شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۳۹۲۹۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۲
پاسداشت فرهنگ بومی اقوام / پیام استاندار جدید در آیین سنتی- مذهبی گرگیعان
آیین سنتی- مذهبی گرگیعان به مناسبت میلاد امام حسن مجتبی (ع) در اهواز و بیش از 10 شهر دیگر برگزار شد.

آیین سنتی- مذهبی گرگیعان به مناسبت میلاد امام حسن مجتبی (ع) در اهواز و بیش از 10 شهر دیگر برگزار شد. آیین سنتی- مذهبی گرگیعان هر سال در نیمه ماه مبارک رمضان، به مناسبت میلات امام حسن (ع) در جنوب کشور برگزار می شود. این آیین یکی از محبوب ترین آیین های سنتی مردم عرب خوزستان است که یک جشن کودکانه به شمار می رود. 

امسال چهارمین سالی است که 'گرگیعان' با همکاری فعالان میراث فرهنگی به صورت جشن های کودکانه در شهرها و روستاهای خوزستان به صورت همزمان برگزار می شود. اهواز، شوش، ماهشهر، امیدیه، شیبان، خرمشهر، شوشتر، سربندر، رامهرمز، هویزه، کوت عبدالله، شادگان، حمیدیه و تعداد زیادی از روستاهای استان دوشنبه شب بعد از افطار جشن گرگیعان را با حضور تعداد زیادی از کودکان و علاقمندان برگزار کردند.

منطقه 'سید خلف' و نمایشگاه بین المللی اهواز امسال از ساعت 22 میزبان 'گرگیعان' بود. پذیرایی ویژه از کودکان، شعر و سرودخوانی و اجرای برنامه گروه هنری میسان از دیگر برنامه هایی بود که برای جشن کودکان اهوازی تدارک دیده شده بود. کتاب شعر عربی 'یا اللابسة أحلی فستان' از سمیه مشعشعی شاعر کودکان نیز در این جشن رونمایی شد.

*پاسداشت فرهنگ بومی اقوام

در این مراسم همچنین پیام دکتر غلامرضا شریعتی استاندار جدید خوزستان قرائت شد. در این پیام استاندار خوزستان ضمن تبریک میلاد مسعود و خجسته کریم اهل بیت امام حسن مجتبی (ع) و برگزاری جشن با شکوه 'گرگیعان'، این سنت حسنه مردم شریف عرب خوزستان را نمادی زیبا از باورهای دینی و فرهنگ غنی مردم فرهیخته، غیور و دلداده تشیع عرب، توصیف کرده است. 

در ادامه این پیام آمده است: بدون شک، پاسداشت فرهنگ های بومی اقوام، مورد تاکید مسئولان عالی نظام و دولت تدبیر و امید خواهد بود.

گرگیعان، سنت دیرینه

عاشور سواری پور عضو شورای اسلامی شهر اهواز نیز با حضور در این مراسم گفت: گرامیداشت ولادت امام حسن (ع) یک سنت دیرینه نزد مردم عرب خوزستان و کشور است. وی افزود: برگزاری آیین سنتی گرگیعان در سال های اخیر رواج بیشتری یافته و شکل جدی تری به خود گرفته است. 
سواری پور با اشاره به حضور با شکوه مردم اهواز و دیگر شهرستان ها در این جشن سنتی- مذهبی اظهار کرد: شورای شهر و شهرداری اهواز امسال برای برگزاری این آیین سنتی همکاری هایی داشته و امکاناتی در اختیار برگزارکنندگان قرار دادند ولی با توجه به جایگاه این جشن و استقبال زیاد مردم اهواز از آن، انتظار داریم در سال های آینده معاونت فرهنگی شهرداری و شورای شهر اهواز بخش بیشتری از برگزاری مراسم را عهده دار شوند و تمهیداتی فراهم کنند تا این آیین به صورت باشکوه تر برپا شود.

روایت شنیدنی گرگیعان

روایت است که مسلمانان در شب میلاد امام حسن (ع) 'قرّةالعین، قرّةالعین' گویان به دیدار پیامبر اکرم (ص) برای تبریک تولد نوه بزرگ ایشان رفتند و این سنت کم کم به صورت مناسبتی با عنوان 'گرگیعان' هر ساله در میان مسلمانان رواج یافت. درباره ریشه 'گرگیعان' نظر دیگری هم وجود دارد. برخی معتقدند این کلمه از 'قرع الباب' به معنای 'در زدن' گرفته شده است؛ به این دلیل که در این روز کودکان با پوشیدن لباس های سنتی دشداشه و عبایه (لباس سنتی عرب ها) در خانه ها را برای دریافت شیرینی و عیدی می کوبند. 

