امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، دکتر علی لاریجانی صبح امروز (پنج شنبه ۴ شهریور ماه) در دوازدهمین کنگره جامعه اسلامی مهندسین ضمن تبریک به مناسبت هفته دولت گفت: یاد شهدایی چون باهنر و رجایی که اسوه تقوا و مدیریت اجرایی در کشور بودند را گرامی میداریم؛ نسل امروز نیز از این دو الگو باید تأثیر بپذیرد.
رییس مجلس شورای اسلامی در خطاب به جامعه اسلامی مهندسین گفت: جامعه اسلامی مهندسین از تشکلها و جریانهایی است که با ملاکهای شهدای مذکور و توجه به سیاستهای رهبری حرکت کرده است. امروز نیز کشور به گونهای است که به امور سیاسی باید توجه خاص شود و مشخص شود فعل سیاسی برای چه ساخته شده است.
احزاب در کشور نداشتیم/ تشکلهای انتخاباتی بودند
وی ضمن بیان اینکه شهید بهشتی اولین حزب جمهوری را در کشور ایجاد کرد، گفت: شهید بهشتی مشی و روشی را مکتوب و به عنوان مانیفست حزبی را تهیه و ایجاد کرد. گرچه عمر حزب جمهوری شهید بهشتی کوتاه بود اما اثراتی داشت؛ البته بعد از این حزب احزابی که بتوانند آن مشی را در کشور ادامه دهند نداشتیم و تشکلها غالبا حالت شکلی پیدا کرد و فقط نزدیک به انتخابات ایجاد شدند.
دکتر لاریجانی با بیان این سؤال که چرا امر سیاسی خلق شده، گفت: این یک سوال بنیادی است؛ همانگونه که فیلسوفانی در غرب مانند هایدگر و کانت به آن پرداختند. کانت معتقد بود که هیچ امری مهمتر از امر سیاسی وجود ندارد و فرد سیاسی با نیروهایی طرف است که صاحب عقل و ارادهاند. کانت معتقد بود که فرد سیاسی باید روی افکار و اراده مردم تأثیر بگذارد در حالی که هایدگر دیدگاه منتقد مدرنیته را داشت و معتقد بود انسان زمانی متوجه حقیقت میشود که با موضوع به وجود آمدن درگیر باشد.
مدیر موفق سیاسی باید ضمن ایجاد امنیت و حفظ استقلال، کشور را به سمت آبادانی ببرد
لاریجانی در ادامه با یادآوری خصوصیات مدیر موفق سیاسی در کشور گفت: باید مدیرانی خلق کرد که در کشور امنیت ایجاد کرده و ضمن حفظ استقلال کشور آن را به سمت آبادانی پیش ببرد. در واقع اگر ساز و کار مناسب و هدفدار نباشد ممکن است به هدف نرسیم.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در کشورهای غربی افراد حزبی تربیت میشوند، گفت: در این کشورها حزب غیردولتی نیز کادر خود را ورزیده میکند. در واقع روشی که آنها انتخاب کردند، ایجاد تشکلاتی است که مبنای کار قرار گیرد اما در کشور ما باید بررسی کنیم چرا شرایط اینگونه است چرا که گاهاً وظایف دولتمردان به امور دیگری ختم میشود در حالی که مدیر سیاسی در سطوح مختلف وظیفه دارد کشور را پیش ببرد.
مردم باید مؤلفههای پیشرفت را در کشور ببینند
وی با بیان اینکه نظریهپردازی کار مسئولان اجرایی نیست، گفت: مردم باید مؤلفههای پیشرفت را ببینند اما اگر گاهی افراد مشغول کارهای دیگر هستند، یعنی مسیر را اشتباه رفتند. اینکه از سازوکارهایی استفاده شود که کشور را به مسیر آبادانی پیش نبرد، به معنی نبود مدیر موفق است چراکه مدیر موفق تعریف واحدی دارد و تفاوت نمیکند لیبرال، اصولگرا یا اصلاحطلب باشد.
لاریجانی در ادامه با ارائه آمارهایی وضعیت اقتصادی کشور را تشریح کرد و گفت: از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی از بین ۱۸۵ کشور ما رتبه ۹۴ را داریم بنابراین از این نظر دچار نقص هستیم. در آزادی اقتصادی در بین ۱۷۸ کشور رتبه ما ۱۷۱ است یعنی ما از پایینترین رقابت اقتصادی برخورداریم. هر چند که سیاستهای اصل ۴۴ از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ و قانون آن هم در مجلس به تصویب رسیده است اما به نظر میرسد قانون به درستی اجرا نشده است.
