دستیار ویژه رئیسجمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، وجود تفاوت و اقوام مختلف در جوامع بهويژه جوامع اسلامی را زیبا دانست و گفت: قرآن کریم به ما یاد میدهد که این تفاوتها اراده و مشیت و آیه خداست و زیباست. حجت الاسلام علی یونسی افزود: هم باید بپذیریم این تفاوتها زیباست و هم باید آنها را زیبا ببینیم. اسلام می خواهد همه جامعه را با تفاوتهای گوناگون، زیبا ببینیم. وی این نکته را هم یادآور شد که به رسمیت شناخته شدن تفاوت، به معنای تعطیلی دعوت نیست. دعوت جای خودش هست، اما تکوینا خدا نمی خواهد همه یکرنگ و یک زبان و یک دین باشند. به گفته یونسی، از ابتدای خلقت، اقوام مختلف و رنگهای مختلف و تفاوتهای مختلف همه بوده اند و این زیباست که این تفاوتها وجود داشته باشند.
تفکر حاکم بودن یک سلیقه بر دیگران، غلط است
یونسی با اشاره به مباحث فکری و صحبتهای علما، وجود چنین مباحثی را در جای خود مفید دانست و گفت: این مباحث خوب است اما نباید به میان مردم ساده کشانده شود. وی یادآور شد که جامعه ما در حال یک پرش و جهش است. ما باید برای آن محیط بعدی و رشد یافته خود را آماده کنیم و همدیگر را تحمل کنیم. غلط است که فکر کنیم باید یک سلیقه و یک تفکر بر دیگران حاکم شود. وی افزود: اگراین اتفاق بیفتد و تحمل و مدارا میان اندیشهها وجود داشته باشد، به سرعت رشد خواهیم کرد زیرا این تمدن یک بار در این سرزمین تجربه شده است.وی خواستار مدیریت درست اختلافات شد واز تفاوتها با عنوان فرصت یاد کرد و ادامه داد: زمانی که در این سرزمین، عرب و فارس و بلوچ و... همه با محوریت قرآن و روح دین دور هم جمع شدند، تمدن اسلامی رشد خواهد کرد، همانطوری که قبلا یک بار این اتفاق افتاده است.
دستیار رئیسجمهوری با اشاره به یک بحث تاریخی در دوره حضور امام رضا (ع) در خراسان افزود: ایران میگوید کل جامعه اسلامی چنین باید باشد تا به سرعت رشد کنیم و به تمدن اسلامی برسیم.یک بار این تمدن تجربه شد و آن زمانی بود که جامعه اسلامی به جایی رسید که تفاوتها را بپذیرد و لذا شیعه و سنی، عرب و فارس و..، همه دور هم جمع شدند با محوریت قرآن و روح دین، و همدیگر را تحمل کردند.او همچین، به دلایل سقوط تمدن اسلامی اشاره کرد و افزود: وقتی در شرق خراسان عدم تحملها و تنگ نظریها نسبت به دانشمندان و تفاوتها شروع شد و زمینه سقوط تمدن اسلامی فراهم شد. یونسی با طرح این سوال که چرا امام رضا به عنوان بزرگترین شخصیت اهل بیت و رقیب داخلی حکومت، و محبوب ترین شخصیت جهان اسلام در میان شیعه و سنی، از طرف مامون عباسی به خراسان دعوت شد، گفت: حکومت عباسی و مامون به اینجا رسید که اگر بخواهد مشکلات حکومت و حتی مسائل دنیایی خود را هم حل کند باید امام رضا را جذب کند و توانست آشتی ملی ایجاد کند و همه علویان و فاطمیون از سراسر دنیا به ایران دعوت شدند. وی ادامه داد: اینگونه بود که ایران، درجایگاه کانون علم و دعوت قرار گرفت و همه، حتی ملحدان هم به محافل علمی امام رضا دعوت شدند و با تاسیس دارالحکمه توانست نشان بدهد که خلیفه تحمل همه تفاوتها را دارد و تفاوت دینی و قومی و مذهبی را در خود جذب کرد.علی یونسی، افزود: در آن دوره دانشمندانی که از اروپا و هند و برخی نقاط دنیا فرار میکردند، به خراسان می آمدند. هر کس می دید که امام رضا در حکومت عزیز است آمدند و لذا تمدن اسلامی رشد یافت، اما پس از آن دوره درخشان، تعصبات فرقه ای و دینی بر جامعه اسلامی مسلط شد و این تمدن رو به افول گذاشت.