اگر نگاهی به فیلم دو خانم موتورسوار در دزفول بیاندازید، شاید نظرتان نسبت به مقصر اصلی در قضیه «هنجارشکنی» کمی تغییر کند؛ در این فیلم دو خانم را میبیند که موتورسواری میکنند و به مرور تعداد مردان موتوسوار که یک، دو یا چندترکه پشت موتور نشستهاند، در اطراف آنها بیشتر میشود. تصویر قطع میشود و اینبار خانمها را میبینید که از موتور پیاده شدهاند و سعی میکنند به زحمت، خود را از لابلای موتورهای پارکشده همه مردهایی که آنها را دنبال میکردند، بیرون بکشند؛ در این میان، این دو نفر، مورد آزار و اذیت هم قرار میگیرند.
صرفنظر از بد یا خوب بودن موتورسواری خانمها و نیز عدم آگاهی به پیشنه رفتاری و اجتماعی این دو نفر، آن چه دستگیر بیننده میشود، عمل مردانی است که با همراهی کردن زنان، سر و صدا و بلوای زیاد همراه با فیلمگرفتن با دوربینهای موبایلشان و در نهایت، آزار خانمهای موتورسوار، هنجارشکنیای به مراتب بیشتر از سوارشدن دو نفر خانم را مرتکب شدهاند؛ حال اینکه نیروهای انتظامی چرا با هنجارشکنان واقعی برخوردی درخور نمیکنند؟
داستان آزادی خانمها در جامعه(البته با رعایت همه شئونات مذهبی و عرفی) داستانی پر پیچ و خم و پر از دستانداز است که به نظر نمیرسد چرخ موتور زنان، بتواند به سلامت از آن بگذرد!
دو نفر «خانم» موتورسوار در شهر دزفول به دلیل هنجارشکنی(آنطور که سایتها گفتند) بازداشت شدند و بعد هم به مراجع قضایی تحویل داده شدند. این عنوان و محتوای خبری بود که توسط خبرگزاری ایرنا و از قول فرمانده انتظامی دزفول، منتشر شد.
خبرگزاری مذکور، این گونه ادامه داستان را روایت میکند که «این 2 دختر در حالیکه تعدادی جوان موتور سوار آنها را همراهی میکردند، در بوستان جنگلی لاله در ابتدای جاده بخش سردشت دزفول موتورسواری میکردند.»
گزارش ایرنا به اینجا میرسد که «سرهنگ علیالهامی چهارشنبه شب با بیان اینکه نیروهای انتظامی شهرستان در راستای اجرای طرح ارتقای امنیت اخلاقی و مقابله با بی نظمی و ناهنجاری ها در جاده دزفول به سردشت حضور داشتند، افزود: در این بین 2 دختر هنجارشکن از نبود نیروی انتظامی در بوستان جنگلی دزفول سوء استفاده کرده و در اقدامی ناپسند و مخالف با ارزشها و هنجارهای جامعه و انقلاب اقدام به موتورسواری کردند.»
شبکه خبری «دز» هم با اشاره به اینکه در چند روز گذشته تصاویر و فیلمهای موتورسواری دو زن در جاده پارک جنگلی دزفول نزد مردم دست به دست میشد، گفته: «دو بانو با وضعیت نامناسب سوار بر یک موتورسیکلت در مقابل دیدگان مردم و به ویژه خانوادههایی که برای تفریح به طبیعت رفته بودند، صحنههای دور از عرفی از خود نشان دادند. ناهنجاریها به حدی زیاد است که از انتشار آنها معذوریم.»
گزارش ایرنا در حالی از « انتشار تصاویر و فیلم این حرکت زشت و قبیح در فضای مجازی موجب نگرانی و تاسف بسیار زیاد مردم دیندار و ولایتمدار شهرستان و به طبع مسئولان و متولیان فرهنگی شهرستان شد.»، صحبت میکند که با تصویری کهنه خبر خود را نشر میدهد، اما بعد ویدئویی در فضای مجازی دست به دست میشود که نشان میدهد، تصویر قبلی ربطی به ماجرای شهر دزفول ندارد!
روسفیدی برای کیست؟
سرهنگ الهامی، همان فرمانده انتظامی دزفول، به ایرنا، گفته «پس از انتشار این تصاویر و فیلم در فضای مجازی که بیانگر اوج پشت پا زدن به هنجارهای دینی توسط آن 2 دختر و انجام حرکات زشت در پارک جنگلی بود، نیروی انتظامی اقدامات گسترده ای را برای دستگیری این دو دختر انجام داد؛ این 2 دختر امروز با همکاری بسیج، منابع مختلف خبری و مردم شناسایی، دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.» او ابراز خشنودی کرده که «نیروی انتظامی توانسته با دستگیری متخلفان، در مقابل مردم دیندار و بافرهنگ دزفول روسفید شود.»
با توجه به گفتههای مسئولان نیروی انتظامی دزفول و حتی اگر فیلم منتشرشده در فضای مجازی از موتورسواری دو دختر را هم در نظر نگیریم، به نظر میرسد نه تنها عزمی برای حضور بیشتر خانمها در اجتماعی وجود ندارد و تمهیدی هم برای آن اندیشیده نشده؛ بلکه مقصرانی که همان آزاردهندههای زنان و دختران هستند(آزاری که بنا به هر علتی صورت میگیرد)، نه تنها از آزادی عمل در سطح وسیعی برخوردار هستند که مورد شماتت یا تنبیه هم از سوی مقامات انتظامی قرار نمیگیرند و در نهایت مسئولان از دستگیری خانمها اظهار روسفیدی میکنند.
با خودت فکر میکنی باز خوب است؛ توی شهرهای دیگر در بعضی کشورهای دنیا اگر این اتفاق میافتاد ممکن بود فاجعه «سوختن فرخنده» تکرار شود؛ دختری که در افغانستان توسط عده زیادی از مردها سوزانده شد. اما باز خیالت راحت میشود که قضیه با همان آزار و اذیت جنسی، ختم به خیر شده و در نهایت دخترها بازداشت میشوند.
همدلی / آساره کیانی