شوشان: معاون اقتصادی استانداری خوزستان در جلسه نشست فعالان اقتصادی که صبح امروز پنج شنبه دو شهریور ماه با حضور وزیر نفت در سالن جلسات استانداری خوزستان برگزار شد، با اشاره به اثرات مثبت برجام در کشور اظهار کرد: از ثمرات اصلی توافقات برجام، بحث تحولات صنعت نفت در بحث افزایش تولید و صادرات نفت ایران و حفظ سهیمه ایران در اپک است که این مساله باعث شد تا شرایط اقتصادی در کشور رشد قابل توجهی داشته باشد. توافق برجام تمام هزینه های مستقیم و غیر مستقیم را برطرف کرد و شاه کلید آن تحولات صنعت نفت، افزایش تولید و صادرات نفت و کاهش سهمیه اوپک و حفظ سهمیه ایران در اوپک بود که شرایط اقتصادی کشور را در سال 94 و 95 بهبود بخشید و دستیابی به رشد اقتصادی 7.2 درصدی و تورم یک رقمی 9 درصد ناشی از زحمات تیم اقتصادی دولت بوده است.
وی تصریح کرد: در سال 94 و 95 با افزایش صادرات نفت، درآمدهای اصلی دولت رشد قابل توجهی پیدا کرد و بخش عمده ای از این فعالیت ها و صادرات در خوزستان اتفاق افتاد.
معاون اقتصادی استاندار خوزستان با انتقاد از این که تاثیرات برجام در خوزستان پررنگ نبوده است، اذعان داشت: بر اساس آمارهای بانک مرکزی، ارزش افزوده نفت در سه ماهه آخر سال 94 در مقایسه با سه ماهه نخست سال 95 اختلاف معناداری دارد که نشان از موفقیت استان در این عرصه دارد و انتظار می رفت آثار مثبت افزایش صادرات و سرمایه گذاری را در خوزستان ببینیم و شاهد کاهش نرخ بیکاری و افزایش سرمایه گذاری در سایر زمینه ها و صنایع در استان باشیم که این گونه نشد.
وی نفت را موتور محرکه سایر بخش اقتصادی خواند و گفت: نفت اگرچه هرچند به تنهایی در سایر زمینه ها تاثیری ندارد ولی با تحرک در این بخش، بخش های دیگر از جمله ساختمان و بخش عمومی می توانند از آن تاثیر بگیرند.
صنایع تبدیلی و تکمیلی در خوزستان خوب عمل نکرده اند
بحرینی مقدم با انتقاد از این که صنایع تبدیلی و تکمیلی در خوزستان خوب عمل نکرده اند، بیان کرد: صنایع تبدیلی و تکمیلی در خوزستان ارزش افزوده ایجاد نکرده اند و اشتغال زایی نفت و پتروشیمی مورد انتظار استان، محقق نشده است.
وی با اشاره به تکمیل طرح مطالعاتی راه اندازی شهرک صنایع تبدیلی امیدیه گفت: اشتغال زایی و ارزش افزوده که صنایع تبدیلی می تواند ایجاد کند باید مورد پیگیری قرار گیرد در همین راستا طرح مطالعات شهرک ویژه صنایع تبدیلی و تکمیلی امیدیه آماده شده که برای مصوب شدن در هیئت دولت نیاز به حمایت وزارت نفت دارد تا بتوانیم از ارزش افزوده صنایع پتروشیمی استفاده کافی را ببریم.
معاون اقتصادی استاندار به بحث سرمایه گذاری در صنعت نفت اشاره کرد و اذعان داشت: عدم وجود اختیارات و اطلاعات در مناطق نفت خیز جنوب حلقه ارتباط صنایع داخلی و سرمایه گذاران داخلی و بومی با صنعت نفت برای ایجاد فرصت های سرمایه گذاری و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در مناطق نفت خیر جنوب است که باید راه حلی برای آن یافت.
وی افزود: با وجود مراجعات فراوان برای سرمایه گذاری در بخش نفت، علاوه بر زمان بر بودن پروسه مجوز ها، اختیارات لازم در مناطق نفت خیز جنوب وجود ندارد بنابراین تعریف یک معاونت در مناطق نفت خیز جنوب یا با تفویض اختیار می تواند فرصت های سرمایه گذاری مطالعات را برای سرمایه گذاران بومی داخلی و استفاده از این ظرفیت ها در استان خوزستان مهیا کند.
ارزش افزوده شرکت های نفتی در استان های دیگر هزینه می شود
بحرینی مقدم بحث استفاده از ظرفیت های داخلی استان خوزستان را یکی از نکات مهم در بحث توسعه استان خواند و گفت: علیرغم این که پروژه های بزرگی توسط مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت در سطح خوزستان اجرا می شود، صنایع فولاد و نورد استان با حداقل ظرفیت در حال فعالیت هستند و برخی خریدها هم در داخل استان صورت نمی گیرد.
معاون اقتصادی استاندار با اشاره به لزوم توجه به بحث طراحی و تنظیم مدلی برای تمرکز قراردادها عنوان کرد: تمرکز حساب های بانکی و قراردادهای بیمه ای بسیاری از شرکت ها و پروژه های فعال خوزستان در تهران است، و پرداخت مالیات این شرکت ها هم در جای دیگری است که این مسئله باعث شده خوزستان از ارزش افزوده در این زمینه بی بهره بماند و ارزش افزوده ی در این زمینه استان بهرمند بکنیم محروم بمانیم.