این آیین در دیگر شهرهای عرب نشین کشور و سایر کشورهای عرب منطقه نیز با اسامی مختلف رواج دارد. سه سال گذشته جشن گرگیعان در موزه هنرهای معاصر اهواز برگزار شد اما به دلیل محدودیت مکان، به نمایشگاه بین المللی اهواز انتقال یافت. امسال تعداد زیادی از کودکان اهوازی به همراه خانواده های خود در این مراسم شرکت کردند. آنها در حالی که کیسه هایی برای جا دادن شیرینی و کلوچه به گردن هایشان آویخته بودند، سنگ زنان، سرودهای مخصوص این شب را سر می دادند و مسیر کوی 'سیدخلف' تا نمایشگاه بین المللی را طی کردند. 

'گرگیعان و گرگیعان، إجینة و إجینة؛ حل اکیس و انطینا' (ما آمدیم- کیسه را بازکن و شیرینی بده) 'گرگیعان و گرگیعان- الله ایخلی الرضعان' (خدا بچه‌هایتان را نگه دارد) از جمله اشعار مخصوص برگزاری این آیین است.

مجتبی سواری برگزارکننده آیین سنتی- مذهبی گرگیعان هدف از برپایی این جشن کودکانه را پاسداشت گذشته و آینده این کودکان عنوان کرد. وی معتقد است: کودکان در آیین های سنتی از جمله جشن گرگیعان می توانند هویت خود را پیدا کنند.

سواری با تاکید بر بالا بردن جذابیت مراسم سنتی برای کودکان، اظهار کرد: با برگزاری این مراسم سنتی به شکل امروزی و مدرن، می توانیم کودکان را از کنج خانه ها و آپارتمان ها بیرون بیاوریم و آنها را وارد جامعه کنیم.

این فعال فرهنگی ادامه داد: این نخستین بار است که جشنی در اهواز برگزار می شود که بیش از 700 کودک در آن شرکت می کند و این مساله برگزار کنندگان را امیدوار می کند.

*فانوس رمضان

در این مراسم برای اولین بار المان هایی به شکل فانوس و هلال ماه به نمایش درآمد و میان کودکان نیز فانوس های رنگی کاغذی توزیع شد. مسئول هماهنگی جشن گرگیعان در این باره گفت: اصولا ماه مبارک رمضان در تمام کشورهای اسلامی خصوصا کشورمان با مناسک، آیین ها، نمادها و حتی خوراکی های خاصی همراه است که گرگیعان یکی از این آیین هاست.

قاسم منصور آل کثیر با تاکید بر احیای آیین ها و نمادهای شهری در ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان شهر اهواز از نظر سیمای شهری به جز نصب چند بیل بورد تغییر خاصی نداشت در حالی که شهرداری می توانست در بحث 'شخصیت شهر' و 'سیمای شهری' به خوبی وارد شود.

وی 'فانوس رمضان' را یک نشانه فرهنگی و نماد برجسته در تعریف 'شخصیت شهر' در ماه مبارک رمضان توصیف کرد و افزود: در جای جای معماری شهری اهواز و کل استان خلاء این نشانه ها و نمادها به وضوح نمایان است. 

آل کثیر با بیان اینکه بزرگ ترهای ما فانوس را به عنوان میراثی از شب های رمضان به یاد دارند گفت: فانوس به عنوان نماد ماه مبارک رمضان شناخته شده و کشورهای اسلامی هر سال با تبلیغ ساخت فانوس های رمضانی برای کودکان یا نصب فانوس در معابر اصلی و منتشر کردن طرح های گرافیکی از فانوس در بسیاری از مکان های گردشگری توانستند شخصیت شهری خود را به شکل برازنده ای رمضانی کنند؛ به این معنی که هر بیگانه با ورود به شهرهای اسلامی در ماه مبارک، متوجه این نمادها و تغییر می شود.

منبع : ایرنا

comment
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
انتشار یافته: ۱
comment
comment
اهوازی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۶
comment
0
0
comment چرا تصاویری از چشن نگذاشتید !!!!
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار