينده اين انجمن اظهارداشت: فعاليت بيشتر در بخش دانش فضايي و رؤيت هلال ماه، ايجاد بخش دانش الكترونيكي ستارهشناسي، آموزش به كودكان از طريق فناوريهاي جديد، اسپكتروگرافي، اخترفيزيك، ادبيات در دانش ستارهشناسي با همكاري انجمن ادبيات و شعر اهواز و ستارهشناسي در قرآن با همكاري دفتر آيتالله سيستاني از برنامههاي آتي انجمن است.
مدير انجمن ستارهشناسي اهواز همچنين با تصريح بر سوء استفاده از نام اين انجمن در 2 ماه اخير، اين كار را غيرقانوني و غيراخلاقي دانست و افزود: مخالف فعاليت انجمنهاي متعدد ستارهشناسي در اهواز نيستيم اما سوءاستفاده از نام انجمن و كپيبرداري از برنامههاي آن يك عمل غيرانساني و مخالف شئون اخلاقي است؛ اين انجمنها ميتوانند به هر نام ديگري فعاليت كنند اما تنها يك انجمن نجوم اهواز وجود دارد كه از سال 85 ابتكار عمل بسياري از برنامههاي ستارهشناسي در اهواز را بهطور رسمي در دست دارد.
جعفريزاده بيان كرد: تمام اخبار ستارهشناسي ايران از طريق سايت http://nightsky.ir اطلاعرسانيميشود و علاقهمندان براي آگاهي از برنامههاي آتي انجمن ميتوانند به اين سايت مراجعه كنند.