شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۴۷۹۹۸
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۴
واکنش نمایندگان مجلس به همکاری نظامی ایران و روسیه؛
هیچ کشور خارجی در ایران پایگاه نظامی ندارد، ایران یک کار مشترکی را با کشور روسیه در حال انجام دادن است و این کار ارتباطی به امروز و دیروز ندارد. ما سال هاست با روسیه همکاری داریم و در گذشته نیز این کار انجام شده؛ این کار در واقع با اجازه بزرگان نظام انجام گرفته، ولی حتی یک وجب از خاک ایران در اختیار روسیه قرار نگرفته است.
 رونمایی از هزاران میلیارد تومان اضافه پرداخت در وزارتخانه های احمدی نژاد و روحانی پیش از این، نام پایگاه هوایی شهید نوژه همدان در ذهن‌ها با کودتایی شکست‌خورده از سوی برخی افسران نیروی هوایی علیه جمهوری اسلامی تداعی می‌شد، ولی در روزهای گذشته، بار دیگر نام این پایگاه هوایی به صدر اخبار داخلی و خارجی آمد.

به گزارش «تابناک»، ماجرا از این قرار بود که چند روز پیش، با فرود هواپیماهای جنگنده روسی در پایگاه هوایی شهید نوژه همدان در ایران ـ که به دنبال توافق ایران و روسیه برای جنگ با داعش انجام شد ـ  بار دیگر خبر و نام این پایگاه پر آوازه بر سر زبان ها افتاد.

بنا بر این گزارش، در آغاز کار، از یک سو میزان درستی این خبر و البته نحوه این حضور در پرده‌ای از ابهام قرار داشت و از سوی دیگر برخی منتقدان، از تعارض آن با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گفتند، زیرا بنا بر قانون اساسی کشورهای دیگر، امکان داشتن پایگاه نظامی در ایران را حتی برای مقاصد صلح‌آمیز ندارند. 

با این حال شایعات مطرح در این باره، حکایت از قرار دادن پایگاه هوایی همدان در اختیار نیروی هوایی روسیه داشت و همین عامل باعث واکنش نمایندگان مجلس شد، به گونه ای که رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز چهارشنبه، در پاسخ به تذکری در این باره و با تأکید بر اینکه با روسیه در موضوع منطقه همکاری داریم، گفت: ایران به هیچ وجه هیچ پایگاه نظامی به روسیه و به هیچ کشوری نداده؛ بنابراین، استقرار پایگاه نظامی برای روسیه را تکذیب می‌کنیم. 

علی لاریجانی در پاسخ تذکر فلاحت‌پیشه در مورد حضور جنگنده‌های روسیه در پایگاه هوایی شهید نوژه همدان گفت: اخطار شما ناظر بر اصل 146 قانون اساسی است که طبق آن‌ استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور ممنوع است؛ بنابراین، پایگاهی در اختیار هیچ کسی قرار ندادیم. 

وی ادامه داد: اینکه ما با روسیه به عنوان متحد در مسائل منطقه به خصوص در سوریه همکاری داریم به معنای این نیست که پایگاهی به روسیه از نظر نظامی دادیم؛ پس اگر کسی این موضوع را در رسانه‌ها مطرح کرده، تکذیب می‌شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما با روسیه همکاری داریم و آن‌ را علنی مطرح کرده‌ایم گفت: این همکاری به دلیل بحران تروریستی است که برخی کشورهای مخرب منطقه و آمریکایی‌ها راه انداخته‌اند. آن‌ها شرایطی را در منطقه ایجاد کرده‌اند که فکر می‌کنیم در این وضعیت، روسیه تلقی درستی از منطقه یافت و در یک سال اخیر، همکاری‌اش را با ما در زمینه حل بحران تروریستی در منطقه آغاز کرد.

لاریجانی با بیان اینکه همکاری ایران و روسیه در مسأله سوریه نزدیک است، گفت: فکر می‌کنیم بعد از این مدت، روشن شد که نظریات ایران از ابتدا در مورد سوریه درست بود، به گونه ای که مقاومت می‌کرد، بحران‌آفرینی‌ها در سوریه باعث جرقه زدن آتش در کل منطقه می‌شود. 

وی با ابراز خوشنودی از اینکه روسیه در مسأله یمن نیز توجه بیشتری دارد، گفت: آرای ما در حل بحران تروریستی در منطقه با روسیه نزدیک است و همکاری می‌کنیم؛ اما  به هیچ وجه هیچ پایگاه نظامی، نه به روسیه و نه به کشور دیگری در ایران داده نشده است.

ولی این ماجرا به اینجا ختم نشد و وزیر دفاع در نشست خبری خود، به تشریح آخرین دستاوردها و برنامه‌های وزارت دفاع در تجهیز و پشتیبانی از نیروهای مسلح و موضوعات دیگر مرتبط با این وزارتخانه پرداخت. 

وزیر دفاع در این باره گفت: حضور هواپیماهای روسی ربطی به مجلس ندارد!  سردار حسین دهقان در آغاز سخنان خود گفت: ما به هیچ عنوان پایگاهی در اختیار روسه ا نگذاشتیم و طرح این موضوع نوعی مغلطه است، بلکه ما تسهیلاتی برای عملیات مورد توافق طرفین علیه داعش در سوریه در اختیار آنها گذاردیم. 

سردار دهقان افزود: تا هر زمان که لازم باشد به روس ها اجازه استفاده از پایگاه هوایی نوژه را خواهیم داد و شاید هواپیماهای آنها در آنجا مسلح شوند، یا تغییرات جزئی هم صورت بگیرد.

دهقان در پاسخ به سؤالی درباره اعتراض نمایندگان مجلس و اینکه حضور هواپیماهای روسی در ایران باید در مجلس بررسی شود، گفت: این موضوع ربطی به مجلس ندارد. این کار تصمیم نظام در راستای مقابله با داعش و تروریستها در سوریه بوده است.

همین گفته وزیر باعث شد تا موجی از اعتراضات از سوی نمایندگان مجلس روانه وزارت دفاع شود. برخی نمایندگان بر این باور بودند که وزیر، واژه ها را به درستی به کار نبرده است و برخی نیز با اعتراض بر صحبت های وزیر دفاع تأکید داشتند که مجلس در رأس امور است.

شهباز حسن پور در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: به نظر می رسد، این خبر واقعی نباشد، چون دهقان جایگاه مجلس را می داند و اعتقاد راسخی به در رأس امور مجلس دارند و تصور می کنم، اگر این سخن، که گفته می شود سوختگیری هواپیماهای روسی، ربطی به مجلس ندارد از سوی وی بوده باشد، قطعا آن را اصلاح خواهد کرد.

این نماینده مجلس گفت: بر اساس قانون اساسی، همه اختیارات در تصمیم گیری های کلان کشوری با مجلس است و حتی زمانی که موضوعی در شورای عالی امنیت ملی مورد بحث و تصمیمم گیری قرار می گیرد، رئیس مجلس به عنوان نماینده وکلای ملت در آنجا حضور دارد و تصیمات را با نمایندگان در میان می گذارد.

نماینده سیرجان افزود: هیچ کشور خارجی در ایران پایگاه نظامی ندارد، ایران یک کار مشترکی را با کشور روسیه در حال انجام دادن است و این کار ارتباطی به امروز و دیروز ندارد. ما سال هاست با روسیه همکاری داریم و در گذشته نیز این کار انجام شده؛ این کار در واقع با اجازه بزرگان نظام انجام گرفته، ولی حتی یک وجب از خاک ایران در اختیار روسیه قرار نگرفته است.

محمد حسین فرهنگی، دیگر مجلس شورای اسلامی در این باره اظهار نظر کرده و اظهار داشته: بعید می دانم که دهقان چنین جمله ای گفته باشد! شاید منظور وی این بوده که موضوع همکاری های نظامی، امری معمول و مرسوم بوده است!

وی گفت: به نظر می رسد که منظور وزیر دفاع با توجه به همکاری های دوجانبه ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم، نیاز نداشتن به مصوبه مجلس بوده، که البته این برداشت درستی است، چون این مقوله نیز از نمونه ها و مسائل همکاری بین دو کشور است و به مانند رزمایش های مشترک و اقداماتی نظیر این است که علاوه بر ایران در کشورهای دیگر جهان نیز وجود دارد.

علیرضا رحیمی، نماینده تهران نیز در این باره گفت: ما نحوه استفاده هواپیماهای روسی از پایگاه نوژه را در قالب همکاری های نظامی بین دو کشور می دانیم؛ به عبارت دیگر، در اختیار گذاشتن زمین یا پایگاه برای کشور روسیه نبوده، زیرا غیر از این می تواند حمل بر نفی استقلال کشور باشد.

رحیمی در ادامه افزود: البته پیش از این، توافق نامه همکاری نظامی به ویژه در راستای حمایت از محورهای مقاوت در سوریه با کشور روسیه، از سوی مقامات رسما اعلام شده و حتی علاوه بر این، توافق نامه ها همکاری های دیگری نیز در بین دو کشور وجود دارد.

این نماینده مجلس گفت: اما تا کنون مجلس شورای اسلامی از وزارت دفاع و پشتیبانی رسما درخواست نکرده تا این توافق نامه ها را در اختیار نمایندگان گذارد، یا حتی درباره آن به مجلس توضیح دهند؛ بنابراین، مجلس کامل در جریان جزئیات آن نیست، ولی هر زمان که بخواهد، می تواند از وزیر دفاع درخواست کند تا درباره موضوع برای نمایندگان ملت شفاف سازی کند.

رحیمی همچنین درباره اظهارات وزیر دفاع درباره فرود هواپیماهای روسی در پایگاه هوایی نوژه نیز گفت: وزیر که اعلام کرده اند، صحبت هایشان این گونه نبوده و امروز نیز معاون وزارت دفاع گفته های وزیر را اصلاح کرد و علاوه بر این نیز قرار است درباره این موضوع روشنگری رسانه ای داشته باشند.

وی در ادامه افزود: بنا بر گفته امام، مجلس در رأس امور است و بیان اینکه موضوعات امنیتی اینچنینی ربطی به مجلس ندارد، سخن درستی نیست؛ اما گویا منظور وزیر از این حرف، لزوم تصویب آن در مجلس بوده و مقصود از این بیان این بود که تصمیم شواری عالی امنیت ملی برای این کار کافی بوده است.

این نماینده مجلس در ادامه گفت: البته موضوع از سوی نمایندگان در حال پیگیری است و برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست جلسه غیر علنی با وزیر دفاع را داشتند تا موضوع کامل بررسی شود. در واقع در این جلسه، نمایندگان مجلس می توانند درباره توافق صورت گرفته نیز پرسش های خود را از وزیر بپرسند تا اگر ابهامی هم در این باره هست، رفع شود.

نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار