ساره امیری مهندس۳۳ ساله، مدیر پروژهای است که کاوشگر امید را به مریخ میفرستد و ۳۴درصد همکاران آن زنان هستند.
امارات متحده عربی تنها کشور دنیاست که وزارت "علوم پیشرفته" دارد و زنی را هم در راس آن گذاشته است. ساره امیری مهندس۳۳ ساله، مدیر پروژهای است که کاوشگر امید را به مریخ میفرستد و ۳۴درصد همکاران آن زنان هستند.
رویاهای او از دوازده سالگی و از زمانی شروع شدند که تصویری از کهکشان اندرومدا را دید. ساره امیری هرگز تصور نمیکرد روزی در عرصه علوم پیشرفته فضایی و در سطح وزیر کار کند.
پنج سال است که امارات متحده عربی میکوشد مرزهای علم و فناوری را به کمک نخبگان جوان بیازماید. سال ۲۰۱۷ امارات اولین کشور دنیا بود که پستی در کابینه تحت عنوان"وزارت علوم پیشرفته" ایجاد کرد و در گام بعدی، یک زن را به این مقام گمارد.
هدف این وزارتخانه، پیشبرد آموزشهای تکنولوژیک وترویج فناوری در این کشور اعلام شد. ساره امیری از آن زمان، در این مسند عالی قرار دارد. این مهندس جوان کوششهای امارات متحده برای دستیابی به فضا را مدیریت میکند؛ آن هم در شرایطی که کشورهای دیگر منطقه از توجه به این عرصه دور ماندهاند.
امیری به تازگی به مجله علمی "نیچر" چاپ بریتانیا گفته است: «ما کشور جوانی هستیم که طبق معیارهای جهانی، بسیار دیر وارد چنین رقابتی شدهایم.»
امارات کاوشگری بدون سرنشین از ژاپن به فضا پرتاب کرده که ماموریت آن قرار گرفتن در مدار سیاره مریخ است. انتظار میرود این کاوشگر که امید (امل) نام دارد، فوریه ۲۰۲۱ و همزمان با پنجاهمین سالگرد تاسیس امارات متحده عربی به مریخ برسد.
نشریه نیچر مینویسد که ماموریت کاوشگر "امید"، هنجارهای اجتماعی در امارات را تغییر داده است. زنان ۳۴درصد همکاران این ماموریت و ۸۰درصد کادر علمی پروژه را تشکیل میدهند. این در حالی است که میانگین اشتغال زنان در بازار کار امارات ۲۸درصد است.
از مهندس کامپیوتر تا موسسه علوم
ساره امیری ۳۳ ساله است و مدارج موفقیت را از کار به عنوان مهندس کامپیوتر تا اشتغال در موسسه علوم و فناوری پیشرفته طی کرده است. او در این موسسه روی اولین ماهوارههای امارات کار کرد.
امیری در نشست نوآوری " "TEDx 2017 گفته است: «اولین بار در دوازده سالگی تصویری از کهکشان آندرومدا، نزدیکترین کهکشان به راه شیری را دیدم. بعد از آن هر چه به فضا مربوط میشد با کنجکاوی دنبال کردم.»
او در سال ۲۰۱۶ به عنوان رئیس شورای علمی امارات منصوب شد و سال بعد به کابینه راه یافت. ساره امیری با اشاره به پشت سر گذاشته شدن آشفتگیهای سیاسی در کشورش میگوید: «حالا میخواهیم نقشی در عرصه پژوهشهای علمی داشته باشیم.»الامیری ابراز امیدواری میکند که پروژه "امل" برای زنان و مردان هر چه بیشتری الهام بخش باشد تا در حوزه ریاضیات و مهندسی وارد شوند.
او میگوید: «علم حد و مرز ندارد و اشتیاقی فردی است که به سود همه تمام میشود.» کار ساره امیری به ماموریت فضایی ختم محدود نیست بلکه او به عنوان وزیر علوم، پل ارتباطی تقویت علم و اقتصاد (اقتصاد دانش بنیان) در امارات نیز هست.
او میگوید: «وقتی در باره اقتصاد ۳۰ سال آینده امارات صحبت میکنیم، در باره ساختارهای تکولوژیک و علمی حرف میزنیم زیرا میخواهیم سیستم اقتصادی پایدار و مبتنی بر دانش وداشته باشیم.»
ساره امیری در دانشگاه آمریکایی شارجه تحصیل کرده و افزون بر پست وزیر "علوم پیشرفته"، رئیس تیم اکتشاف مریخ و رئیس شورای نخبگان علمی امارات نیز هست. او در سال ۲۰۱۵ از سوی "انجمن جهانی اقتصاد" جزء یکی از ۵۰ دانشمند برتر جوان دنیا انتخاب شد.