شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۸۲۴۰۷
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۲
افزایش تعرفه واردات به معنی رشد چند برابری قیمت ها و تشدید نابسامانی ایجاد شده در بازار خودروست، حتی اگر دولت تصمیمی به افزایش تعرفه واردات نگیرد و قیمت ها دیگر به گذشته برنمی گردد.
پول‌نیوز-شمارش معکوس برای تعیین تکلیف بازار خودرو آغاز شده است.  ثبت و سفارش خودرو که  در 5 ماه گذشته متوقف بوده بر اساس اعلام مجتبی خسرو تاج رییس سازمان توسعه تجارت تا پایان این هفته تعیین تکلیف می شود. انگونه که گفته می شود وزارت صنعت قصد دارد که تعرفه واردات خودرو را تا 150 درصد افزایش دهد. تغییری که به گفته کارشناسان صنعت خودرو می تواند نابسامانی ایجاد شده در بازار را چندین برابر افزایش دهد. 

هرچند که وزارت صنعت خبر افزایش تعرفه واردات را نه تایید و نه تکذیب کرده اما شنیده حاکی از آن است که متولی تولید و تجارت و البته بازار خودرو کشور قصد دارد بازگشایی سامانه ثبت وسفارش را منوط به افزایش تعرفه کند. فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در اینباره می گوید: در حال حاضر ایران در فهرست کشورهایی با بیشترین رقم تعرفه ای قرار دارد . در شرایطی که تعرفه قبلی مورد انتقاد  است نمی توان دوباره حرف از افزایش تعرفه زد.

او با اشاره به نبود فضای رقابتی در اقتصاد ایران، جهش قیمت خودرو در ماه های گذشته را مورد توجه قرار داد و افزود: افزایش تعرفه واردات به معنی رشد چند برابری قیمت ها و تشدید نابسامانی ایجاد شده در بازار خودروستحتی اگر دولت تصمیمی به افزایش تعرفه واردات نگیرد و قیمت ها دیگر به گذشته برنمی گردد. 

در واقع افزایش تعرفه واردات به معنی رشد چند برابری قیمت ها و تشدید نابسامانی ایجاد شده در بازار خودروست، حتی اگر دولت تصمیمی به افزایش تعرفه واردات نگیرد و قیمت ها دیگر به گذشته برنمی گردد .  


 نمی توان دیوارهای تعرفه ای را هر روز بلند تر کرد
هرچند که بسیاری افزایش تعرفه واردات را در راستای تداوم انحصار ایجاد شده در بازار خودرو می دانند اما فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو می گوید: در افزایش تعرفه بیش از اینکه حمایت از تولید داخل باشد، بحث های مربوط به مدیریت کلان اقتصاد و بالانس ارزی دنبال می شود.  البته او این نکته را هم تاکید کرد که نمی توان به بهانه حمایت از تولید دیوارهای تعرفه ای را هر روز بلند‌ترکرد و انگیزه هرگونه رقابت و تلاش برای افزایش کیفیت و ارائه محصولات جدید را از بین برد.
  او که نرخ پایین ارز را یک سیاست ضد صادراتی می داند، ادامه داد: با تعرفه بالا صادرات تقویت نمی شود ، اگر به دنبال حفظ کارخانه های موجود  و کنترل نرخ ارز هستیم باید انگیزه توسعه را در کشور بالا بود. کاهش خروج ارز از طریق ایجاد محدودیت در واردات یک راه بالانس ارزی است راه دیگر که اتفاقا قابل اتکا هم هست افزایش ورود ارز و منابع ارزی از محل رشد صادرات است. 
این کارشناس صنعت خودرو تاکید کرد نگاه به صادرات و تلاش برای افزایش آن تنها راه رشد است دیوارهای تعرفه ای در طولانی مدت نه تنها رشد اقتصادی به همراه نخواهد داشت بلکه منجر به عقب ماندگی هم می شود. 

تولید منهای صادرات 
بر اساس اعلام گمرک کل درآمد حاصل از صادرات خودرو ایران به کشورهای همسایه در سال 95  حدود  36.6 میلیون  دلاربوده است  رقمی که زاوه آن را در قیاس با بازار خودرو ایران صفر می داند. او معتقد است این آمارها نشان می دهد که ما محصولی تولید نمی کنیم که در حد بازارهای جهانی باشد. شاید پایین آوردن تعرفه واردات و ایجاد یک فضای رقابتی به تعطیلی دو یا 3 کارخانه خودروسازی منجر شود اما قطعا این صنعت را نابود نمی کند. 

سکوت عجیب نهادهای کنترل قیمت
هر چند که بر اساس آنچه گفته شده کمتر از 24 ساعت به زمان اعلام رویه جدید تجاری خودرو باقی مانده اما آنچه جای سوال دارد عجیب سکوت سازمان حمایت از مصرف کنندگان و البته شورای رقابت است که  در ماه های گذشته هیچ واکنشی نسبت به تغییرات ایجاد شده در بازار نشان نداده اند. گویا افزایش 10 تا 100 میلیون تومانی قیمت ها در اقتصاد ما امری معمول بوده و نیازی به رسیدگی از سوی ارگان ذی ربط ندارد. 

نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار