شوشان تولبار
آخرین اخبار
شوشان تولبار
کد خبر: ۷۵۱۶۵
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۳
علیرضا چرخابی

بدون شک حوزه فرهنگ وهنر با توجه به فراگیر بودن آن ، از اصلی ترین بخش های ساختار یک نظام حاکمیتی است که توجه به ابعاد مختلف آن می تواند زمینه ساز تحقق سایر اهداف و نتایجی باشد که در برنامه های کلان حاکمیتی همیشه مورد نظر برنامه ریزان است.

لذا توجه به آن به دلیل اهمیت وضرورت، درکلام بزرگان دین انعکاس گسترده داشته، لذا ژرف نگری در این حوزه که همیشه  از دغدغه های اصلی کارگزاران  نظام است، نیازمند آن است تا  ضرورت هایی را به عنوان پیوست های فرهنگی لازم را تدوین نموده  تا بر اساس این پیوست ها  به توان  بستری متناسب با نیاز جامعه برای پاسخ به نیاز مخاطبان و مطالبه گران فراهم نمود. از این جهت توجه به مهندسی فرهنگی که به صورت  مکرر در کلام مقام معظم رهبری به عنوان دغدغه های فرهنگی کشور عنوان شده ناشی از اهمیت این موضوع و ضرورت رفع مشکلات موجود است، که تا به حال علی رغم تاکیدات فراوان اقدام اجرایی  لازم و مناسب با وجود قشر عظیم فعالان عرصه فرهنگ و هنر کشور تمهید نشده است. 

بر این اساس هر زمان که صحبت از تغییر در مدیریت کلان فرهنگ و هنر کشور می شود نگاه فعالان این عرصه  معطوف به این حوزه می شود. وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی با توجه به جایگاه  ونقش کلیدی به عنوان متولی اصلی فرهنگ وهنر کشور  مورد توجه وکانون اصلی  این جایگاه هست و اینکه چه کسی سکانداری این حوزه را به عنوان مقام عالی وزارت بر عهده گیرد ، مورد توجه عموم جامعه به ویژه اصحاب فرهنگ وهنر است. "سید عباس صالحی "  گزینه پیشنهادی کابینه دوازدهم جهت تصدی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است که به عنوان یکی از وزرای اثر گذار با کارکرد فراگیر در حوزه فرهنگ وهنر مورد توجه و مطالبه خاص وعام است.

توجه به وضع معیشت و امنیت شغلی برای هنرمندان شاید اصلی ترین دغدغه اصحاب فرهنگ وهنر باشد که عدم تحقق مطالبات آنان در گذشته باعث شده تا حساسیت خاصی بر روی مدیران این حوزه باشد و اهمیت جایگاه وزیر مبتنی  بر این مطالبات و انتظارات حداقلی فعالان این عرصه است. اما آنچه که باعث امیدواری در شرایط فعلی است معرفی گزینه ای ، کاملا از جنس فرهنگ است  که به دلیل سوابق وعملکرد و داشتن تحصیلات حوزوی ودانشگاهی مورد اقبال  روحانیون ، دانشگاهیان وهنرمندان است.و بررسی عملکرد و سوابق اجرایی وی از گذشته تا بحال در کنار تحصیلات وی می توان آن را گزینه ای  متمایز در چند سال اخیر و متناسب با جایگاه وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی قلمداد کرد که با بررسی دغدغه ها و برنامه های سید عباس صالحی می توان به رفع مشکلات و تنگنا های موجوددر شرایط کنونی نگاه امیدوارانه را ترسیم کرد.دکتر سید عباس صالحی  در برنامه های پیشنهادی خود ضمن بررسی ضعف ها و تهدید های حوزه فرهنگ وهنر ، محورهای زیر را عنوان نموده است:

-کم‌توجهی جامعه فرهنگی و هنری به شکل‌گیری بازارهای جدید براساس تحولات تکنولوژی
-کم‌رغبتی سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه
-پایین بودن سرعت و تنوع تقاضاهای فرهنگی و عدم تطابق تولید و مصرف فرهنگی در ایران
-تعدد دستگاه‌ها و نهادهای تصمیم‌گیری در حوزه فرهنگ و هنر و اختلال در تولید و مصرف محصولات فرهنگی
- پایین بودن امنیت شغلی و حرفه‌ای برای هنرمندان، سینماگران و سایر اصحاب فرهنگ و هنر
-عدم شفافیت کافی در نظارت بر محصولات و آثار و خدمات
-عدم شفافیت کافی در توزیع و مصرف بودجه‌ها و یارانه‌ها
-نگاه ابزاری و سیاسی به حوزه فرهنگ و هنر و آسیب‌ دیدن اصحاب فرهنگ و هنر و سرمایه‌گذاران
-بی‌رغبتی اصحاب فرهنگ و هنر برای مشارکت فعالانه در سیاستگذاری‌ها
-مهاجرت سرمایه‌های انسانی حوزه فرهنگ و هنر به بیرون از ایران

