نخستین جلسه شورای اداری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در سال ٩٥ در سالن اجتماعات این اداره با حضور همایون قنواتی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، یدالله مهرعلیزاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، صفر پیشبین، مدرس دانشگاه، رؤسای ستادی و روسای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستانهای خوزستان برگزار شد.
همایون قنواتی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، در این جلسه ضمن تقدیر از تلاش جامعه فرهنگی و هنری استان برای اجرای برنامههای سال ٩٤ گفت: امیدوارم با استفاده از تجارب سال گذشته بتوانیم به ارتقای فعالیتهای فرهنگی و هنری استان کمک و موثرتر عمل کنیم.
وی افزود: سال گذشته به دلیل کمبود بودجه و اعتبار سختیهای زیادی را متحمل شدیم اما امیدوارم امسال با نویدی که مسؤولان کشوری دادهاند سال بهتری باشد.
قنواتی ادامه داد: باید با برنامهریزی پیش برویم و در این راستا توجه به برخی از مسایل بسیار ضروری است.
وی به چابکسازی سیستمهای اداری اشاره کرد و گفت: با توجه به این که تکنولوژی فراگیر شده و اکنون عصر تبادل اطلاعات در کمترین زمان است باید در جهت ایجاد اتوماسیون اداری و دولت الکترونیک پیش برویم و برخی از کارها را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان به تهیه بانکهای اطلاعاتی در بخشهای مختلف اشاره کرد و گفت: باید در شهرستانها و استان نسبت به تهیه بانکهای اطلاعاتی در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری و آماری اقدام شود و این بانکهای اطلاعاتی به راحتی در دسترس قرار گیرد.
وی همچنین به استفاده از سرمایهگذار بخش خصوصی در انجام کارها و واگذاری فضاهای فرهنگی و هنری، تشکیل اتاق فکر و دعوت از فرهیختگان و صاحب نظران و استفاده از نظرات آنها در برنامهریزی و اجری برنامهها، تجلیل از مفاخر و بزرگان و نامآوران در شهرستانها و رایزنی و هماهنگی با دیگر دستگاهها در انجام کارها و کمکهایی که میتوان انجام داد تاکید کرد.
در ادامه جلسه صفر پیشبین، مدرس دانشگاه، به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: اگر کشوری مورد تهاجم قرار گیرد و تحریم شود آن هم تحریمی این چنینی که بر کشور ما تحمیل شد و در طول تاریخ جهان بینظیر بوده آن کشور باید به فکر راهی باشد و باید ببیند که چه کاری میتواند انجام دهد. این یک واقعیت است و وقتی ما با چنین واقعیتی روبهرو میشویم باید از علم اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم.
وی افزود: اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی را به سرانجام برسانیم باید با فساد و رانتخواری مقابله کنیم. یکی از راههای مبارزه با فساد اقدام عملی است.
پیشبین به پیش نیازهای دیگر اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: توجه و استفاده از تجربیات اندیشمندان در سیاستگذاریها و برنامهریزیها نیز یکی دیگر از پیش نیازهای اقتصاد مقاومتی است و باید برای این کار همه نیروهای متخصص را دور هم جمع کرد.
این مدرس دانشگاه جلوگیری از اسراف را نیز یکی دیگر از پیش نیازها اعلام و اظهار کرد: نه تنها باید از ریخت و پاشها در ادارات دولتی جلوگیری کرد بلکه باید حتی در خانوادهها نیز این اتفاق بیفتد و این وظیفه فرهنگ و ارشاد اسلامی است که فرهنگ صرفهجویی و جلوگیری از اسراف را آموزش دهد.
وی گفت: با اجرای این پیش نیازها و اجرای اقتصاد مقاومتی است که میتوانیم از حقوق اجتماعی خودمان دفاع و با تهاجم مقابله کنیم.
یدالله مهرعلیزاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، نیز در این جلسه ضمن بیان پیشینه برنامههای پنج ساله توسعه اقتصادی کشور در پیش از انقلاب و پس از آن، منشور فرهنگی دکتر جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، را یکی از بهترین برنامهها عنوان کرد و گفت: مسالهای که باعث شد مقام معظم رهبری امسال را سال «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» نامگذاری کنند این بود که از مقوله شعار خارج شویم و به عمل برسیم که در همین راستا نیز منشوری که دکتر جنتی در بخش فرهنگ ارایه داد یکی از بهترین برنامهها بود.
مهرعلیزاده به بخشی از منشور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد و گفت: بر اساس این منشور اصول گفتمان فرهنگی اعتدال بر پایه گسترش اعتماد فرهنگی، گسترش امید فرهنگی، پذیرش تنوع فرهنگی، توجه به توانمندیهای انسانی حوزه فرهنگ، توسعه سرمایه انسانی و سرمایههای فرهنگی، گسترش و تعمیق گفتوشنودهای فرهنگی، پذیرش اصل نقش حمایتگری دولت به جای تصدیگری و کارگزاری، عدالت فرهنگی و مدارا و تساهل فرهنگی بنا شده است.
وی خاطرنشان کرد: برنامهریزی فرهنگی با برنامهریزی اقتصادی بسیار متفاوت است چون عمیقترین اختلاف نظرها در بخش فرهنگ وجود دارد. ما هنوز پارادایم فرهنگیمان مشخص نیست. دولتهایی که سرکار میآیند گاهی به خودشان اجازه میدهند پارادایمهایی را که نظام قبول دارد را به هم بزنند و به زیرساختها آسیب برسانند.
او ادامه داد: اگر برنامه پنج ساله ششم بخواهد تنظیم شود باید نگاه ویژهای به بخش فرهنگ شود چون بحث فرهنگ مقوله خاصی نیست بلکه با مجموعهای از فرهنگ، آداب و سنن عجین شده و بسیار حساس است.
این استاد دانشگاه گفت: در بخش فرهنگ دو دیدگاه کاملا جداگانه وجود دارد که برخی مهندسی فرهنگی را قبول ندارند و در مقابل گروهی برنامهریزی و سیاستگذاری فرهنگی را یک ضرورت میدانند.
مهرعلیزاده افزود: اگر بخواهیم برنامه پنج ساله فرهنگی برای استان تدوین کنیم باید چشماندازی از فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته باشیم که بر اساس آن در استان و شهرستانها نیز اقدام کنیم. امیدوارم بتوانیم با تلاش و هماهنگی و تشکیل کارگروههایی در مناطق چندگانه استان نسبت به تدوین برنامه اقدام کنیم.