جهانگیری که از بعدازظهر چهارشنبه سفر دو روزه خود به خوزستان را با ورود از طریق فرودگاه اهواز آغاز کرده در دومین روز سفر با بازدید هوایی از بخشی از این طرح توسط بالگرد در محدوده هویزه در جریان پیشرفت فیزیکی و کاری این طرح عظیم قرار گرفت.
این طرح با هدف زیرکشت بردن این اراضی در استان های خوزستان و ایلام و تحول بخشیدن به کشاورزی کشور در سفر مقام معظم رهبری در سال 75به استان خوزستان به تصویب رسیده است.
رییس جمهوری در نخستین سفر استانی خود به خوزستان در دی ماه پارسال گفت: برای آماده کردن و زیر کشت بردن 550 هزار هکتار اراضی 15هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است و دولت برای تامین این اعتبار پیش بینی لازم را انجام داده است.
قرار شد از طریق صندوق توسعه ملی در طول سه سال تمام این زمین ها آماده کشت شود.
از مجموع 550هزار هکتار طرح 500هزار هکتار مربوط به خوزستان و 50هزار دیگر متعلق به ایلام است.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر به عنوان مجری طرح در خصوص آخرین وضعیت پیشرفت فیزیکی طرح گفت: با توجه به اینکه اعتبارات صندوق توسعه ملی از اواخر خرداد به حساب موسسه جهاد نصر واریز شده از ابتدای امسال تاکنون تخصیص آب 307هزار هکتار از طرف وزارت نیرو قطعی و یکصد هزار هکتار از اراضی اجرا و آب مورد نیاز این بخش هم تامین شده است.
'یدالله شمایلی' افزود: این طرح در قالب اجرای شبکه های فرعی، زهکش زیر زمینی و تجهیز، نوسازی و یکپارچه سازی انجام می شود.
شمایلی گفت: بر اساس برنامه، باید تا پایان بهمن هر ماه کارهای اجرایی در هشت هزار هکتار از اراضی انجام شود.
معاون فنی و مهندسی موسسه جهاد نصر هم به خبرنگار ایرنا گفت: به طور همزمان عملیات احداث شبکه های فرعی و زهکش های زیرزمینی در مناطق مورد نیاز و عملیات تجهیز و نوسازی در قالب 70پروژه اجرایی اجرا شده است.
'عبدالمجید کریمی' افزود: در این پروژه ها تا زمان حاضر دو هزار و 600دستگاه انواع ماشین آلات سبک، نیمه سنگین و سنگین به کار گرفته شده است.
کریمی افزود: شش هزار و 550نفر نیروی انسانی هم تاکنون در این پروژه ها مشغول به کار شده اند.
معاون فنی و مهندسی موسسه جهاد نصر گفت: از مجموع 1.5میلیارد دلار اعتبار منظور شده از محل صندوق توسعه ملی 600میلیون ریال مصوب امسال بود که تا زمان حاضر 250میلیون دلار در مرحله نخست تخصیص شده است.
کریمی اضافه کرد: از محل اعتبارات تملک دارایی ها نیز یک هزار و یکصد میلیارد ریال برای امسال مصوب شده بود که تاکنون 260میلیارد ریال از این رقم تخصیص شده است.
وی اضافه کرد: از محل فاینانس بانک کشاورزی نیز برای امسال 491میلیارد ریال مصوب شده بود که 268میلیارد ریال آن اختصاص یافت.
معاون فنی و مهندسی موسسه جهاد نصر همچنین گفت: پیشرفت فیزیکی طرح در زمان حاضر 35درصد است که باید به 45درصد می رسید و این عقب افتادگی از یک سو به دلیل بارندگی بوده و از سوی دیگر از آنجایی که مناقصه ها امسال برگزار شده تجهیز کارگاه ها به طورعمده انجام نشده است.
با اجرای این طرح پنج میلیون تن به مجموع تولیدات بخش کشاورزی خوزستان اضافه می شود.
معاون اول رییس جمهوری پیش از برنامه بازدید از طرح 550هزار هکتاری، همچنین از سد گتوند علیا واقع در شمال خوزستان دیدن کرده و در جریان وضعیت شوری آب پشت این سد قرار گرفت.
سد گتوند علیا یکی از بزرگترین پروژه های ملی کشور است که براساس گزارش ها و بررسی ها بی دقتی در مطالعات اولیه و نادیده گرفتن گنبدهای نمکی مسیر، موجب شده با وجود تمام تلاش ها برای ساخت آن، امروز شاهد ایرادهایی اساسی در این پروژه باشیم.
افزون بر سه سال از آبگیری این سد می گذرد، حکایت شور شدن رودخانه کارون است و مطالعات تازه انجام شده یکی از استادان دانشگاه شهید چمران اهواز، نشان می دهد تجمع نمک در مخزن سدگتوند هم اینک به بیش از هفت میلیون تن رسیده است.
سد گتوند علیا در فاصله 380 کیلومتری از ریزشگاه رودخانه کارون، در فاصله 25 کیلومتری شمال شهرستان شوشتر و در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند قرار دارد.
معاون اول رییس جمهوری در سفر خود به خوزستان از برخی پروژه ها و طرح های اقتصادی، کشاورزی و عمرانی دیدن کرد.
جهانگیری شامگاه روز نخست سفر هم در نشست های اعضای شورای اداری و شورای برنامه ریزی خوزستان شرکت داشت.
حضور در یادمان شهدای گمنام و بازدید از پایانه مرزی شلمچه از دیگر برنامه های جهانگیری در روز نخست سفر بود.
در این سفر وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر صنعت، معدن و تجارت، معاون وزیر اقتصاد و دارایی و رییس کل گمرک ایران، جهانگیری را همراهی می کنند.
مسئولیت نظارت بر حسن اجرای طرح کشاورزی مقام معظم رهبری را چه گروه یا سازمانی بر عهده دارد؟ این طرح در صورتی مفید خواهد بود که با کیفیت بالا و با رعایت کامل مسائل زیست محیطی اجرا شود و البته وزارت نیرو هم نباید در تخصیص کامل اب به این طرح بزرگ خساست بخرج دهد؛ضمنا نام صحیح و اصلی این طرح 800هزارهکتاری مقام معظم رهبری است نه 550هزارهکتاری!!