لذا با توجه به موارد فوق الذکر یعنی ، عدم توجه به ظرفیت های جدید در تولید محصولات فرهنگی وهنری متناسب با سرعت رشد تکنولوژی در این حوزه و ایجاد تغییرات لازم برای تولیدات جدید و بهره گیری از ظرفیت سرمایه گذاری در این بخش ونیز ایجاد بستر برای اشتغال زایی در راستای امنیت شغلی هنرمندان همچنین توجه به نیازهای معیشتی آنان ، با توزیع خدمات متناسب برای بهره مندی مناسب هنرمندان از توزیع منابع مالی مورد نیاز و عدالت در توزیع یارانه های دولتی، از مهمترین دغدغه هایی است که توجه به رفع آنها می تواند زمینه ساز بهبود نسبی وضعیت اصحاب فرهنگ وهنررا در کوتاهترین زمان به وجود آورده وملموس باشد. در  اولویت بودن این چالش ها و مشکلات که دغدغه اصلی و همیشگی فعالان عرصه های مختلف فرهنگ وهنر است در نگاه وزیر پیشنهادی را می توان از نکات قابل توجه وتامل تلقی کرد که اهتمام در رفع دغدغه های موجود یک نگاه امیدوار کننده در این حوزه است. از سویی دیگر با نگاهی به برنامه های پیشنهادی دکتر صالحی که آنها را بر گرفته از قانون مداری، رهنمود های امام خمینی (ره) ومنویات  مقام معظم رهبری ولحاظ کردن مواضع و دیدگاه ها و وعده های   ریاست جمهوری در حوزه فرهنگ و هنر و توجه به سند چشم انداز 20 ساله و سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه ششم توسعه ، تهیه وارائه نموده است عبارتند از :

-استقرار حرفه‌ای نظام مالکیت فکری – معنوی

-بهره‌مندی مناسب اصحاب فرهنگ و هنر از خدمات مالی و بیمه‌ای و حقوقی

-زمینه‌سازی برای ایجاد و تقویت بنگاه‌های مالی و اعتباری مورد نیاز بخش فرهنگ و ایجاد زیرساخت‌های پولی و مالی لازم برای حضور در بازارهای جهانی

-تمرکززدایی از برنامه‌ریزی و اجرای فعالیت‌های فرهنگی و هنری

-اتخاذ تدابیر حقوقی و تقنینی برای کاهش رفتارهای سلیقه‌ای و اقدامات فراقانونی در نظارت بر فعالیت‌های فرهنگی و هنری

-حمایت از آثار ناظر به ترویج امید، نشاط و شادابی و ارزش‌های انسانی، قانونگرایی، راستگویی

-حمایت از آموزش‌ها و پژوهش‌های روزآمد و تقویت زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری

-انتشار حمایت‌های دولتی و ارزیابی و نظارت بر اثربخشی حمایت‌ها

-حمایت و زمینه‌سازی گفت‌وگوهای فرهنگی و هنری میان اصحاب اندیشه و فرهنگ

-توسعه کمی و کیفی نهادها و موسسات فرهنگی، دینی، غیردولتی، مستقل و مردم‌نهاد

-تقویت فعالیت‌های فرهنگی در گفت‌وگوها و گردشگری‌های مذهبی بر محور قرآن، سیره حضرت رسول (ص) و اهل بیت (ع)

-پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی مرتبط و موانع‌زدایی و حمایت از حضور و فعالیت بخش خصوصی در بازارهای جهانی

با مرور برنامه های پیشنهادی و مورد نظر گزینه وزارت ارشاد می توان دستاورد ها وچشم اندازی در افق سال 1400 را پیش بینی کرد که در صورت تحقق آنها، شاهد تحولات موثری در حوزه فرهنگ وهنر باشیم. توجه به سوابق وعملکرد دکتر صالحی خود گواه این است که وی با کوله باری از تجارب وسوابق مرتبط فرهنگی واحاطه کامل بر این حوزه می تواند به عنوان گزینه ای کاملا مسلط و مجرب، این حوزه باشد. به طور قطع حمایت قاطع رئیس جمهور و سایر  دستگاههای مرتبط در جهت کمک به تعالی فرهنگ وهنر جامعه، بارقه های امید را در دل اصحاب فرهنگ وهنر روشن نموده و  در نهایت حاصل این تغییر و تحول را می توان در تولید آثار فاخر واثر گذار در این حوزه دانست که ضمن برخورداری از اقبال عمومی جامعه بستری برای تامین امنیت شغلی و معیشت فعالان این حوزه شده وبه عنوان یک اصل، عامل رقابت جدی در جهت تولیدات فرهنگی متناسب با نیاز های مخاطبان را در جامعه شاهد باشیم.

با عنایت به اینکه دکتر "سید عباس صالحی" به عنوان گزینه پیشنهادی به دلائلی همچون داشتن سوابق و تجارب منطبق با حوزه فرهنگ وهنر ، برخورداری از دانش حرفه ای متناسب با حوزه های مختلف فرهنگ وهنر ، آشنایی و اشراف کامل بر بدنه و ساختار وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی از جمله مطبوعات ورسانه ، سینما و موسیقی و...  ونیز اهتمام در رفع مشکلات - که این امر با توجه به اقدامات وی در طول دوره  معاونت فرهنگی وی  مشهود است -حسن سابقه و توان اجرایی از دیگر دلائلی است که می تواند وی را به عنوان یک گزینه متمایز در چند سال اخیر معرفی نماید. به طور قطع با توجه به شرایط  فعلی  کشور ، گزینه پیشنهادی می تواند با روحیه تعاملی و فراجناحی که دارد در تحقق اهداف وبرنامه های فرهنگی ، هنری و رفع دغدغه های این حوزه  به عنوان کابینه دوازدهم  منشاء خدمات ارزنده ای باشد. در پایان  باید یاد آور شد که رمز موفقیت  وزیر جدید ارشاد توجه  به نکاتی  است که باید مد نظر باشند:

-توجه جدی واهتمام لازم در اجرایی شدن  برنامه هایی است که در راستای شعار حمایت از هنرمندان توسط رئیس جمهور محترم به آنها داده شده  که اولین گام  تحقق آنها،رفع دغدغه اصحاب فرهنگ وهنر  یعنی  حل مشکلات فعلی معیشتی و شغلی آنان.

-توجه به توسعه  زیر ساخت های مورد نیاز و متناسب با گسترش شبکه های اجتماعی و توسعه تجارت الکترونیکی و بستر سازی برای ایجاد بازار های داخلی و حضور در عرصه مبادلات بین المللی در جهت افزایش سرمایه گذاری، تولید و مصرف آثار با تشریک مساعیسایر وزارتخانه های مرتبط وهمسو.

-اجرایی شدن نظام جامع رسانه ای کشور در  راستای حفظ حقوق فعالان قشر عظیم مطبوعات ورسانه به عنوان یک مطالبه و نیاز جامعه مطبوعات کشور.

-برخورداری از ظرفیت تعامل با کشورهای همجوار مرزی به خصوص کشور هایی که دارای مشترکات فراوان فرهنگی هستیم به عنوان یک ظرفیت بین المللی ،برای مبادلات  تولیدات فرهنگی به ویژه  جهان اسلام وافزایش سهم حوزه فرهنگ وهنر در بازار های منطقه وجهانی.

-توجه به ظرفیت ها و ملاحظات حال جامعه و ضرورت تغییر در ساختار وزارت ارشاد مثل ارتقاء مرکز رسانه های دیجیتال یا ایجاد معاونت فضای مجازی به دلیل توسعه  شبکه های اجتماعی و ضرورت تقویت این حوزه.

بدون شک تحقق اهداف ، شعارها و رفع دغدغه های حوزه های مختلف فرهنگی و هنری  مورد نظر  علما ، مسئولان و اندیشمندان جامعه ، همه در گرو تشریک مساعی همه دست اندر کاران زمام اجرایی کشور  به ویژه دستگاههای فرهنگی همسو و مرتبط است  تا با تخصصی شدن زمینه فعالیتها ، ضمن افزایش توان تولید محصولات فرهنگی که از ظرفیت بالایی همچون رنگین کمان قومیت ها برخوردار است، به توان اجرای برنامه های فرهنگی وهنری را از مشکلی به نام موازی کاری که آسیب های جدی به این عرصه وفعالان آن وارد نموه ، رها ساخت که این امر در اندیشه و راهکار جناب صالحی تصریح شده که امید است  با انتخاب  وانتصاب  افراد مرتبط با این حوزه در مسئولیت های مختلف وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی ، خدمات ماندگار و به یاد ماندنی را در پایان دوره مسئولیت خود در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در اذهان جامعه به ویژه اصحاب فرهنگ وهنر به یادگار ماند.امید است نمایندگان خانه ملت با حمایت لازم و رای بالای خود و با اعتمادی قاطع به دکتر  "سید عباس صالحی" به عنوان سکاندار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، بستری مناسب برای تحقق برنامه های وی در حوزه خطیر فرهنگ و هنر فراهم نمایند تا ان شاءالله شاهد تعالی این حوزه باشیم.  

برچسب ها: علیرضا چرخابی
نام:
ایمیل:
* نظر:
شوشان تولبار