بنابراين، شجاعت به شرطي باعث سعادت ميشود كه توام با انديشه و خرد باشد.
«شجاعت» واژهاي است كه در خصيصه تمام شخصيتهاي تاثيرگذار در كشورها بوده است كه ايران مستثنا از اين اين امر نيست و بزرگان كشور كه از محبوبيت ويژه نزد افكار عمومي برخوردار هستند هم شجاعت را رمز موفقيت خود عنوان ميكنند. از امام خميني (ره) كه با صداي بلند مواضع خود كه ميدانست براي مخالفان كشور ناخوشايند است را اعلام ميكرد و ديگر بزرگاني مانند آيتا... هاشمي كه هجمهها به او در طي سالهاي طولاني ذرهاي از شجاعت او كم نكرده است.
هر چند اين شجاعت صرف عامل برتري نيست و روز پنجشنبه توليت آستان مقدس امام خميني(ره) اينچنين به الزامات همراه شجاعت اشاره كرد: «شجاعت» عامل تمايز شخصيت بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران با عالمان و سياستمداران ديگر است، البته شجاعت به شرطي باعث سعادت ميشود كه توام با انديشه و خرد باشد.
آيتا... سيدحسن خميني در مراسم اختتاميه نخستين اردوي آموزشي و فرهنگي دانشجويان دانشگاه آزاد با اشاره به عنصر «شجاعت» به عنوان يكي از نقاط تمايز ميان انسانها، اظهار كرد: گرچه اموري چون علم و دانش انسانها نيز در كارهاي آنها اثر دارد، اما اغلب افعال ما ريشههاي شخصي دارد و شناخت يك شخصيت جز از طريق درك علل اصلي پديدآوردنده رفتار او غلط است. وي با بيان اينكه ما به سبب برخورداري از قوه تفكر توانايي توجيه رفتارهاي خويش را داريم در حالي كه بعضا دليل اصلي در جاي ديگري نهفته است، افزود: هرچه انسانها از حوزه انديشه و خرد قويتري برخوردار باشند توانايي آنها در توجيه رفتارهايشان بيشتر است. يادگار امام سپس با اشاره به شخصيت عظيم بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، يادآور شد: تفاوت امام با عالمان و سياستمداران ديگر، قوت در فقه، اصول و عرفان و سياست نيست؛ گرچه امام از همه اين صفات برخوردار بوده است. بلكه تفاوت امام برخورداري ايشان از جوهره شجاعت است كه در ميان ديگران كمتر بوده است. وي تصريح كرد: معرفي امام بدون در نظر گرفتن صفت شجاعت، بسنده كردن به برخي مباحث مفهومي است كه هر كدام در جاي خود درست است اما چهره كامل امام را نمايش نميدهد.
آمادگي پرداخت هزينه براي آرمان
سيد حسن خميني با بيان اينكه آمادگي پرداخت هزينه براي آرمان نكته بسيار مهمي است كه امام واجد آن بود، گفت: خيلي اوقات در سبد محاسبه مان، در ازاي هزينهاي كه پرداخت ميكنيم منافعي را هم كسب ميكنيم كه كمترين آن نام نيك است؛ بدين معنا كه كسي ميگويد من گرچه با پيمودن يك مسير جان خود را از دست ميدهم، اما در ازاي آن از من به بزرگي ياد خواهد شد. ولي روزي كه مبارزه امام آغاز شد حتي بحث نام و شهرت هم مطرح نبود و كسي نميدانست كه اين عظمت امروز براي امام ايجاد ميشود؛ ريشه اينگونه رفتار كردن وسعت روح و جان و شجاعت است.
وي با بيان اينكه تلاقي آرمانهاي بزرگ ملت ايران در شخصيت امام نيز از ديگرعوامل عظمت ايشان است، ادامه داد: شجاعت مقولهاي نيست كه از روز اول به صورت كامل در انسانها قرار داده شده باشد؛ بلكه شجاعت را بايد تمرين كنيم و مانند ساير خصلتها در خود تكميل و تقويت كنيم. يادگار امام اظهار كرد: فراموش نكنيم كه شجاعت به معناي «تهوّر» و اينكه هركس هرچه گفت ما با آن مخالفت كنيم، نيست؛ بنابراين، شجاعت به شرطي باعث سعادت ميشود كه توام با انديشه و خرد باشد.
وي سپس به عوامل جوانه زدن شجاعت در شخصيت انسانها پرداخت و گفت: ريشه شجاعت امام به ارتباط روحي ايشان با خدا برميگردد. در شرايط سال ۴۲ وقتي نيمه شب به منزل امام در قم ريختند و ايشان را دستگير كردند، خودشان نقل ميكنند كه «وقتي مرا با ماشين به تهران منتقل ميكردند و يكباره ماشين از جاده منحرف شد و به سمت درياچه نمك رفتند استنباط من اين بود كه ميخواهند مرا بكشند؛ در آن لحظه هرچه به خودم رجوع كردم كه ببينم ميترسم يا خير، ديدم نميترسم». اين شجاعت به رابطه روحي امام با خدا برميگردد.
يادگار امام به دانشجويان توصيه كرد كه در راستاي تقويت شجاعت، ارتباط خود با خدا را تقويت كنند و تصريح كرد: وقتي اين ارتباط برقرار شد جوهره شجاعت در وجود انسانها پيدا ميشود. وي با تاكيد بر اينكه شجاعت را در محيط دانشگاهي و خانواده خود بارور كنيد، يادآور شد: ايستادن در مقابل ظلم و تحميل در دنياي استكباري، به شرطي ممكن است كه تكتك ما شجاع باشيم، چرا كه از افراد ترسو ملت شجاع زاييده نميشود و ملت شجاع مولود تك تك افراد شجاع است. سيد حسن خميني در پايان با اشاره به تاكيد رهبر معظم انقلاب بر ايجاد و تقويت كرسيهاي آزادانديشي در دانشگاهها، گفت: اين امر شجاعت در حوزه فكري را شامل ميشود و بايد همراه با شجاعت رفتاري در زندگي و فعاليتهاي اجتماعي باشد.