پایگاه خبری انتخاب به نقل از فارین پالسی نوشت: رقابت ایران و عربستان در جنگ های نیابتی ان دو کشور در یمن و سوریه وامروز در بحران قطر خودنمایی میکند.
فارین پالسی نوشت: رقابت ایران و عربستان در جنگ های نیابتی ان دو کشور در یمن و سوریه وامروز در بحران قطر خودنمایی میکند.
همزمانی تصاویر ترامپ در ریاض و تصویر متظاهرانه و مصنوعی او در کنار سران کشورهای عربی در حالی که دستشان را بر روی یک گوی نمادین گذاشته بودند با تصاویر شادی مردم از انتخاب مجدد حسن روحانی در خیابان های تهران موجی از یادداشت های له یا علیه ایران و سعودی را در شبکه های اجتماعی به دنبال داشت.
واکنش ها به تصویر ترامپ در حال رقص شمشیر با ملک سلمان نیز زیاد بود. آنه آپلبوم ستون نویس واشنگتن پست این صحنه را تشریفات آیین مردان شرور خواند در حالی که ایمی هاوتورن از پروژه دموکراسی خاورمیانه ای در توییتی نوشت: من به شخصه تصاویر جشن مردم ایران برای انتخابات را بسیار جذاب تر از صحنه همه مردان خودکامه در عربستان می دانم.
چرخشی زیرکانه نیز در آمریکا رخ داده است. در حالی که شاهد نمایشگاه های هنری خیره کننده از ایرانی ها در واشنگتن هستیم برخی دوستانی که از نظر فکری به کشورهای خلیج فارس نزدیکترند ما را برای کمک به صیقل دادن تصویر ایران در آمریکا سرزنش میکنند. حتی زمانی که وزیر خارجه ایران چندین بار مقاله هایش را در نیویورک تایمز منتشر کرد دوستان سعودی و دیپلمات های این کشور با تعصب به رسانه ها نگاه کردند و مدعی شدند رویکرد اوباما در قبال ایران و درک او در قبال این کشور بر درک رسانه ها از سعودی تاثیر گذاشته است.
در واکنش به این وضعیت، سعودی ها سیل پول و هنر و مقاماتشان را به سمت آمریکا جاری کردند . در ماه های اخیر واشنگتن میزبان چندین برنامه مرتبط با سعودی ها از مذاکرات فرهنگی گرفته تا گالری های هنری مونا خزیندر بودند اولین زنی که ریاست یک موسسه جهان عرب در پاریس را برعهده دارد تا کنفرانس یک روزه تحولات عربستان سعودی و نمایشگاه تحولات سیاس و اجتماعی در عربستان که تو.سط یک موسسه اماراتی در واشنگتن برگزار شد بوده است.
بحث ها درباره اینکه بین ایران و عربستان کدام یک برای آمریکا بهتر است در مرکز مباحث مبارزه با افراط گرایی قرار دارد. ظریف هرگز از هیچ فرصتی برای یادآوری سعودی بودن 15 هواپیما ربای حادثه یازده سپتامبر نمیگذرد . تهران نیز عربستان را مسبب حادثه تروریستی هفته گذشته تهران میداند. سعودی ها در عوض مساله حمایت ایران از شبه نظامیان شیعه در عراق و حزب الله لبنان را مطرح میکنند.
موضع گیری سعودی در محافل سیاست گذاری آمریکا بازتاب داشته است. یکی از مذاکره کنندگان هسته ای آمریکا گفته هر زمان او با ظریف شیک و خندان در اتاق مذاکره بوده تصویر قاسم سلیمانی را در گوشه اتاق تصور میکرده که یادآور نقش ایران در منطقه است.
سعودی ها نیز برای تطهیر چهره خودشان در آمریکا تلاش زیادی میکنند. هدف آنها جدا کردن درک از وهابیت (به عنوان ریشه صلفی گری در منطقه) از افراط گرایی است.
طرقداران عربستان اخیرا در سرمقاله هایی به تحلیل مساله وهابیت و افراط گرایی پرداخته اند.
مقامات سعودی فکر میکنند در این مسیر باید به ظریف حمله کنند. آنها سعی میکنند از ایده اصلاحات فرهنگی عربستان که طرح محمد بن سلمان است دفاع کنند.
ورای مبارزه علیه افراط گرایی، سوال اینجاست که کدام کشور در بلند مدت امیدوار کننده تر است. ایران یا عربستان؟ تا همین واخر به نظر می رسید پاسخ سیاست گذاران آمریکا ایران است و مهم نیست چقدر مسیر نا هموار باشد. این چیزی بود که در جلسات خصوصی دولت اوباما شنیده می شد.انها به همین منظور از توافق هسته ای دفاع میکردند. در کشوری که ریاست جمهوری و پارلمان و انتخابات و جامعه مدنی پویا و غنای فرهنگی و تاریخی موج می زند.
در عربستان که حکومت بر اساس اصول وهابیت است و صد ها شاهزاده وزن سیستم را تعیین میکنند و تنها چند انتخابات انگشت شمار برای شهرداری ها بررگزار شده وجامعه مدنی متصلبی وجود دارد.
یکی از فعالان زن عربستانی می گوید آنچه واقعا زنان به آن نیاز دارند حتی از مساله حق رانندگی هم بالاتر است. سیتسم باید حقوق آنها را به عنوان شهروند بشناسد.
با این حال شاید در مجموع عربستان امروز در کوتاه مدت گزینه بهتری باشد. جانشین ولیعهد عربستان سعی میکند اصلاحات اجتماعی و اقتصادی ای را در کشور ایجاد کند. کابینه جدید از برخی قواعد محافظه کارانه مذهبی عقب نشینی کرده و قدرت پلیس مذهبی تا حذ زیادی در این کابینه محدود شده است. به گفته محمد بن سلمان این طرح با هر گونه واکنش منفی روحانیونی که با اصلاحات موافق نیتسند نیز برخورد میکند. اخیرا کنسرتی در عربستان برگزار شده و برنامه های کمدی و نمایشگاه های هنری نیز در این کشور در ماه های اخیر رونق زیادی داشته است.
محمد بن سلمان با وجود مقاومت ها به کارش ادامه می دهد. نگرانی ها در این زمینه زیاد است. یکی از مقامات آل سعود گفته با وجود این نگرانی ها سعی میکنیم تا جایی که میشود در کنار مردم سعودی قرار بگیرییم. اگر شاهزاده جوان بتواند از این مسیر نگهداری کند تغییرات در صدر حاکمیت نیز رخ خواهد داد و میتواند کم کم از ایران پیشی بگیرد.
جدا از مسائل فوق الذکر، شدت رقابت ایران و عربستان در درون امریکا و خارج از مرزهایشان اختلاف در منطقه را به اوج خود رسانده است. امروز چه کسی میداند قطر چه سرنوشتی خواهد داشت؟
انتخاب/