رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: فراوانی بیماری هاری حیوانی در خوزستان در سال 92، پنج مورد بوده و در سال 96 به 19 مورد رسیده است که این موضوع نگرانکننده است.
مهدی حسینیزاده در جلسه شورای سلامت خوزستان که امروز (23 بهمن ماه) برگزار شد، با اشاره به چالشهای وضعیت تغذیه سلامت خوزستان اظهار کرد: چاقی و عدم تحرک، کمبود ریزمغذیها (کمبود ویتامین D – فقر آهن، کم خونی و ...) مصرف فستفودها و نانهای با سبوس کم برخی از چالشهای ناامنی غذایی خوزستان هستند. استقبال ناآگاهانه به مصرف نمک دریا نیز یکی از چالشهای اخیر خوزستان است. اکنون 61 درصد مردم اهواز خواستار افزایش سبوس نان مصرفی هستند.
وی با بیان اینکه توان اقتصادی خانوارها از نظر امنیت غذایی مناسب نیست، گفت: بیش از 30 درصد هزینه خانوار صرف خوراک میشود که این موضوع نشانه امنیت غذایی پایین و آسیبپذیر بودن است.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: بر اساس بررسی سال 89 در سطح کشور مشخص شد که قم، اصفهان، سمنان، تهران و یزد استانهای امن غذایی و خوزستان، کرمان، ایلام و بوشهر جزو استانهای ناامن غذایی هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: همچنین در این بررسی مشخص شد که حدود 60 درصد جامعه افزایش وزن و چاقی وجود دارد. در سال 95 مشخص شد که 60 درصد افراد بالای 18 سال خوزستان به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستند.
وی تصریح کرد: در نتایج تنسنجی کودکان زیر پنج سال نیز مشخص شد کموزنی کودکان خوزستانی زیر پنج سال 1.6 است که حد انتظار 2.3 است. اگر چاقی کودکان زیر پنج سال در سنین بالا ادامه یابد عوارض آن را بر جمعیت مشاهده خواهیم کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به راهکارهای لازم جهت ایجاد امنیت غذایی، گفت: حمایت از مغازههای کوچک روستایی در مناطق دورافتاده جهت دسترسی مردم به مواد غذایی اساسی، تقویت خودکفایی خانوار جهت افزایش درآمد خانوارها، کاهش سبوسگیری آردهای خبازی، جمعآوری فلافل و سمبوسه فروشان و دستفروش به منظور کاهش تعداد مراکز عرضه این نوع مواد غذایی برخی از راهکارها در این زمینه هستند.
حسینیزاده گفت: اکنون تراکم فستفودها در اهواز و شهرهای دیگر نگرانکننده است و مخاطراتی برای تغذیه ایجاد کرده است.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به مساله حیوانگزیدگی در خوزستان، بیان کرد: در سال 97-96، 8 هزار حیوان گزیدگی گزارش شده است که در کنار مخاطرات سلامت مردم، هزینههای سنگینی بر دوش بهداشت و درمان تحمیل میکند.
وی افزود: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت از 1709 عامل بیماریزا، 832 مورد (49 درصد) از حیوان به انسان منتقل میشود.
حسینیزاده با اشاره به بیماریهای مشترک انسان و حیوان، بیان کرد: بیماری هاری، سیاه زخم، تب مالت و تب کریمه کنگو، سالک و آنفلوآنزای پرندگان برخی از بیماری مشترک بین انسان و حیوان است.
وی با بیان اینکه فراوانی موارد حیوانگزیدگی در خوزستان رو به افزایش است، گفت: در سال 94، 7057 و در سال 95، 7339 و در سال 96، 8388 مورد گزش حیوان در خوزستان داشتیم. با توجه به اینکه سگهای ولگرد در سطح شهر وجود دارند این آمار در سال جاری بیش از سال گذشته خواهد بود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: هزینه تأمین واکسن و سرم هاری برای هر نفر 3 میلیون تومان است که با احتساب 8388 مورد گزش، هزینه سرسامآوری است. همچنین در سال گذشته موارد کمبود واکسن نیز داشتیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز تصریح کرد: در سال 96 در اهواز 2147 مورد حیوان گزیدگی داشتیم که شوشتر، دزفول، شوش، ایذه و آبادان به ترتیب بیشترین آمار حیوان گزیدگی را داشتهاند. فراوانی بیماری هاری حیوانی در خوزستان در سال 92، پنج مورد بوده است که در سال 96 به 19 مورد رسیده است که این موضوع نگرانکننده است.
حسینیزاده بیان کرد: زمانی که فردی به بیماری هاری مبتلا میشود قابل درمان نیست و مرگ را در پی دارد. با توجه به اینکه ویروس در محیط جغرافیایی وجود دارد باید برای کنترل سگهای ولگرد اقدام شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: با توجه به شرایط فعلی سگهای ولگرد در خوزستان باید دستگاههای ذیربط در این زمینه اقدام کنند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به آمار بیماری تب کریمه کنگو، بیان کرد: در سال 95 در خوزستان بیشترین آمار بیماری تب کریمه کنگو را داشتیم که امسال نیز دو مورد از این بیماری گزارش شده است.
حسینیزاده با اشاره به قابل انتقال بودن بیماری سالک، عنوان کرد: با توجه به زبالههای رها شده در مناطق، موارد تب مالت نیز نگرانکننده است.
وی عنوان کرد: همچنین در سال 95، دو نوع آنفلوآنزای پرندگان در کشور در کشور مشاهده شدند که در این مدت خوزستان چهار مورد بیماری گزارش شده بود.