زمانی فروش نفت بسیار خوب ولی تورم دورقمی بود/ اداره کشور اشتباه بود
وی ادامه داد: بر اساس نرخ بیکاری در بین ۱۰۴ کشور رتبه ما ۸۲ است و در نرخ تورم بین ۱۸۸ کشور رتبه ما ۱۸۰ است. هر چند نرخ تورم دورقمی در کشور را مربوط به دوران تحریم میدانند اما زمانی نیز ما با وجود داشتن نفت بسیار و فروش بسیار خوب نفت از تورم دورقمی برخوردار بودیم که این به معنی اداره اشتباه کشور است.
دالان بروکراتیک کشور فسادانگیز است
لاریجانی سهم ایران از سرمایهگذاریهای خارجی را در بین ۱۸۱ کشور ۱۶۴ دانست و گفت: این به معنی عدم جذب سرمایهگذار خارجی است، در خصوص حمایت از سرمایهگذاری نیز در بین ۱۸۷ کشور رتبه ما ۱۶۷ است. متأسفانه دالان بروکراتیک کشور فسادانگیز است از این رو مردم ترجیح میدهند پول خود را در بانک سرمایهگذاری کنند.
دانشگاه و صنعت باید به هم نیازمند باشند؛ نه اینکه دانشگاه با بودجه دولتی اداره شود
وی در خصوص همکاری دانشگاه و صنعت یادآور شد: ایران از بین ۱۴۰ کشور در این زمینه از رتبه ۱۰۲ برخوردار است در واقع دنیا فهمیده است برای ترقی باید دانشگاه را مرجع پژوهشهای تولید قرار دهد، آنها هیچ زمانی بودجه دولتی را به دانشگاه نمیدهند و دانشگاه منابع خود را از محل پژوهشهای تولیدی کسب میکند اما ما چون کشور را به صورت نفتی اداره میکنیم به دانشگاه برای تحقیق و به تولیدکننده برای تولید به طور جداگانه پول میدهیم در حالی که این دو باید به هم نیازمند باشند.
رتبه ۱۱۵ برای ایران از نظر شفافیت در سیاستگذاریهای دولتی، بین ۱۴۰ کشور
وی افزود: از نظر حقوق مالکیت معنوی ایران در بین ۱۴۰ کشور رتبه ۱۳۰ دارد و از همین جهت برخی از کارآفرینان نگرانی بسیار دارند. همچنین از نظر دسترسی به آخرین فناوریها از بین ۱۴۰ کشور رتبه ۱۱۱ را داریم و از نظر شفافیت در سیاستگذاریهای دولتی بین ۱۴۰ کشور از رتبه ۱۱۵ برخورداریم.
گاه دولتها خود را ملزم به اجرای قوانین مجلس نمیدانستند
دکتر لاریجانی رتبه ایران در خصوص انحراف از بودجه عمومی در بین ۱۴۰ کشور را ۷۳ دانست و گفت: این موضوع چند معنی دارد؛ اینکه یا در زمان تدوین بودجه واقعیتها در نظر گرفته نمیشود یا دولت در تدوین برنامه دچار مشکل است یا خود را ملتزم به اجرای برنامه نمیداند که متأسفانه در دورههای اخیر از همه این مشکلات برخوردار بودیم و علیرغم زحماتی که برای تصویب قوانین کشیده میشود گاهاً دولتها خود را ملتزم به اجرای آن نمیدانند.
در کشور به جای جذب استعدادها، شاهد خروج استعدادها هستیم
وی ادامه داد: همچنین از نظر جذب استعدادها از بین ۱۴۰ کشور رتبه ۱۳۴ را داریم که این نشان از خروج استعدادها از کشور به جای جذب استعدادها است. ما برخلاف آمارهای مذکور در جمعیت شهری از بین ۲۱۶ کشور از رتبه ۱۲ برخورداریم که این مایه تأسف است. متأسفانه حدود ۷۰ درصد از جمعیت مردم شهر در شهرها ساکن هستند و روستاها تخلیه شده است، این نشان از اشکال اساسی در چرخه اقتصادی روستاها است.
