شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۳۷۸۴۲
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۱
مشروح نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران
سخنگوی وزارت خارجه گفت: هرگونه تصمیم‌گیری در آینده در خصوص برجام و در ارتباط با دیگر مسائل سیاست خارجی کشور براساس واقعیت‌ها و روند تحولات از سوی مراجع عالی کشور اتخاذ خواهد شد.

حسین جابری‌انصاری‌ سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران ضمن تسلیت سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) فرارسیدن ماه مبارک رمضان را تبریک گفت.

گزارش بی اعتبار وزارت خارجه آمریکا

جابری‌انصاری در پاسخ به سوالی در خصوص گزارش اخیر وزارت خارجه آمریکا و متهم کردن ایران در این گزارش به حمایت از تروریسم، اظهار داشت: گزارش اخیر ایالات متحده آمریکا گزارش بی‌اعتباری است، آنها سالیانه یک دستورالعمل ایدئولوژیک را پاک‌نویس و کپی پیست می‌کنند.

وی با بیان اینکه بدیهی‌ترین واقعیات در این گزارش لحاظ نشده است، افزود: واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران خود بزرگ‌ترین قربانی تروریسم است و بیش از 17 هزار تن از اتباع جمهوری اسلامی ایران قربانی عملیات‌های تروریستی گروه‌های تروریستی شده‌اند که متاسفانه تحت حمایت کشورهای غربی از جمله آمریکا به اعمال خود ادامه می‌دهند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: عالم و آدم می‌داند که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر جلودار و پیشتاز مبارزه و رویارویی در برابر جریان‌های تروریستی افراطی و تکفیری است که امنیت منطقه و جهان را در خطر قرار داده‌اند.

جابری‌انصاری خاطرنشان کرد: وقتی بدیهی‌ترین مسائل در چنین گزارش‌هایی مورد توجه قرار نمی‌گیرد عملا کمترین اعتباری برای چنین گزارش‌هایی باقی نمی‌ماند. این گزارش‌ها به شدت سیاست‌زده و تابعی از نوع رابطه آمریکا با کشورهای مختلف جهان است. 

توجه به موضوع تروریسم جدا از دعواهای سیاسی

وی تاکید کرد: موضوع تروریسم به عنوان یک مسئله تهدیدکننده امنیت بین‌المللی باید مجرد و جدای از اختلافات و دعواهای سیاسی مورد توجه و رویارویی همه‌جانبه و جدی و اساسی با آن در دستورکار جامعه بین‌المللی قرار بگیرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه مواضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه روشن است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران بر مدار سیاست‌های راهبردی و استراتژیک خودش به سیاست خود هم در زمینه رویارویی با تروریسم و هم در زمینه همه مسائل دیگر مرتبط با سیاست خارجی ادامه خواهد داد و توافق در موضوع خاص هسته‌ای تاثیری در سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی ایران ندارد.

جابری‌انصاری عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست‌های خودش را براساس اصول کلی سیاست خارجی کشور در زمینه‌های مختلف و بر اساس واقعیت‌های موجود و نیازها و ضرورت‌ها اتخاذ می‌کند.

بررسی نقض برجام در هیأت‌ عالی نظارت بر برجام

وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص پایبندی طرف‌های غربی به اجرای تعهدات خود در برجام و حد خویشتنداری ایران در این زمینه اظهار داشت: سیاست ما پیگیری منافع کشور است.

 سخنگوی دستگاه‌ دیپلماسی با تاکید بر اینکه براساس طراحی‌ها و اصول کلی سیاست خارجی در تعامل با موضوع برجام موضوع نقض در هیأت‌عالی نظارت بر برجام تصمیم‌گیری خواهد شد، ادامه داد: مجموعه تحولاتی که در جریان است از سوی وزارت امور خارجه و نهادهای دیگر کشور به این کمیته و هیأت‌عالی منعکس می‌شود و تصمیم‌گیری، بحث و بررسی در خصوص این موضوع به عهده این هیأت‌عالی است.

جابری‌انصاری تصریح کرد: وزارت امور خارجه هم به عنوان نهاد حاکمیتی مجری سیاست خارجی کشور تابع تصمیمات هیأت‌عالی نظارت بر برجام و نهادهای عالی کشور در این خصوص خواهد بود. 

وی با بیان اینکه مسأله اجزای مختلف تحریم و ارتباطات بانکی در جریان است و این موضوع یکی از اولویت‌های سیاست‌ خارجی ماست، عنوان کرد: مجموعه‌ای از تحرکات دیپلماتیک و ارتباطات با کشورهای مختلف جهان در راستای اینکه تعهدات طرف مقابل به طور کامل در این خصوص اجرا شود، در جریان است. 

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این مسیر طی خواهد شد و هرگونه تصمیم‌گیری در آینده در خصوص برجام و همینطور در ارتباط با دیگر مسائل سیاست خارجی کشور براساس واقعیت‌ها و روند تحولات از سوی مراجع عالی کشور اتخاذ خواهد شد و وزارت خارجه هم اجرای آن را به عهده خواهد داشت.

استفاده‌کنندگان از تروریسم دیر یا زود هدف تروریسم قرار می‌گیرند

جابری‌انصاری در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اتهامات عربستان به ایران و شخص سردار سلیمانی در خصوص عملیات فلوجه و همچنین افشای اسنادی در خصوص شیعه‌کشی عربستان اظهار داشت: اینکه عربستان سعودی چرا این کار‌ها را انجام می‌دهد قاعدتا باید از سخنگویان دولت سعودی پرسیده شود، اما تلقی و تفسیر ما این است که سال‌هاست عربستان سعودی استفاده از تروریسم را به عنوان یک ابزار برای تحقق اهداف سیاسی خود در دستورکار خود قرار داده است.

وی ادامه داد: بخش مهمی از گسترش جریان‌های تکفیری و تروریستی در منطقه و جهان و تهدیدی که متوجه امنیت منطقه و جهان است، نتیجه این سیاست مستمر و دنباله‌دار عربستان سعودی در حمایت لجستیک، پشتیبانی سیاسی، مادی، معنوی و ایدئولوژیک از جریان‌های تروریستی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: واقعیت این است اگرچه در ظاهر این اقدامات می‌‌تواند به شکل ابزاری در خدمت کشوری مثل عربستان باشد، اما این در کوتاه مدت است و گسترش جریان‌های تروریستی، تهدیدات اساسی را متوجه خود عربستان سعودی و همه کشورهای دیگری که ممکن است از آنها حمایت کنند، می‌کند.

به گفته جابری‌انصاری حمایت از تروریسم و استفاده ابزاری از تروریسم به ضد خودش تبدیل می‌شود.

وی گفت: استفاده از تروریسم به شکل تاکتیکی ممکن است از سوی برخی بازیگران در دستور کار قرار گیرد، ولی این بازی است که از سنخ استراتژیک است و تاثیرات درازمدت راهبردی در پی خواهد داشت و همه آنهایی که فکر می‌کنند امکان استفاده ابزاری از تروریسم را دارند، دیر یا زود خود هدف گسترش امواج تروریسم قرار خواهند گرفت.

جابری‌انصاری ادامه داد: امروز تقریبا در بسیاری از محافل فکری، رسانه‌ای و سیاسی جهان این یک امر قطعی تلقی می‌شود که عربستان از تروریسم تکفیری به عنوان ابراز تحقق اهداف سیاسی خودش به شکل گسترده و بی رویه‌ای در حال استفاده است و بخش زیاد مشکلات منطقه و جهان هم نتیجه این سیاست اشتباه سعودی است.

جزایر سه‌گانه جزء جدایی‌ناپذیر اراضی جمهوری اسلامی

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره حمایت اخیر پارلمان عربی از ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه‌ ایرانی عنوان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران ثابت است. جزایر سه‌گانه متعلق به جمهوری اسلامی و جزء جدایی‌ناپذیر از اراضی جمهوری اسلامی است.

وی تصریح کرد: جنجال‌ها، سروصداها و انفجارهای رسانه‌ای هیچ تاثیری در این واقعیت نخواهد داشت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: همواره گفته‌ایم که آماده‌ایم با گفت‌وگوهای دوجانبه در جهت حل سوء تفاهم‌های موجود در اداره جزیره ابوموسی براساس توافقات موجود بین 2 طرف حرکت کنیم.

جابری‌انصاری گفت: سیاستی که امارات در این زمینه دنبال می‌کند و از سوی برخی کشورهای دیگر تحریک می‌شود، متاسفانه هیچ تاثیری در حل این مسائل ندارد بلکه تنها به تشدید اختلافات منجر خواهد شد و سرو صداها نیز هیچ تغییری در حاکمیت ملی و سرزمینی ایران ایجاد نخواهد کرد.

