هیأت گذرگاههای مرزی عراق، اخبار منتشر شده مبنی بر تحویل گذرگاههای منطقه کردستان به بغداد را تکذیب کرد.
بغداد نیز مانند مقامات مسئول در منطقه کردستان، خبر تحویل گذرگاههای مرزی این منطقه را تکذیب کرد.
به گزارش فارس، هیأت گذرگاههای مرزی عراق، اخبار منتشر شده مبنی بر تحویل گذرگاههای منطقه کردستان به بغداد را تکذیب و تاکید کرد که هیچ ناظری برای مشارکت در اداره این گذرگاهها به منطقه کردستان اعزام نشده است.
به نوشته روزنامه «الصباح الجدید»، «سامال عبدالرحمن» مدیرکل امور گمرکهای منطقه کردستان نیز اخبار منتشر شده مبنی بر اعزام نیروهای دولت مرکزی عراق یا ناظران از بغداد به این گذرگاهها برای مشارکت در اداره آنها را تکذیب کرد.
اداره گذرگاههای مرزی که منطقه کردستان را به ایران و ترکیه مرتبط میکند، از زمان برگزاری همهپرسی جدایی منطقه کردستان در 25 سپتامبر گذشته، یکی از مسائل مورد اختلاف میان بغداد و اربیل است و به دلیل لاینحل ماندن این پرونده، عادیسازی اوضاع و روابط سیاسی و اداری میان دو طرف با مشکل مواجه است.
از سوی دیگر سرهنگ «محمد الشویلی» مدیر بخش ارتباطات و رسانه نیز در گفتوگویی خبری اظهار داشت: اخباری منتشر شده که می گوید؛ دولت فدرال امروز (سه شنبه)، اداره امور گذرگاهها را به دست میگیرد اما این خبر صحت ندارد. ضمن اینکه امروز، حتی نشست دورهای مدیران این گذرگاهها برگزار میشود.
منطقه کردستان شش گذرگاه مرزی رسمی و اصلی با سه کشور همسایه دارد که عبارتند از «ابراهیم الخلیل» در نزدیکی شهرک «زاخو» در «دهوک» که کردستان را به ترکیه مرتبط میکند و شریان اصلی منطقه کردستان برای رفع نیازهایش به شمار میشود.
گذرگاه دیگر، «بیشخابور» واقع در استان «دهوک» است که عراق را به سوریه مرتبط میکند. گذرگاه «حاج عمران» واقع در شمال شرق استان «اربیل»، منطقه کردستان را به ایران مرتبط میکند. گذرگاه «باشماخ» واقع در نزدیکی شهرک «بنجوین» در شرق استان «سلیمانیه» نیز این منطقه را با ایران مرتبط میکند. گذرگاه مرزی دیگر میان منطقه کردستان و ایران، «پرویزخان» است که در نزدیکی شهرک «کلار» واقع در جنوب استان سلیمانیه واقع شده است.
تنش میان دولت مرکزی عراق در بغداد با دولت کردستان در اربیل پس از آن آغاز شد که مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان، در اقدامی یکجانبه و در سایه مخالفت بغداد و حتی مخالفت دوستان اربیل در منطقه و خارج از آن، در سپتامبر گذشته (2017) همهپرسی جدایی کردستان از عراق را برگزار کرد.
این مسئله سبب تشدید اختلافات اربیل بغداد شد تا جایی که مسعود بارزانی نه تنها در عملی کردن نتیجه همهپرسی ناکام ماند، بلکه بغداد بر اساس قانون اساسی، اداره کنترل گذرگاهها را از اربیل پس گرفت و تسلط خود بر مناطق مورد منازعه مثل کرکوک که سرشار از ذخایر نفتی است، تحکیم کرد.
هماکنون بغداد و اربیل هر دو بر آغاز گفتوگو به عنوان تنها راه حل برای حل مشکلات تأکید میکنند اما بغداد شرط آن را لغو نتیجه همهپرسی دانسته؛ امری که اربیل هنوز آن را رسما عملی نکرده هرچند که اعلام کرده که به رأی دادگاه عالی و قانون اساسی احترام میگذارد.