امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
در كتب فقهی و روایات اسلامی از دو شغل برای زنان نامبرده شده كه مشاغلی مباح هستند.
به گزارش نیمروز به نقل از خبرآنلاین، اما در مواردی درآمدی كه از آن حاصل می شود حرام است یا كراهت دارد.
1-آرایشگری:
اجرت و درآمد آرایشگر حرام است اگر:
در كتب فقهی اصطلاحی با عنوان «تدلیس ماشطه» به معنای «حیله گری آرایشگر» وجود دارد. اگر آرایشگر با ترفندهایی كه به كار می برد عیوب زنی را بپوشاند و وی را دارای محاسنی كند تا زمینه ازدواج او را با مردی فراهم سازد، به این كار تدلیس ماشطه می گویند كه در این صورت اجرتش حرام است.اگر آرایشگر بدون هیچ قصدی زنی را آرایش كند ولی آن زن خود، قصد فریب دیگری را داشته باشد،اجرت آرایشگر حلال است و تدلیس بر آن صدق نمی كند. [1]
بعد از تدلیس، برای زن آرایشگر، «تبرج» مطرح می شود. در واژه های قرآنی، تبرج به معنای خودنمایی است. تبرج از ماده برج گرفته شده و به معنای زنی است كه زیبایی های خود را به مردان آشكار كند. اگر آرایشگر، زنی را به گونه تبرج آرایش كند، خود عمل تزیین حرام است و به همین دلیل اجرت حاصل از آن نیز حرام می باشد.
موضوع دیگر درباره شغل آرایشگری بانوان، دریافت وجه است. بهتر است آرایشگر برای اجرت خود شرطی قرار ندهد وآنچه به او می دهند را بپذیرد. مستحب است آرایشگر مبلغ بیش از حق خود را مطالبه نكند و اجرت دهنده دستمزد او را پرداخت كند.
2-آوازه خوانی:
خوانندگی از دیگر مشاغلی است در كتب فقهی برای زنان حرام یاد شده است.
درباره غنا در میان فقها اختلاف نظر وجود دارد. برخی از فقها همچون محدث كاشانی و آخوند خراسانی غنا را به طور مطلق حرام نمی دانند، بلكه حرام بودن آن را ناظر به زمانی می دانند كه مواردی حرام مانند اختلاط زن و مرد در مجلس و سرگرمی های لهو به آن ملحق شود. [2]. اما محقق بحرانی این توجیه را دربارة حرمت غنا توهمی بیش نمیداند و آن را نمیپذیرد.
طبق نظر مشهور فقها، همانگونه كه غنا حرام است، اجرت زن آوازهخوان (خواننده) نیز حرام است، مگر اینكه این خوانندگی در شب عروسی باشد و همراه با حرام دیگری مانند دروغ گفتن، تار زدن و یا داخل شدن مردان در مجلس عروسی، با آن همراه نشود. در این صورت اجرت و كسب زن خواننده حلال است.
پی نوشت ها:
[1]. شهید ثانی، مسالك الافهام، ج 3، ص 129.
[2]. سیدروحالله خمینی، المكاسب المحرمه، ص 2069.