امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
سرب فلزی سنگین است که در صنعت و سازههای ساختمانی از آن استفاده می شود. بیشترین تاثیر آسیبزای سرب در کودکان زیر شش سال و به طور جدیتر زیر سه سال است. عوارض مصرف زیادی سرب در بدن افراد معتاد ابتدا با عوارض حاد مانند عوارض گوارشی، درد زیر ناف و چیزی شبیه دردهای آپاندیسیت، یبوست، تهوع و استفراغ است و در موارد مزمن نیز موجب از بین بردن کبد، طحال، کلیه و در نهایت مغز می شود.
سرب۱۵۰ برابر بیشتر از حد معمولی
در گذشته هم مواردی از مسمومیت با سرب در یک منطقه جغرافیایی خاص و در مدتزمان کوتاهی گزارش میشد که نشان از آن داشت که یک خردهفروش یا عمدهفروش مواد مخدر برای کسب سود بیشتر مقادیری سرب به تریاک یا ماده دیگری اضافه کرده است، اما حالا داستان فرق میکند. از دو، سه ماه پیش تاکنون تعداد گزارشهای مسمومیت با سرب نسبت به قبل بسیار بیشتر شده است و این گزارشها به یک منطقه خاص جغرافیایی یا استان مربوط نمیشود، بلکه تقریبا میتوان گفت نوعی همهگیری مسمومیت با سرب در بین مصرفکنندگان تریاک در همه استانهای کشور اتفاق افتاده است. رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشتر در این باره گفته بود: قاچاقچیان مواد مخدر به دلیل ارزانی سرب، همچنان تریاک را با این ماده نصف به نصف مخلوط می کنند که مصرف آن معتادان را مسموم می کند و کبد، طحال، کلیه و در نهایت مغز آنان را از بین می برد.سعید صفاتیان اضافه کرد: بدن ما روزانه به سه میلی گرم سرب نیاز دارد، اما اگر یک معتاد بخواهد نیم گرم تریاک مصرف کند، ۵۰۰ میلی گرم (نیم گرم) سرب به بدنش وارد می شود که این موضوع بسیار خطرناک است، چون میزان سربی که وارد بدنش می شود ۱۵۰ برابر بیشتر از حد معمولی می شود.مرداد امسال سازمان پزشکی قانونی از مرگ هشت تن در پی مصرف تریاک دارای ناخالصی سرب در تهران خبر داد. روز گذشته نیز عضو گروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات پزشکی قانونی از مرگ ۱۲ تن در تهران به دلیل مصرف تریاک سرب دار از ابتدای امسال تاکنون خبر داد. محمدرضا قدیرزاده گفت:علائم مسمومیت مزمن با سرب به صورت غیر اختصاصی و شامل کم خونی، ضعف و بی حالی، درد شکم، یبوست مزمن، دردهای استخوانی و مفصلی و حتی ضعف عضلانی است. به گزارش ایرنا، او افزود: افرادی که مشکوک به مصرف تریاک سرب هستند، برای اندازهگیری سطح سرب خون خود باید حتما به آزمایشگاه بروند و چنانچه این میزان بالاتر از حد نصاب بود برای درمان به مراکز درمانی و بیمارستان ها و مراکز ترک اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر جهت درمان این مسمومیت مراجعه کنند.
وجود بنزن در قلیان
تنباکوهای معطر قلیان حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است. روز گذشته رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: تنباکوهای معطر تا ۵۰ برابر حد مجاز، سرب دارند و بنابراین سرطانزا بودن این تنباکوها قطعی است. خسرو صادق نیت با اشاره به ترکیبات سرطانی موجود در قلیانهای معطر میوه ای تاکید کرد: کیفیت تنباکوهای قلیان بسیار پایین است و آب موجود در قلیان نمی تواند مواد مضر را در خود حل کند. او گفت: ترکیبات مواد تنباکو حلال در آب نیست و عبور آن از آب عملا فضا را برای استنشاق بیشتر این مواد آماده تر می کند. صادق نیت از «بنزن» به عنوان خطرناک ترین حلال صنعتی در تنباکوهای اسانس دار نام برد و افزود: بنزن، مهمترین عامل در بروز سرطان خون است. به گزارش ایرنا، او ادامه داد: دود قلیان از طریق پوست نیز قابل جذب است، لذا کودکان نباید در معرض دود سفید قلیان قرار بگیرند.
وجود مواد مخدر در همه قلیانها را تایید نمیکنیم
در واکنش به وجود سرب در قلیان ها قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در اینکه قلیان یک مولفه در تضعیف سلامت جامعه است و می تواند جوانان ما را آلوده کند شکی وجود ندارد. مواردی در گذشته دال بر وجود مواد مخدر در قلیانها گزارش شده است، اما اینکه هر نوع تنباکو یا موادی که در قلیانهاست آلوده به مواد مخدر باشد را تایید نمیکنیم.به گزارش ایلنا، علی مویدی همچنین از جمعآوری بیش از سههزار معتاد متجاهر خبر داد.
موج جدید آلودگی سربی
مدیر کل فرهنگی و پیشگیری سابق ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد این اظهارات که عنوان می شود در همه تنباکوها سرب وجود ندارد به «آرمان امروز» میگوید: حتی در صورت صحت نداشتن چنین ادعایی و نبود سرب در همه تنباکوها باز هم نمی توان تشخیص داد کدام قلیان ها عاری از سرب هستند و بنابراین طرح مقابله با عرضه قلیان باید اجرایی شود. هومان نارنجی ها می افزاید: سرب از ۱۰ سال قبل برای سودآوری بیشتر قاچاقچی ها و سنگین شدن انواع مواد مخدر به ویژه تریاک به آن افزوده می شد، در حالی که موج جدید آلودگی سربی در کشور معنا و مفهوم خاص خود را دارد. او می گوید: شاید رقم مرگ ۱۲ نفر در اثر مصرف مواد آلوده به سرب چندان برای جامعه نگران کننده نباشد و عنوان شود برای مثال در تصادفات رانندگی سالانه هزاران نفر فوت میکنند، اما مافیایی پشت این ماجرا وجود دارد که اگر با آن مقابله نشود تعداد مرگ و میر معتادان و عوارض جانبی روز به روز بیشتر می شود. این درمانگر و پژوهشگر اعتیاد در مورد وجود سرب در قلیان ها میگوید: قلیان فلزات سنگین زیادی دارد که یکی از آنها سرب است. او در واکنش به این اظهارات یک مقام نیروی انتظامی که پیشتر گفته بود مرگ و میر معتادان نمی تواند در اثر مصرف تریاک آغشته به سرب باشد، می گوید: اندازه و حجم سرب موجود در این تریاکها پس از اندازه گیری گاه به ۷۰۰ هم میرسیده، در حالی که حجم سرب مجاز در خون ۲۵ واحد است و بنابراین مسمومیت ناشی از این فلز سنگین اثبات شده است. از سوی دیگر، هر ماده ای حتی اگر در ظاهر بی ضرر و سودمند هم باشد در صورتی که زیاد مصرف شود و مقدار آن در خون بیش از اندازه مجاز باشد خطرناک است. نارنجی ها اظهار میکند: این بیماران با علائم مختلفی از جمله شکم درد شدید و یا کم خونی بسیار شدید مراجعه میکنند و در برخی موارد که مسمومیت شدید بوده منجر به تشنج مغزی و فلج اندامها شده است.