ریاض برخلاف تعهدات دولت میزبان عمل کرد/ تبدیل سازمان همکاری اسلامی به اداره وزارت خارجه عربستان

وی در پاسخ به سوالی در خصوص کارشکنی‌های عربستان در قضیه حج و اینکه ایران به سازمان همکاری اسلامی و سایر نهادهای مربوطه برای رسیدگی به این موضوع درخواستی داده است؟ گفت: عربستان با رویکرد اخیرش صد عن سبیل‌الله کرده و برخلاف صریح تعهدات دولت میزبان حج جهت فراهم کردن امنیت و خدمات کنسولی حجاج ما و مسائل اجرایی دیگر، راه برگزاری حج و انجام فریضه واجب اسلامی حج را به روی حجاج ایرانی بسته است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: اینکه چه اقداماتی در واکنش به این مسئله اتخاذ خواهد شد، مثل همه مسائل دیگر سیاست خارجی منوط به فایده بخش بودن آن اقدامات است.

جابری‌انصاری با بیان اینکه متاسفانه سازمان همکاری اسلامی به نحوی به اداره وزارت خارجه عربستان تبدیل شده، خاطرنشان کرد: طرح اعتراض در دبیرخانه سازمان معلوم نیست نتیجه‌ای در پی داشته باشد. ولی به هر حال از این مواردی است که در دستور کار سیاست خارجی کشور باقی خواهد بود و در اولویت‌‌های پیگیری‌های دیپلماتیک از همه روش‌های ممکن قرار دارد.

رسانه‌های گروهی، نخبگان و اهل سیاست باید سیاست خارجی را ارزیابی کنند

به گزارش فارس، خبرنگاری درباره چشم‌انداز سیاست خارجی کشور سؤال کرد که جابری‌انصاری در این باره عنوان کرد: سیاست خارجی برای همه کشورها ترکیبی از فرصت‌ها و چالش‌هاست. کشورهایی که در سیاست خارجی فعال هستند و توجه به مسائل بین‌المللی دارند در معرض فرصت‌ها و چالش‌های بیشتری قرار می‌گیرند.

وی اضافه کرد: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در خلاء اتفاق نمی‌افتد و پیگیری نمی‌شود. مثل همه کشورهای دیگر در محیط واقعی پیگیری می‌شود. به همین دلیل از این زاویه مرتبط با مجموعه واقعیت‌ها و روندهایی است که در محیط پیرامونی ایران و در سطح بین‌المللی در حال شکل‌گیری است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: هنر سیاست خارجی هر کشوری این است که با شناخت دقیق واقعیت‌‌ها و روندهای منطقه‌ای و بین‌المللی فرصت‌های فراروی سیاست خارجی کشور را به حداکثر رسانده و چالش‌های فراروی سیاست خارجی کشور را مدیریت و مهار کرده و کاهش دهد.

جابری‌انصاری عنوان کرد: اینکه سیاست خارجی ما تا چه حد در دوران‌های مختلف منطبق با این قاعده‌مندی، دستاوردهای بیشتر یا کمتری داشته قاعدتا نمی‌بایست توسط خود دولت‌ها اعلام شود و باید رسانه‌های گروهی و افکار عمومی و نخبگان و پژوهشگران و اهل سیاست است که ارزیابی‌های خود را انجام دهند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: دستورکار یک ما در چند سال اخیر استفاده از فرصت‌های فراروی سیاست خارجی کشور برای افزایش فضای زیستی کشور در محیط منطقه‌ای و بین‌المللی که البته با چالش‌های اساسی و جدی هم مواجه بودیم که تلاش شد با مدیریت صحیح داخلی موضوعات و با فعالیت درست در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی، زمینه مهار این بحران‌ها و چالش‌ها فراهم شود.

وی خاطرنشان کرد: به طور نسبی به نظر می‌رسد دولت و سیاست خارجی ما موفقیت‌های قابل توجهی داشته‌ است.