با قبیلهگرایی مشکل کشور حل نمیشود
دکتر لاریجانی با بیان اینکه از نظر مدیریت سیاسی در کشور مشکل داریم، گفت: متأسفانه یا مدیران سیاسی به این امور آشنا نیستند یا کادر لازم ندارند یا ذهنیتی اشتباه از جایگاه خود دارند و یا تنها به یک وجه توجه میکنند. در واقع در امر سیاسی بیدقتی کردهایم یا سهلاندیشانه از کنار آن گذشتهایم در حالی که امور سیاسی جزو مهمترین امور اداره کشور است از این رو باید زحمات را بیشتر کرد چرا که با قبیلهگرایی مشکل حل نمیشود.
سطح اطلاعات نخبگان باید به روز شود
وی با تأکید بر اینکه مدیران سیاسی باید کاربلد، با برنامه و دارای کادر تخصصی باشند، گفت: در این شرایط ایجاد تشکلها امر ضروری است، در حکومت اسلامی که در رأس آن مقام معظم رهبری است مردم سالاری امر جدی است بنابراین سطح اطلاعات نخبگان باید به روز شود. وزارتخانهها، اکابر نیست بنابراین وزرا به عنوان کادر مدیران سیاسی باید از پیش تربیت شده و یاد بگیرند که وزارتخانه را چگونه اداره کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی ضمن بیان اینکه در حکومت اسلامی و اداره کشور باید مبناگرا باشیم، گفت: کسی که دارای فکر ثابت است، قابل اعتمادتر است. مدیر سیاسی باید از فکر سیاسی و عمل سیاسی برخوردار باشد. فکر سیاسی به این معنی که دقیقتر، هدفدارتر، آرمانیتر و مبناگراتر باشد و اما در عمل سیاسی شرایط متفاوت است؛ چرا که افراد از تربیتها و شرایط اخلاقی متفاوت برخوردارند بنابراین در مقام عمل سیاسی باید «نسبت» وجود داشته باشد لذا هر که توانمندتر در عمل باشد و به درستی فکر کند، باید انتخاب شود؛ چرا که مقام مسابقه در بهتر اداره کردن کشور است.
جمهوری اسلامی ایران در آشفته بازار بحرانخیز منطقه، تصمیمات درستی گرفت
دکتر لاریجانی با یادآوری اینکه مسائل اداره کشور در امور داخل و خارج ساده نیست، گفت: جمهوری اسلامی ایران در بسیاری از امور به خصوص مسائل مربوط به امنیت ملی، استراتژی دقیقی داشته است و در این آشفته بازار بحرانخیز منطقه، به درستی تصمیماتی گرفته شده است. هم اکنون جریانی دنبال تغییر نقشه منطقهای است که در این خصوص وزرای امور خارجه آمریکا نیز از سر سادگی مسائلی را مطرح کردند اما بیداری که ایران در منطقه ایجاد و بر آن ایستادگی کرد، اجازه موفقیت و پیاده سازی نقشه مذکور را نداده است.
با قصهگویی کشور اداره نمیشود؛ باید از تاکتیکهای مختلفی استفاده کرد
وی تأکید کرد: عقل را باید در ظرف زمان در نظر گرفت چرا که با قصهگویی کشور اداره نمیشود از این رو باید از تاکتیکهای مختلفی استفاده کرد چرا که امور سیاسی ذاتاً در خود از عملگرایی برخوردار است.
تشکلهای سیاسی برای کارهای فرعی و جزئی شکل نمیگیرد؛ افراد باید عمر خود را پای این کار بگذارند
لاریجانی در ادامه با بیان اینکه وضع تشکلها به خصوص در انتخابات باید ارتقاء پیدا کند، گفت: در مجلس در خصوص قانون انتخابات به دنبال اصلاحاتی هستیم که اگر در این زمینه سیاستهایی ابلاغ شود، در قانون لحاظ خواهیم کرد. کسانی هم که میخواهند تشکلی ایجاد کنند باید بدانند که عمر خود را باید به پای این کار بگذارند چرا که تشکل برای کارهای فرعی و جزئی شکل نمیگیرد.
رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: برای ایران و آینده آن حضور تشکلهای قوی و دارای مرام و مسلک ضروری است و با نخبگان می توانیم تشکلهای زنده و پویا تربیت کنیم و امیدواریم تلاشها در همین طریق ادامه یابد.