رییس مجلس شورای اسلامی کل وقت نطق قبل از دستور امروز خود را به راهنماییها و توصیههای فردی و اجتماعی حضرت امام جعفرصادق (ع) اختصاص داد.
به گزارش ایسنا، علی لاریجانی در نطق قبل از دستور امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی با تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)، گفت: در کلام امام عقلانیت در حکمرانی کلید رستگاری جوامع است.
نماینده مردم قم در مجلس ادامه داد: فرد و جامعه زمانی از قوه عقلانیت برخوردار میشود که در مسیر علم اندوزی قرار گیرد و توسعه علمی را راه اصلاح فرد و جامعه میداند. کرامت انسانی را نتیجه عقلانیت علمی فرد و جامعه می دانند. مبنای ترقی و پیشرفت هر فرد و جامعهای در منظر امام (ع) صداقت، عاقبتاندیشی، امانت داری و علماندوزی است.
وی متذکر شد: وصیت شش گانه امام اساس زندگی مومنانه را بر مسئولیت شناسی، دور اندیشی و داشتن نگاه راهبردی و صدق میدانند که وصیتی بس اعتلاءبخش برای مسلمانان است. از خدا میخواهم به ملت ما توفیق دهد در مسیر سیره آن حضرت گام بردارند.
وی افزود : مکتب علمی امام صادق از چنان رونقی برخوردار بود که هزارها شخصیت برجسته در محضر ایشان در رشتههای مختلف تلمذ مینمودند. شیخ عطار در کتاب تذکره اولیاء در ذکر امام جعفر صادق (ع) مینویسد اگر تنها صفت او گویم به زبان و عبارت من راست نیاید که در جمله علوم و اشارات و عبارات و بی تکلف به کمال بود و جمله مشایخ بود و اعتماد همه بر وی بود و بر الهیان شیخ بود و محمدیان را امام بود و اهل ذوق را پیش رو و اهل عشق را پیشوا و عباد را مقدم و زهاد را مکلف و صاحب تصنیف حقایق هم در لطایف تفسیر و اسرار تنزیل بی نظیر بود.
نماینده مردم قم در مجلس با اشاره به سخنان گرانبار حضرت، گفت: ایشان گفتند از صحبت با پنج کس حذر کنید نخست از دروغگویی که همیشه با وی در غرور باشید، دوم احمق که آن وقت که سود تو خواهد زیان تو بود و نداند، سوم بخیل که بهترین وقتی را از تو بگیرد و چهارم بددل که در وقت حاجت تو را ضایع گذارد، پنجم فاسق که تو را به یک لقمه بفروشد و کمتر از یک لقمه، گفتند کمتر از یک لقمه چیست؟ گفت طمع در آن. مالک ابن انس یکی از ائمه چهارگانه اهل سنت در کتاب سفینه البحار نقل قولی از حضرت آورده است: من در نزد امام جعفر صادق (ع) بودم و مکرر به خدمت ایشان می رفتم مرا احترام می کرد و می فرمود تو را دوست می دارم و من از این جهت مسروق می گشتم و خدا را شکر می کردم؛ چرا که او مردی بود که از این سه حالت بیرون نبود یا روزه داشت یا مشغول ذکر بود و یا در نماز بود یا از بزرگان عباد و زهاد و کسانی بود که از خدا می ترسند.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امام جعفر صادق (ع) حدیث، فراوان میفرمود و خوش محضر و پرفایده بودند و انسان از مجالست با این امام فاید بسیار می شد. امام صادق (ع) به درستی دریافته بودند که پس از انحرافات گوناگون دوران اموی و عباسی چنانچه تفکر اسلامی در وجوه مختلف فقهی، کلامی، حدیثی، تدوین و تبیین نگردد از نهضت رهایی بخش اسلام چیزی باقی نخواهد ماند. امام صادق (ع) در بیانی نورانی فرمودند آدمی که عاقل نباشد صالح نخواهد شد این سخن صرفا در مورد افراد نیست، جامعهای که بر مدار عقل نچرخد نمیتواند صلاح ملت را در نظر گیرد، عقلانیت در حکمرانی در منطق امام صادق (ع) کلید رستگاری جامعه است و بعد می فرماید و کسی عاقل نمی شود اگر عالم نشود.
لاریجانی با بیان اینکه فرد و جامعه ای از روشنگری عقلانیت برخوردار می شود که در مسیر علم اندوزی قرار گیرد، ادامه داد: در واقع در مجموع دو عبارت امام جعفر صادق (ع) توسعه علمی راه اصلاح و سعادت فرد و جامعه دانسته شده، امام جعفر صادق (ع) همچنین میفرمایند کسی که فهمید نجیب و بزرگوار می گردد، کرامت انسان و جامعه و نجابت آن ها نتیجه رشد عقلانی و علمی میدانند و فرمودند علم سپری برای انسان و جامعه است، جامعه علم محور ایمن و استوار است و صداقت باعث عزت می گردد. امام ادامه میدهند نادانی و جهل، ذلت و خواری است و فهم در مردم بزرگواری و شرف است، همچنین میفرمایند با آن کس که عالم به زمان خود باشد و بفهمد که در چه عصری زندگی میکند امور شبه آور و اضطراب آور به او هجوم نخواهد آورد، اجمالا در این روایت امام (ع) مبنای ترقی و مجد و عظمت و عزت و کرامت، پیشرفت فرد و جامعه را در صداقت و عقلانیت و توسعه علمی می داند.
وی تصریح کرد: امام صادق (ع) به یکی از اصحاب خود فرمودند، تو را به چیزی وصیت میکنم به شیعیان من برسانی و ابلاغ کنی، مخصوصا تاکید فرمودند که این شش مطلب را به شیعیان برسانی. حضرت در حدیث دیگری فرمود: اول امانتی را که به تو سپرده شده ادا کنی و در امانت خیانت نکنی، مخصوصا تاکید فرمودند که مقصود در معنای عام آن است و به معنی هر مسئولیتی است که به گردن انسان قرار میدهند. دوم برای دیگران هم، همان را بخواهی که برای خودت میخواهی. سوم بدان کارها آخری دارد و عاقبت کارها را همیشه در نظر بگیر. چهارم پیشامدهای ناگهانی تو را غرق نکند و از مسیر اصلی جدا نسازد. پنجم از بلند پروازی پرهیز کنی که بالا رفتن کوه ممکن است آسان باشد، اما پایین آمدنش دشوار. ششم کاری که نمیتوانی انجام دهی، وعده ندهی.
نماینده مردم قم در مجلس گفت: این شش نکته وصیتی است که امام صادق (ع) به شیعیان خود بیان کرد که اساس زندگی مومنانه را بر مسئولیت شناسی، عدالتخواهی، دور اندیشی و داشتن نگاه راهبردی و میانه روی و صدق میداند که بس وصیتی اعتلا بخش برای شیعیان است که اگر بدان پایبند شوند، جامعه محبان اهل بیت (ع) را به جامعه پرنشاط و شور مبدل میگرداند. از خداوند میخواهیم که به ملت توفیق دهد که تعالیم آن پیشوای بزرگ راهنمایی در همه شرایط باشد.