برخورد با مسائل سیاست خارجی کشور به شکل ملی

جابری‌انصاری با یادآوری این نکته که البته صحنه هیچگاه پایان نیافته نیست و سیاست امری پویاست نه ایستا، عنوان کرد: همین لحظه که با هم صحبت می‌کنیم وقایع و روندها در حال پیشروی است. مهم این است که در داخل ایران با منطقی پیگیری کردن امور، مقدمات به حداکثر رسیدن ظرفیت‌های کشور را فراهم کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: گل به دروازه‌های خودی نزنیم و با مسائل سیاست خارجی کشور به شکل ملی برخورد کنیم. البته نظرات و انتقادات و ملاحظات خود را برای افزایش فرصت‌های بیشتر و بهبود وضعیت سیاست خارجی در اختیار دولت‌های مختلفی که هستند، قرار دهیم.

4 دیپلمات ربوده شده ایرانی در اختیار رژیم‌ صهیونیستی هستند

خبرنگاری در خصوص اخبار منتشر شده مبنی بر تماس یک زندانی یونانی با سفارت ایران در یونان و اظهارات وی مبنی بر زنده بودن چهار دیپلمات ایرانی ربوده شده در لبنان و اظهارات برخی از مقامات ایرانی مبنی بر زنده بودن این چهار نفر سؤال کرد که جابری‌انصاری با بیان اینکه گزارش چنین تماسی را ندیده‌ام، گفت: بررسی می‌کنم و در صورتی که چنین چیزی باشد در نشست‌های بعدی اطلاع‌رسانی خواهم کرد.

وی اضافه کرد: دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران توسط متحدان فالانژ رژیم صهیونیستی در لبنان ربوده شده‌اند و به طور طبیعی بر اساس مجموعه گزارش‌های در اختیار، در ابتدای حادثه ربودن در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و از دید جمهوری اسلامی ایران چهار دیپلمات در اختیار این رژیم است.

سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر اینکه مسئولیت این چهار نفر بر عهده رژیم صهیونیستی است، خاطرنشان کرد: هرگونه برداشت دیگری منوط به اثبات موضوع به نحو دیگری است.

جابری‌انصاری اضافه کرد: گزارش‌های جدید را هم از دوستانی که در این زمینه اظهارنظر کردند، بپرسید و پاسخ بگیرید.

استقبال از اعاده صلح و آرامش در افغانستان

یکی از خبرنگاران درباره روند مذاکرات صلح در افغانستان و برنامه ایران برای تثبیت و پیشبرد صلح در این کشور سؤال کرد که جابری‌انصاری سیاست ثابت جمهوری اسلامی را کمک به پیشبرد روند صلح و آرامش در افغانستان برشمرد و افزود: ایران از هرگونه اقدام دولت افغانستان با هدف‌گیری اعاده صلح و آرامش در افغانستان استقبال می‌کند.

اتحاد ملی علیه تروریسم

خبرنگاری دیگری درباره نقاط قوت ارتش عراق در پیشروی‌های اخیر در فلوجه سؤال کرد که جابری‌انصاری اظهار داشت: عنصر اساسی در رویارویی با تروریسم در عراق و کشورهای دیگر، اتحاد ملی بر علیه تروریسم است.

وی افزود: متاسفانه برخی از بازیگران عرصه سیاست در منطقه ما چه کشورها، افراد و گروه‌ها به دلیل اینکه استفاده از تروریسم را برای تحقق اهداف سیاسی خود در دستورکار قرار داده‌اند در جهت به هم پاشیدن انسجام و اتحاد ملی در کشورها عمل می‌کنند برای اینکه بین رویارویی موفق و همه جانبه با تروریسم و اتحاد و انسجام ملی یک ارتباط مستقیم وجود دارد.

جابری‌انصاری اضافه کرد: هر چقدر اتحاد اجزا ملت و جریان‌ها و گروه‌ها بر علیه تروریسم و جریان‌های افراطی بیشتر باشد، امکان موفقیت بیشتر اقدامات علیه تروریسم هم بیشتر خواهد شد و این موضوعی است که همواره در ارتباطات دیپلماتیک از احزاب و جریان‌های سیاسی در عراق دعوت کردیم برای اینکه با محوریت رویارویی با تهدید نخست امنیت ملی و موجودیت عراق که جریان‌های تروریستی و تکفیری هستند، همه اختلافات سیاسی دیگر را مدیریت کنند و از طریق گفت‌وگوهای سیاسی و حل مسالمت‌آمیز اختلافات مبتنی بر روندهای قانونی در کشور زمینه‌های اتحاد ملی بر علیه تروریسم را فراهم کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنچه در حال حاضر در عراق در جریان است میزان موفقیت‌ها به طور طبیعی مرتبط با این موضوع است و امیدواریم با انسجام هر چه بیشتر جامعه عراق و اهل سیاست عراق زمینه‌ موفقیت‌های روزافزون در مبارزه با تروریسم فراهم شود.

