مرگ فجیع یک دستفروش در کشور مراکش موجی از تظاهرات و تجمعات اعتراض آمیز را سبب شده است. با این که این اتفاق حدود یک هفته قبل روی داد اما اعتراضات در این کشور ادامه دارد.
به گزارش عصرایران، ماجرا از این قرار است که در شهر الحسیمه در شمال مراکش، محسن فکری 31 ساله دستفروش ماهی فروش به دنبال برخورد ماموران با وی و تلاش آنها برای ریختن ماهی هایش به درون ماشین حمل زباله، در میان تیغه های ماشین افتاد و کشته شد.
او تلاش می کرد مانع از انداختن ماهی هایش به درون ماشین حمل زباله شود اما بی اعتنایی ماموران به این موضوع باعث روشن کردن دستگاه خوردکن ماشین حمل زباله و مرگ فجیع این دستفروش شد.
او ماهی ابوسیف می فروخت که صید آن ممنوعیت دارد.
این حادثه برای جامعه مراکش شوک آور بود و باعث تظاهرات در 20 شهر این کشور شد. تظاهرات ها با عنوان مسئله ماهی فروش رسانه ای شده است.
در جدیدترین تظاهرات در شهر الرباط پایتخت مراکش حدود هزار نفر با راهپیمایی خواستار برقراری عدالت در ماجرای این دستفروش شدند.
این تظاهرات از دیوارهای قدیمی شهر آغاز و تا مقر پارلمان ادامه یافت.
رویترز نیز نوشت که صدها نفر از مراکشی ها علیه آنچه که آن را ظلم نامیدند تظاهرات کردند.
برگزارکنندگان این تظاهرات تعداد شرکت کنندگان را دو هزار نفر اعلام کرده اند.
در این تظاهرات شعار سرداده شد: الشعب يريد من قتل الشهيد (ملت می خواهد بداند چه کسی شهید را به قتل رساند) و ای ملت علیه دیکتاتوری انقلاب کن انقلاب کن
شرکت کنندگان در تظاهرات خواستار آزادی، کرامت و عدالت اجتماعی شدند و با در دست داشتن پرچم های امازیغی ( بربر) و جنبش 20 فوریه ( جنبش اعتراضی همسو با بهار عربی در سال 2011) شعارهای اعتراض آمیز سر دادند.
فعالان معترض می گویند که پلیس دستور داد تا دستگاه خورد کن ماشین حمل زباله روشن شود اما پلیس این موضوع را رد می کند.
مرگ این دستفروش در ابتدا منجر به موجی از تظاهرات های مردمی در منطقه کم توسعه و الحسیمه شد و سپس به دیگر مناطق مراکش کشیده شد.
رویترز اضافه کرد: عبدالحمید امین فعال حقوق و شرکت کننده در این تظاهرات گفت: تظاهرات تا سرنگونی ظلم و استبداد و ساختن دولت دموکراتیک واقعی ادامه دارد. ملت احساس کرد که هر یک از او ممکن است محسن باشد.
خدیجه زروال 22 ساله دانشجو هم گفت: مرگ محسن مرگ ماست. مرگ همه مراکشی هاست. مرگ فجیع او می مطلبد ما برای برقراری دموکراسی واقعی مبارزه مستمر کنیم.
پادشاه مراکش نیز که در سفر افریقایی بود به وزیر کشور دستور داده بود ضمن پیگری این پروند به منزل این خانواده برود به آنها تسلیت بگوید.
به دنبال این حادثه مقامات ارشد کشور قول پیگیری و برخورد با متخلفات در ماجرای مرگ این دستفروش را دادند که تاکنون 11 نفر در این باره دستگیر شدند که در میان آنها یک مقام مسرول در اداره صیادی و مقاماتی از وزارت کشور دیده می شود.
مراکش یک کشورعربی در شمال غربی قاره آفریقاست که در زبان عربی به نام المغرب شناخته می شود. مراکش نام یکی از شهرهای این کشور نیز هست.
مراکش همسایه تونس است. کشوری که یک دستفروش در سال 2010 با آتش زدن خود در اعتراض به برخورد پلیس، موجی از اعتراضات را در جهان عرب ایجاد کرد که به بهار عربی معروف شد و منجر به تغییر حکومت ها در شماری از کشورهای عربی شد.
نوع حکومت مراکش پادشاهی مشروطه است. به هنگام آغاز موج بهار عربی که از کشور همسایه یعنی تونس آغاز شد پادشاه مراکش (محمد ششم) دست به برخی اصلاحات فوری و واقعی زد که با کاهش برخی اختیارات خود به نفع دولت منتخب و بازکردن فضا برای مشارکت سایر احزاب ،زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی فراهم شد.
در نتیجه این انتخابات پارلمانی، حزب اسلامگرای عدالت و توسعه مراکش در دو دوره انتخابات اخیر به پیروزی رسید.
مراکش از شمال به دریای مدیترانه و از غرب به اقیانوس آرام ساحل دارد.