رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه سل یک بیماری رفتاری است، گفت: در حال حاضر بیشتر موارد بروز بیماری سل در حاشیه شهرها است یعنی این مناطق مستعد بیماری سل هستند. عوامل متعددی از جمله فقر، تراکم جمعیت و نبود امکانات در حاشیه شهرها موجب بروز چنین بیماریهایی شده است.
دکتر محمد علوی در همایش بزرگداشت روز ملی مبارزه با سل که امروز (23 مهرماه) در دانشگاه علوم پزشکی اهواز برگزار شد، اظهار کرد: آمار نشان میدهد که در 20 سال گذشته، 9 میلیون نفر در جهان مبتلا به سل بودهاند اما پس از چند سال میزان بروز به 10 میلیون نفر رسید که این آمار نشانگر این است که بروز بیماری سل کاهش نیافته است.
وی تصریح کرد: اگر میخواهیم به اهدافمان در زمینه بروز بیماری سل برسیم، باید الزامات مبارزه با سل رعایت شود.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: سل مانند یک گلودرد چرکی نیست. سل یک بیماری رفتاری است. در حال حاضر بیشتر موارد بروز بیماری سل در حاشیه شهرها است. یعنی این مناطق مستعد بیماری سل هستند. عوامل متعددی از جمله فقر، تراکم جمعیت و نبود امکانات در حاشیه شهرها موجب بروز چنین بیماریهایی شده است.
علوی عنوان کرد: سل ارتباط تنگاتنگی با اعتیاد تزریقی دارد و اعتیاد تزریقی نیز یک بیماری رفتاری است.
وی بیان کرد: در حال حاضر مشکل ما سل مقاوم است که در معتادان تزریقی وجود دارد. 25 درصد از سلهای دنیا در زندانها رخ میدهد زیرا در فضای کوچک، جمعیت زیادی زندگی میکنند و اگر یک فرد مبتلا شود، افراد زیادی به این بیماری مبتلا میشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در کتابها بیان میشود که یک بیماری سلی تنها میتواند 10 تا 15 نفر را مبتلا کند اما این عدد در بعضی شرایط متفاوت است به طوری که در یک مطالعه مشخص شد که یک بیمار سلی در یک سفر دریایی 420 نفر را به این بیماری مبتلا کرده بنابراین در فضای بسته که آلودگی، فضا را در بر میگیرد، احتمال انتقال بیماری بیشتر است.
علوی با بیان اینکه سل با زندگی بشر عجین شده است و سابقه این بیماری به 4500 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد، گفت: بانک جهانی جمعیت اعلام کرده هزینهای که سل بر دنیا تحمیل میکند، به میزان تعطیلی 10 کارخانه بزرگ دنیا است.
وی عنوان کرد: باید همه مسئولین کشور باید برای مبارزه با سل همراهی کنند و از نظر اعتبارات نیز مشکل خاصی نداشته باشیم. درمان سل زمانی موفق است که انسانها برای کنترل سل فداکاری کنند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: یکی از کارهای مورد نیاز برای مقابله با سل، بالا بردن دانشمان است. همچنین باید مهارت مراقبت از بیماری سل را فرا بگیریم.
علوی ادامه داد: فردی که در رابطه با بیماری سل کار میکند، کارش تنها تجویز دارو نیست بلکه باید با اطرافیان بیمار و مسئولین جامعه ارتباط برقرار کند و از طریق این مهارت جهت مبارزه با بیماری سل اقدام کند. همچنین باید این فرد مدیر خوبی باشد و همه ظرفیتها را به سمت اهداف خود پیش ببرد. اگر کسی میخواهد در زمینه بهداشت کار کند، باید در قلبها فرو برود.
وی گفت: آمار بروز سل 14 در 100 هزار نفر عنوان میشود. اما بیماری سل آن گونهای که گزارش میدهد، نیست، زیرا تنها 50 درصد موارد سل را تشخیص میدهیم. یکی از علتهای کاهش موارد تشخیص این است که ما به دنبال بیمار نمیرویم و بیماری کسانی تشخیص داده میشود که خودشان مراجعه کردهاند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: باید برای پیدا کردن تعداد واقعی بیماران مبتلا به سل مراکز بهداشت را بررسی کنیم و بببینیم بیماری که مراجعه کرده، تنها دارو دریافت کرده است و آزمایشی از وی انجام شده است یا نه.
علوی با تأکید بر لزوم مراقبت از بیماران مبتلا به سل برای رسیدن به اهداف مبارزه با این بیماری گفت: در حال حاضر از نظر اجتماعی، سل یک انگ است. بنابراین باید با خانواده یک بیمار صحبت شود و توصیههای لازم در این زمینه انجام شود. همچنین باید بر مصرف داروی بیمار نظارت شود زیرا بسیاری از زندانیان مبتلا به سل داروهای خود را مصرف نمیکنند تا به دلیل این بیماری از زندان آزاد شوند.
وی بیان کرد: در حال حاضر موارد زیادی توقف مصرف دارو بین بیماران مبتلا به سل وجود دارد که در این شرایط نظارت بر مصرف دارو ضروری است.
بیماری سل، مدیریت، تشخیص، درمان، نظارت بر درمان و نظارت بر عوارض و نظارت بر پیگیری بیمار را میطلبد و حتی بعد از درمان بیمار باید مراقبتهای لازم انجام شود.