استاد اقتصاد دانشگاه تهران با انتقاد از مصوبه مجلس درباره اخذ وام از کشور روسیه، اهداف این کار را انتخاباتی عنوان کرد و گفت: فکر می کنم این تصمیم که بخواهیم از روسیه وام بگیریم، تصمیم خیلی غیر بهینه و غلطی است.
حسن سبحانی در گفت و گو با خبرنگار «تابناک» در پاسخ به این سئوال که به نظر شما دلیل اخذ وام از کشور روسیه چیست و این اقدام می تواند کمکی به پیشبرد امور کشور بکند و اصلا ضرورتی برای گرفتن این وام وجود دارد یا خیر؟ اظهار کرد: تا جایی که بنده می دانم از بعد جنگ تا کنون جمهوری اسلامی ایران از هیچ دولتی استقراض نکرده است، البته بعضی از کمپانی ها و شرکت های خارجی نه دولت های خارجی قرض های کالایی به ایران داده اند.
بعد از جنگ سابقه نداشته از کشوری قرض بگیریم
وی افزود: البته این قرض های کالایی مثلا در قالب بیع متقابل یا فایناس بوده است، اینها هم یک نوع قرض است ولی باپرداخت آن به صورت کالا انجام می شود. ولی اینکه دولتی به ما قرض بدهد می شود گفت که بعد از جنگ بی سابقه است.
رئیس سابق کمیسیون برنامه و بودجه قوه مقننه در توضیح مصوبه مجلس تصرح کرد: آنچه مجلس در خصوص آن برای اخذ وام از روسیه اقدام کرده برای اجرای طرح های تملک دارایی سرمایه ای که معروف است به طرح های عمرانی، عنوان شده است.
فرصتی برای استفاده از وام برای انجام کار عمرانی نداریم
وی با بیان اینکه به دلایل زیادی گرفتن وام از روسیه برای طرح های عمرانی غیر بهینه است و آن قبح وام گرفتن از کشورهای خارجی را به تدریج می شکند، گفت: الان ما در شهریور ماه هستیم و جالب است که این وام قرار است طبق اصلاحیه بودجه، برای بودجه سال 95 هزینه بشود.
سبحانی ادامه داد: باتوجه به اینکه 6 ماه تا پایان سال باقی است، شما می دانید تا وامی از خارج اخذ شود و در داخل تبدیل به ریال بشود؛ ما را به فصل زمستان می رساند که در بسیاری از نقاط کشور کار کردن مشکل است.
هدف استقراض از روسیه بهره برداری انتخاباتی است
وی یادآور شد: البته اخذ این وام یک نکته دارد، اینکه اگر نمی تواند به بودجه دولت کمکی بکند، اما می تواند منجر به رونق کارگاه های ساخت و ساز به ویژه در ایام انتخابات در شهرستان ها بشود و این شبهه ناک است واقعا که بخواهیم در ایام انتخابات با وام گرفتن از خارج کار عمرانی در زمستان انجام بدهیم.
رئیس کمیسیون تلفیق برنامه چهارم توسعه اضافه کرد: از این گذشته ما در صندوق توسعه ملی خودمان ده ها میلیارد دلار ذخیره ارزی داریم که به بخش خصوصی خودمان از آن طریق وام می دهیم. اگر واقعا احتیاج به پول است می توانیم از صندوق توسعه ملی خودمان وام بگیریم؛ چرا سراغ کشوری خارجی آن هم کشوری که ادعای قدرت و نفوذ دارد برویم.
قرض گرفتن از روسیه غیر بهینه و غلط است
وی تاکید کرد: فکر می کنم این تصمیم که بخواهیم از روسیه وام بگیریم، تصمیم خیلی غیر بهینه و غلطی است.
سبحانی درباره نقش مجلس در پروسه اخذ وام از روسیه برای اجرای طرح های تملک دارایی عنوان کرد: متاسفانه این موضوع پیشنهاد مجلس بوده است.
وی درباره عملکرد مجلس دهم به ویژه از حیث اقتصادی نیز خاطر نشان کرد: متاسفانه این مجلس در طلیعه کار خود یکی دو تا مصوبه داشته که نشان می دهد رویکردهای اقتصادی سنجیده ای ندارد. من با یک استدلال ساده عرض کردم که اصولا 6 ماه زمانی برای انجام کار نیست و این نشان می دهد مجلس به حل مشکلات بوسیله پول بیشتر اعتقاد دارد تا بوسیله صرف جویی در هزینه ها و افزایش بهره وری داخلی.
هشدار درباره یک طرح اقتصادی مجلس
این نماینده سابق مجلس که برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نیز کاندیدا شد، گفت: واقعا نشانه های خوبی از سوی مجلس دیده نمی شود، مضاف بر اینکه در همین لایحه اصلاحیه بودجه 95 اجازه داده شده که دارایی های خارجی بانک مرکزی با نرخ ارز فعلی قیمت گذاری و ما به التفاوت آن صرف پرداخت بدهی های دولت به بانک مرکزی بشود.
وی یادآور شد: در اواخر عمر دولت گذشته هم یک همچین اقدامی صورت گرفت و البته سر و صداهای زیادی در مخالفت با آن اتفاق افتاد. چطور است که بعضی کارها را وقتی دیگران انجام می دهند اشکال دارد، ولی وقتی خودمان می خواهیم انجام بدهیم، اشکالی ندارد. این یک سنت سیئه ای هست.
روایتی از مخالفت نوبخت با قرض گرفتن از خارج
سبحانی افزود: به خاطر دارم در یکی از مجالس برای مخالفت با استقراض به صورت فاینانس و بیع متقابل در مجلس صحبت کردم و همین آقای رئیس سازمان برنامه و بودجه(نوبخت) که مخبر کمیسیون بود و باید نظر کمیسیون را در مخالفت با پیشنهاد من مطرح می کرد؛ چون استقراض را مضر می دانست نیامد در مخالفت با نظر بنده به عنوان مخبر کمیسیون صحبت کند و گفت که من چون نظر فلانی(سبحانی) را قبول دارم با این نظر مخالفت نمی کنم و گفت که " تاریخ نشان خواهد داد که پیشنهاد فلانی چقدر اصولی است."
وی خطاب به نوبخت تصریح کرد: حالا چه شده که دوستان وقتی در قدرت قرار گرفته اند، با استقراض آن هم به این نوع موافقت می کنند. تازه آنکه من در گذشته پیشنهاد کردم، بدخیمی اش از آنچه امروز دنبال می شود بسیار کمتر بود.