امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي ايذه از تخريب تدريجي شيرهاي سنگي قبرستان شهسوار ايذه خبر داد.
فرامرز خوشاب اظهار كرد: شيرهاي سنگي قبرستان تاريخي و ملي شهسوار در فاصله حدوداً هفت كيلومتري ايذه قرار دارند و بالاي اين قبرستان به لحاظ موقعيت جغرافيايي نقش برجسته ايلامي قرار گرفته كه تقريباً مربوط به سه هزار و هفتصد سال پيش است.
وي بيان كرد: شيرهاي سنگي اين قبرستان جزو باارزشترين و متنوعترين شيرهاي سنگي هستند اما متاسفانه در سه سال گذشته با توجه به عكسهايي كه از آنها گرفته شده هر ساله تعداد آنها كمتر شده و در بعضي موارد شكسته و از بين رفتهاند.
خوشاب ادامه داد: اگر همين روند ادامه پيدا كند ما احتمال ميدهيم ظرف شش يا هفت سال آينده ديگر هيچ گونه شير سنگي در اين منطقه پيدا نخواهيم كرد.
وي در خصوص علت آسيبديدگي شيرهاي سنگي گفت: كمكاري اداره ميراث فرهنگي شهرستان ايذه يكي از دلايل تخريب اين آثار است. در حال حاضر اداره ميراث فرهنگي ايذه يك معضل بزرگ براي ميراث فرهنگي ما است چراكه اين اداره هيچ گونه توانايي در حفاظت و حراست از آثار را ندارد.
خوشاب تصريح كرد: مهمترين موضوعي كه در اين منطقه وجود دارد اين است كه از اين شيرهاي سنگي در سال حدوداً 2 تا سه عدد توليد ميشود اما حدوداً سالي 10 عدد از آنها تخريب ميشود. همچنين از منظر ديگر ارزش تاريخي شيرهاي سنگي شهسوار با توجه به مطالعه تاريخي كه روي آنها صورت گرفته حتي تا دوران صفويه نيز بوده است.
خوشاب گفت: هنوز كسي مردم آن منطقه را حتي از موقعيت تاريخي اين آثار آگاه نكرده است و هيچ گونه تابلو و اعلاميهاي مبني بر آگاهسازي مردم از اين قبرستان قديمي و تاريخي در آن جا وجود ندارد.
وي ادامه داد: اين قبرستان اگر در وضعيت گذشته خود قرار داشت الان شرايط ثبت جهاني شدن را داشت. البته هنوز قابليت بازسازي و مرمت را دارد. پيشنهاد ما به اداره كل ميراث فرهنگي استان اين است كه خودشان وارد عمل شود و به فرهنگسازي مردم درباره اهميت تاريخي اين آثار بپردازد تا حداقل مردم خودشان به صورت خودجوش حفاظت و حراست از اين آثار را انجام دهند.