امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
این روزها افزودن پیشوند «دکتر» یا «مهندس» به نام افراد، بسیار متداول شده است. خاصه اگر آن فرد، صاحب مقام یا منصبی هم باشد که دیگر از واجبات است! البته اگر فرد یا افرادی با طی مدارج علمی و دانشگاهی به عناوین علمی نظیر «دکتر» یا «مهندس» دست یافته باشند، امر قبیحی نیست و شاید برخی از این دانشآموختگان توقع چنین امری را نیز داشته باشند. اما گاهی برخی از این مقامات، بدون آن که هیچ گونه مدرک تحصیلی در حد این عناوین داشته باشند، رسما و علنا از این عناوین استفاده میکنند. این موضوع، داستان «علی کردان» وزیر کشور دولت احمدی نژاد را در ذهنها زنده میکند که بدون هیچ گونه مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکتری در دانشگاه مشغول به تدریس بود! مضاف بر این که ادعا میکرد دکترای دانشگاه آکسفورد را نیز دارد که البته هیچ گاه تایید نشد. اما این بار، پای یکی از نمایندگان مجلس در موضوع استفاده غیرمجاز از عناوین علمی به میدان باز شده است. موضوعی که منجر به آن شد تا این نماینده مجلس نهم در دادگاه حاضر شود!
نمایندهای که دکتر نبود!
خبرگزاری تسنیم، روز دوشنبه نوشت که یکی از نمایندگان مجلس نهم به اتهام استفاده غیرمجاز از عناوین علمی در شعبه ۱۰۵۷ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی حیدری محاکمه شد. بر این اساس، شاکی پرونده با اعلام این خبر درباره شکایت خود گفت: این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در حالی در مکاتبات و سردرِ دفتر حوزه انتخابیه خود از عنوان علمی «دکتری» استفاده میکرد که مدرک کارشناسی ارشد دارد. او اضافه کرد: پیش از این، مطبوعات حوزه انتخابیه نسبت به این موضوع اعتراض و از نماینده شهر خود خواسته بودند ملتزم به قانون باشد و استفاده غیرمجاز از عناوین علمی نکند که با شکایت او مواجه شدند اما دادگاه شهرستان بر اساس اسناد و مدارک موجود، حکم به تبرئه داد. شاکی پرونده افزود: این فرد مدعی شده بود مدرک «دکتری» از یکی از دانشگاههای ایروان دارد اما استعلامهای انجام شده نشان داد که این مدرک صحت ندارد. این نماینده سابق مجلس برای ثبتنام در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز مدرک کارشناسی ارشد خود را ارائه کرده بود. او توضیح داد: پس از این ماجرا و بر اساس حکم تبرئه دادگاه شهرستان، از این فرد که آن موقع نماینده مجلس بود به دادسرای کارکنان دولت در تهران تحت عنوان اتهامی استفاده غیرمجاز از عناوین علمی شکایت کردیم و شعبه بازپرسی طبق استعلام از دادگاه شهرستان و اسناد و مدارک موجود، مبادرت به صدور کیفرخواست و پرونده را به دادگاه کارکنان دولت ارسال کرد. شاکی این پرونده افزود: ساعت ۹ صبح شنبه هفته جاری (۳۰ مرداد) در شعبه ۱۰۵۷ دادگاه کارکنان دولت به ریاست قاضی حیدری، جلسه رسیدگی به اتهام این نماینده سابق مجلس برگزار شد و قرار است دادگاه طی یک هفته آینده، حکم خود را صادر کند.
حبس یا جزای نقدی؟!
تاکنون اطلاعی از اسم و رسم این فرد منتشر نشده است اما اگر دادگاه سخنان و ادله شاکی این فرد را بپذیرد، مجازات هایی که در قانون تصریح شده، در باب او اعمال خواهد شد. اسفند ۸۸ بود که مجلس، ماده واحدهای را به تصویب رساند که به ماده واحده «قانون مجازات استفاده غیرمجاز از عناوین علمی» شهره شد. بر این اساس، «استفاده از عناوین علمی دکتر، مهندس و مانند اینها که شرایط اخذ آن مطابق قوانین و مقررات مربوط تعیین میشود توسط هر فرد برای خود مستلزم داشتن مدرک معتبر از مراکز علمی و دانشگاهی داخلی و یا خارجی مورد تایید رسمی وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شورای عالی انقلاب فرهنگی است. مرتکبین استفاده غیر مجاز از عناوین علمی مذکور به مجازات ماده ۵۵۶ فصل هشتم کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی محکوم خواهندشد.»
تبصره این ماده واحده میافزاید: «استفاده غیرمجاز از عناوین فوق شامل استفاده در مکاتبات اداری یا در تبلیغ عمومی از طریق وسایل ارتباط جمعی مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه، مجله، تارنما (سایت) یا نطق در مجامع و یا انتشار اوراق چاپی یا خطی خواهدبود.» در ماده ۵۵۶ قاون مجازات اسلامی آمده است: هرکس بدون مجوز و بهصورت علنی لباسهای رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشانها، مدالها یاسایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد، به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد و و در صورتکیه از این عمل خود سوءاستفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم میشود.