 رایزنی رسمی بین تهران و ریاض در جریان نیست

جابری‌انصاری در ادامه نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات غیررسمی بین ایران و عربستان از کانال‌های غیررسمی گفت: اینکه در اجلاسیه‌های بین‌المللی یا نشست‌های فکری و پژوهشی گفت‌وگوهایی بین برخی از اتباع ایران یا اصحاب محافل فکری و تینک تنک‌های ایران با عربستان انجام می‌شود ممکن است در هر اجلاسیه‌ای اتفاق بیفتد.

وی تصریح کرد: ما با عربستان قطع رابطه نکردیم این عربستان است که با ایران قطع رابطه کرده و ارتباط بین اتباع 2 کشور ممنوع نیست اما اینکه گفت‌وگوی رسمی و از سوی دو کشور و ایران در جریان باشد، خیر؛ امری در جریان نیست.

وزارت خارجه تابع دستورات جنابعالی نیست

یکی از خبرنگاران با بیان اینکه در شروط 9 گانه رهبری عدم لغو تحریم‌ها و اعمال تحریم جدید از سویی دیگر به عنوان 2 عامل نقض برجام ذکر شده و دولت مخاطب مستقیم برای توقف برجام قید شده است. با توجه به اینکه در هیات نظارت بر برجام ناظران و مجریان یکی شده‌اند و با توجه به سخنرانی رهبر انقلاب در حرم امام (ره) و اینکه آمریکایی‌ها از ابتدا تاکنون دبه کرده‌اند، خطاب به جابری‌انصاری گفت «فکر می‌کنم وزارت خارجه شرعا و قانونا مکلف به توقف یک طرفه برجام و یا همان خسارت محض باشد. چون نص کلام ایشان معتبرتر از گزارش هیأت نظارت است و از طرف دیگر دولت مستقیما مکلف به توقف برجام در صورت نقض و یا عدم لغو تحریم شده است،» از سخنگوی وزارت خارجه پرسید: چرا خسارت محض از سوی دولت متوقف نمی‌شود؟  که وی تصریح کرد: وزارت خارجه تابع دستورات جنابعالی نیست.

وی ادامه داد: وزارت امور خارجه جزیی از نهادهای حاکمیتی است، نه مذاکره برجام را بدون هماهنگی حاکمیتی انجام داده و نه هیچ یک از مراحل پیگیری برجام را بدون اجماع‌سازی ملی و طی مسیر قانونی در نهادهای حاکمیتی و ملی کشور انجام داده است.

جابری‌انصاری تصریح کرد: بقیه اقدامات از این پس هم بر همین منوال خواهد بود. ما دولتی هستیم که براساس قانون کار می‌کنیم و هیأت عالی نظارت بر برجام توسط مقام معظم رهبری شکل گرفته و دستورکار مشخص آنها بررسی و رصد مستمر روند تحولات مربوط به برجام و جمع‌بندی و گزارش آن به خدمت مقام معظم رهبری است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران و دولت ما براساس تصمیمات ملی که در مجموعه نهادهای حاکمیتی و نهادهای جامع ملی اتخاذ می‌شود، سیاست‌های کشور را دنبال می‌کند و مستظهر به پشتیبانی اکثریت ملتی است که این دولت را با ماموریت مشخص انتخاب کردند.

حق طبیعی جریان‌های منتقد است که نظراتشان را اعلام کنند

جابری‌انصاری خطاب به آن خبرنگار عنوان کرد: حق طبیعی جنابعالی و جریان‌های منتقد هم هست که نظراتشان را اعلام کنند؛ اما این نظرات از دو مجرا امکان اجرا پیدا می‌کند. یا از سوی نمایندگان منتخب ملت که دولت منتخب ملت است و مجلس شورای اسلامی منتخب ملت و ناظر بر عملکرد دولت است و یا از نهادهای حاکمیتی فرادست و عالی‌تر که در قالب هیأت عالی نظارت بر برجام است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: حق منتقدین هم برای طرح نظراتشان محفوظ است، اما بریف بر دولت نمی‌توانند بکنند؛ دولت نوکر ملت و منتخب ملت است و براساس چارچوب‌های قانونی و سیاست‌هایی که به رای ملت گذاشته و براساس مراجع عالیه حاکمیتی به سیاست‌های کشور ادامه خواهد داد.

حق آبه ایران از هریرود همچنان در حال پیگیری است

حسین جابری انصاری, سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فردا مبنی بر اینکه موضع وزارت امور خارجه در قبال افتتاح سد سلما و احتکار حق آبه ایران از روز هریرود چیست و آیا در این زمینه توافقی شده است یا نه گفت: موضوع رودخانه های مرزی و سد سازی بر روی این رودخانه ها از جمله موضوعاتی است که باعث اختلاف بین کشورهای همسایه ای که این رودخانه ها در مسیر آنها قرار دارند و از آنها می گذرند می شود.

انصاری در ادامه افزود: این مورد تنها منحصر به ایران و افغانستان نیست بین ما و برخی از کشورهای دیگر همچنین بین کشورهای دیگر از این گونه اختلاف ها وجود دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حق آبه ایران از رودخانه هریرود توضیخ داد: در ارتباط با رودخانه های مرزی در این مورد مشخص هم از نکاتی است که در دستور کاری ثابت همه مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با دولت جمهوری اسلامی افغانستان وجود دارد و این موضوع از مجاری دیپلماسی در حال پیگیری است که اعمال حقوق ملت افغانستان منجر به نقض حقوق ملت ایران نشود و این مساله حساس و اختلافی از مجاری دیپلماتیک در حال پیگیری است و امیدواریم که به نتیجه برسد.

برگزاری جلسه ویژه بانکی در حاشیه همایش‌های اقتصادی سفر اروپایی ظریف

یکی از خبرنگاران درباره اینکه تضعیف طالبان چقدر در راستای حمایت آمریکا از بال و پر گرفتن داعش در افغانستان قابل ارزیابی است؟ که سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: در این زمینه تحلیلی ندارم.

خبرنگاری درباره نگرانی شرکت ایرباس از نقل و انتقالات مالی برای خرید هواپیما، گفت: بعد از برجام مجموعه توافقات اقتصادی با کشورهای مختلف انجام شد که یکی از قراردادها با ایرباس است که از مسیر تخصصی و فنی خود در حال پیگیری است و ارتباط با موضوعات بانکی و تعاملات بانکی دارد که در دستور پیگیری وزارت خارجه است ولی جزییات فنی مربوط به این موضوع را جهات ذیربط و هواپیمایی کشوری به اطلاع افکار عمومی خواهند رساند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص گشایش مبادلات بانکی با اروپا پس از سفر ظریف به 4 کشور اروپایی عنوان کرد: در این سفر هیأت اقتصادی بزرگی همراه با وزیر خارجه بود و در هر چهار کشور همایش اقتصادی برگزار شد و نشست‌هایی اقتصادی در حاشیه این سفر برگزار و برخی توافقات اولیه نیز در این زمینه حاصل شد.

وی افزود:‌ یکی از دستورکارهای این همایش‌های اقتصادی، برگزاری جلسه ویژه بانکی در حاشیه این همایش‌ها بود که با حضور معاون بانک مرکزی و مسئولان اتاق بازرگانی ما و طرف‌های مقابل در هر یک از این کشورها برای تسهیل ارتباطات و تعاملات و ارتباطات کارگزاری بانکی بین ایران و طرف‌های مقابل انجام و موفقیت‌های نسبی در برخی از این کشورها در نتیجه این سفر حاصل شد که توسط بانک مرکزی پیگیری خواهد شد و در دستور کار وزارت خارجه نیز هست.

جابری‌انصاری گفت: امیدواریم زمینه حل مشکلات در زمینه ارتباطات کارگزاری بانکی بین بانک‌های ایران و کشورهای دیگر فراهم شود.

پیگیری موضوع رودخانه‌های مرزی

خبرنگاری درباره احداث سد سلما در افغانستان که باعث می‌شود 73درصد ورودی آب به استان خراسان کاهش یابد سؤال کرد که جابری‌انصاری در این باره عنوان کرد: موضوع رودخانه‌های مرزی و سدسازی بر روی این رودخانه‌ها از جمله موضوعات اختلافی بین کشورهای همسایه و کشورهایی است که رودخانه‌‌ها در مسیر آن‌ها قرار دارد و این مورد منحصر به اختلاف ایران و افغانستان نیست.

وی افزود: بین ما و برخی کشورهای دیگر و بین بسیاری از کشورهای همسایه با کشورهای جهان چنین اختلافاتی وجود دارد. یکی از نکات در دستورکار مذاکرات ایران و افغانستان این موضوع است که اعمال حقوق دولت افغانستان منجر به نقض حقوق ملت ایران نشود.

ظریف با انرژی کامل پیگیر سیاست خارجی کشور

خبرنگار دیگری درباره اظهارات یکی از کارشناسان مبنی بر اینکه ظریف وزیر خارجه به خاطر برخی برخوردها پس از برجام دچار ناامیدی، دلسردی، ناامیدی و دلخوری شده‌اند که سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: افراد آزاد هستند که تحلیل‌های خودشان را بیان کنند اما آنچه مربوط به وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه است این است که با انرژی کامل و استفاده از همه ظرفیت‌های خودشان از 4 و 5 بامداد تا نیمه شب پیگیر حوزه کاری و سیاست خارجی کشور هستند.

وی افزود: در سفرهایی که می‌رویم ایشان از هفت صبح و بعضی اوقات تا 11 شب برنامه‌های به هم چسبیده و پی در پی با فاصله‌های 10 دقیقه‌ای و نیم ساعت داشته‌اند. به عنوان مثال در استرالیا مجموعه‌ای از ملاقات‌ها در پارلمان این کشور بود که از یک اتاق ملاقات به اتاق ملاقات دیگر می‌رفتیم.

جابری‌انصاری ادامه داد: آقای ظریف و مجموعه همکاران ایشان در وزارت خارجه تا هنگامی که مسئولیت دارند به مقتضی مسئولیتی که بر عهده دارند با تمام توان و قدرت خود در خدمت به اهداف و سیاست‌های ملی کشور هستند و خواهند بود و چنین اتفاقاتی در بیلان کاری وزیر خارجه تاثیری ندارد.

وی در عین حال یادآور شد: البته بی‌انصافی‌ها، ناملایمی‌ها و خروج از مرزهای اخلاق، امری است که مذموم است و نمی‌بایست اتفاق بیفتد و متاسفانه به سکه‌ رایج در جزیی از دعواهای سیاسی ما در ایران تبدیل شده است.

دروغ سازی‌های آشکار و ایستادن همچون نصرالدین

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه متاسفانه جعل اخبار، دروغ سازی‌های آشکار و ایستادن همچون نصرالدین و اینکه جایی که من ایستاده‌ام مرکز زمین است و هر کس شک دارد متر کند و ثابت کند که نیست به امر رایجی در سیاست ما در برخی از اهل سیاست و اهل رسانه تبدیل شده است، گفت: این برخوردها غیراخلاقی و غیرقانونی مخالف قوانین کشور است؛ اما وزارت خارجه با قدرت و قوت تا هنگامی که مسئولیت سیاست خارجی را برعهده دارد، کارها و مسئولیت‌های خود را انجام خواهد داد.

عربستان چاره‌ای جز پذیرش خواسته‌های مردم یمن ندارد

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در خصوص قرار گرفتن نام «ائتلاف سعودی علیه یمن» در لیست سیاه سازمان ملل عنوان کرد: بارها و بارها یمنی‌ها اعلام کردند ریاض و ائتلاف به اصطلاح تحت رهبری آن در حال نقض روزمره و آشکار قوانین و مقررات بین‌المللی ناظر بر جنگ‌ها و شرایط جنگی است. کشتار پی در پی زنان و کودکان، هدف قرار دادن مستمر اهداف مسکونی و غیرنظامی و ملت یمن و گروه‌های مختلف جامعه یمن که درگیر مستقیم در رویارویی‌های نظامی نیستند، از موارد نقض صریح و آشکار قواعد بین‌المللی ناظر بر شرایط جنگی است که متاسفانه روزانه و ساعت به ساعت از سوی عربستان و جنگنده‌های آن و نیروهای نظامی این کشور و ائتلاف تحت رهبری آن نقض شده است.

جابری‌انصاری اضافه کرد: گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل تاییدی بر این واقعیت آشکار است و نشان می‌دهد سیاست عقیم مبتنی بر نسل‌کشی و کشتار جمعی در یک افق مفتوح امکان ادامه پیدا کردن ندارد و عربستان چاره‌ای ندارد جز اینکه واقعیت‌های یمن و خواسته‌های این ملت را برای زندگی و ادامه حیات و سیاست‌‌های داخلی و خارجی خود بپذیرد.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: گزارش صادره تاییدی بر حرف‌های همیشگی ملت یمن و مطالبی که ما بارها اعلام کردیم.

حق طبیعی دولت سوریه برای شکایت به مراجع بین‌المللی

خبرنگاری با بیان اینکه وزارت خارجه سوریه اخیراً در نامه‌ای به نهادهای بین‌المللی از سه کشور عربستان، ترکیه و قطر به خاطر حمایت‌هایشان از تروریست‌های تکفیری شکایت کرده، موضع ایران را در این زمینه جویا شد؟ که سخنگوی وزارت خارجه گفت: بارها اعلام کردیم که گسترش بحران در سوریه و تبدیل آن به یک جنگ داخلی خانمانسوز به دلیل مداخله گسترده برخی قدرت‌های خارجی و استفاده ابزاری از تروریسم برای تحقق اهداف سیاسی از سوی برخی بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی است.

وی ادامه داد: مسئله سوریه البته ابعاد داخلی مبتنی بر اختلاف بین برخی از اجزای ملت سوریه با دولت این کشور و برخی از گروه‌های سیاسی سوریه با دولت این کشور هم داشته و دارد، اما تشدید این بحران و این اختلافی که می‌توانست در مجراهای طبیعی خود به شکل سیاسی و مسالمت‌آمیز دنبال شود، به دلیل مداخله گسترده کشورهای خارجی اتفاق افتاده و این حق طبیعی دولت سوریه است که وقتی در معرض این تهاجم قرار گرفته به مراجع بین‌المللی گزارش داده و شکایت خود را اعلام کند.

اظهارات ترامپ برای کمپین‌های انتخاباتی

خبرنگاری به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه برجام را قبول ندارم، اشاره کرد و نظر سخنگوی وزارت خارجه را پرسید که وی گفت: این اظهارات قابل قبول نیست و خود ترامپ هم می‌داند که این مطالب در کمپین‌های انتخاباتی مطرح می‌شود.

جابری‌انصاری برجام را یک توافق دوجانبه ندانست و افزود: برجام یک توافق بین‌المللی است و شرکای مختلفی دارد و تابع خواسته‌های یک سیاستمدار و یا یکی از کشورهای دخیل در برجام نیست.

مکاتبه‌ای بین ظریف و موگرینی انجام نشده

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نامه محرمانه موگرینی و وزرای 1+5  به ظریف که سؤال یکی از خبرنگاران بود و اینکه آیا اصل نامه را تکذیب کردید یا محتوای آن را؟ عنوان کرد: معروف است که می‌گویند دروغ را هر چه بزرگ‌تر بگویید تا کسی تردید نکند دروغ است. کل این خبر دروغ است.

وی افزود: نه مکاتبه‌ای انجام شده و نه چنین محتوایی در چنین نامه‌ای که وجود نداشته، وجود دارد.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: متاسفانه دروغگویی و جعل خبر و جریان سازی و اخبار به یک سکه رایج در برخی از رسانه‌ها تبدیل شده و همه مرزهای اخلاق درنوردیده شده است.

جابری‌انصاری با بیان اینکه کارهایی از این دست قبلا انجام شده و ملت پاسخ آن را داده‌اند، گفت: با دروغگویی،‌ جعل خبر، جریان سازی و فریبکاری امکان تغییر وجود ندارد و اگر تغییری هم اتفاق بیفتد، موقتی خواهد بود. آنچه باقی خواهد ماند حقیقت است و دروغگویی مستمر هیچ تغییری در وقایع ایجاد نخواهد کرد.

پایبندی ایران به تعهداتش

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره فروش آب سنگین به آمریکا عنوان کرد: مطابق برجام ایران باید مقداری آب سنگین خود را در معرض فروش در بازارهای بین‌المللی قرار دهد و این تعهد ایران بوده و این کار را انجام داده است.

وی ادامه داد: اینکه دولتی که توافقی را در این خصوص با ایران انجام داده این توافق را عملیاتی کند یا نکند، آن دولت اگر انجام ندهد ما به وظایف خود عمل کرده‌ایم.

جابری‌انصاری عنوان کرد: جزییات فنی مربوط به این معامله را سازمان انرژی اتمی اطلاع رسانی می‌کند.


نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار