رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور با بیان این که تعداد شرکتهای دانشبنیان خوزستان از ظرفیت جمعیتی این استان بسیار کمتر است٬ گفت: شرکتهای دانشبنیان استان تاکنون حدود ۲۰ میلیارد تومان٬ یعنی تنها ۱.۶ درصد از صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کردهاند.
بهزاد سلطانی در مراسم اختتاميه هفته پژوهش و فناوری خوزستان که امروز چهارشنبه ( ششم دی ماه) در سالن شهید هاشمی استانداری برگزار شد، اظهارکرد: باید وضعیت خود در زمینه تکنولوژی و آینده آن را بدانیم و رصد کنیم. به طور مثال در فناوری خودرو به دنبال این هستیم که موتورهای سه سیلندر را با مصرف کن و بازدهی بالاتر تولید کنیم، در حالی که در دنیا این تکتولوژی جلوتر رفته است. اگر اکنون حرکت نکنیم شاید در ۱۰ سال آینده باید تاکسیهای هوایی را با قیمتی ۵۰ برابر بالاتر از قیمت تمام شده صاحب تکنولوژی خریداری کنیم. ما نمیتوانیم در آینده بر نفت تکیه کنیم و ارزش مالی نفت نیز روز به روز در حال کاهش است.
وی افزود: انرژی خورشیدی تا ۲۰ سال آینده به نتیجه میرسد و ۱۵ کشور بزرگ دنیا بر این کار میکنند که اتفاقی که در خورشید میافتد را در زمین انجام دهند و این کار در ایران نیز انجام شده است اما پایداری و واکنش و تبدیل آن به نیروگاهی از جنس نیروگاه خورشید مطرح است که اگر به نتیجه برسد٬ تا ۲۵ سال آینده خورشید کوچکی بر زمین ایجاد خواهد شد و قیمت انرژی پایین خواهد آمد و نفت ارزان خواهد شد.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور ادامه داد: ما باید این آینده را در بدترین حالت برای خود تصویر کنیم که بتوانیم سرعت خوبی داشته باشیم. چشمانداز ۱۰ سال آینده را میبینیم که به لحاظ علمی٬ اقتصادی و فناوری باید اول باشیم.
سلطانی با بیان اینکه اقتصاد میتواند مبتنی بر منابع٬ بهرهوری و نوآوری باشد٬ عنوان کرد: کشور ما از اقتصاد مبتنی بر منابع گذر کرده و به شروع اقتصاد مبتنی بر بهرهوری رسیده است. شاید نیاز باشد ۵ تا ۱۰ سال بهرهوری کشور را در همه ابعاد بالا ببریم تا بتوانیم اقتصاد بهرهوری را پشت سر بگذاریم و به سمت اقتصاد مبتنی بر نوآوری برویم.
وی گفت: فناوری بر اقتصاد مبتنی بر بهرهوری و هم اقتصاد نوآوری تاثیرگذار است. بنابراین توسعه فناوری باید به عنوان یک هدف جدی در کشور قرار بگیرد. اکنون نیم درصد از GDP کشور حاصل شرکتهای دانشبنیان است. همچنین صنعت ۴۰ درصد و کشاورزی ۱۰ تا ۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد. روشهای دیگری برای رشد اقتصادی کشور وجود دارد که هرکدام در انتهای توسعه یافتگی٬ سهم کوچکی در رشد اقتصاد خواهند داشت و با توسعه فناوری نمیتوانند رقابت کنند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور افزود: آیا میخواهیم هفته پژوهش را به اینجا ختم کنیم که به پژوهشگران خود افتخار کنیم؟ این راه عبوری برای این است که به رفاه اجتماعی برسیم. چهار سال گذشته٬ سالهای راهاندازی بحث اقتصاد دانشبینان در کشور بوده است. چهار تا شش سال آینده سالهای رشد این اقتصاد و ۱۰ سال پس از آن٬ سالهای بلوغ این اقتصاد خواهد بود.
سلطانی با بیان اینکه کشور ما هنوز در ابتدای راه قرار دارد٬ عنوان کرد: فناوری و دانشبنیانی تنها از طریق رشتههای دانشبنیان حاصل نمیشود. گاهی این تکنولوژیها در صنایع لوتک (Low tech) به کار میروند، پس باید بتوانیم با ترزیق تکنولوژی به صنایع٬ ارزش افزوده صنایع را بالا ببریم.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر بحث دانشبینان٬ ادامه داد: صندوق نوآوری و شکوفایی در همین راستا در سال ۸۹ راهاندازی شد. هدف صندوق این است که با تجاریسازی نتایج تحقیق به اقتصاد دانشبنیان کمک کند. پارکها٬ شرکتهای دانشبینان٬ مراکز رشد و ...، زیست بومی را تشکیل میدهند تا بتوانند فضای توسعه اقتصاد دانشبیان را ایجاد کنند. صندوق نوآوری نیز در بالاترین سطح تشکیل شد که وزرای علوم٬ بهداشت٬ صنایع٬ اقتصاد٬ معاونت علمی ریاست جمهوری و رییس کل بانک مرکزی عضو آن هستند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور افزود: تا کنون این صندوق نزدیک به ۲۷ خدمت را به شرکتهای دانشبنیان ارائه میدهد. سه هزار میلیارد تومان سرمایه اولیه برای تشکیل این صندوق نسبت به آن چه که کشور در ۴۰ سال گذشته برای توسعه فناوری سرمایهگذای کرده است، رقم خوبی است اما نسبت به آنچه که توسعه فناوری یک کشور نیاز دارد بسیار اندک است.
سلطانی ادامه داد: سرمایهگذاری در توسعه فناوری که آینده کشور را رقم میزند بسیار ارزشمند است و تنها کسانی میتوانند از این صندوق استفاده کنند که خصوصی یا تعاونی باشند، بنابراین اگر بخواهیم حاصل پژوهشهای امروز اثربخش باشد باید تبدیل به یک شرکت شود. آنگاه میتواند هزینه تجاری سازی را از صندوق بگیرد.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۳۳ هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی در خوزستان وجود دارد٬ تصریح کرد: اگر از این تعداد یک سوم پایاننامهها در سال دفاع شود و باز از این تعداد یک صدم آن ها قابلیت تجاریسازی شدن خود را در بازار نشان دهد٬ در سال ۱۱۰ شرکت دانشبینان در استان ایجاد میشود. ما این آمادگی را داریم که شرکت دانشگاهی (University company) تشکیل دهیم تا دانشجو٬ استاد و دانشگاه در آن سهامدار باشند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور خاطرنشان کرد: تاکنون ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان توسط این دولت به این صندوق پرداخت شده است. از این مبلغ یک هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای شرکتهای دانشبنیان صرف شده است و اکنون دو هزار و ۲۳۰ شرکت دانشبنیان با این مبلغ فعالیت میکنند. ۸۹۱ شرکت نیز طرح خاتمه یافته موفق داشتهاند.
سلطانی با بیان اینکه اکنون ۶۷ هزار شغل از طریق این شرکتها در دولت ایجاد شده است٬ گفت: دولت برای ایجاد هر شغل نیاز به ۳۳۰ میلیون تومان بودجه دارد اما اگر خود دانشجو شرکت ایجاد کند نیاز به ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه برای ایجاد هر شغل پایدار است٬ یعنی از طریق این شرکتها تا سه برابر دولت میتوان شغل ایجاد کرد.
وی افزود: باید به سمتی برویم که دانشگاهها٬ صنایع و ... برای ادامه کار از شرکتهای دانشبنیان استفاده کنند. اگر صنایع به این شرکتها وصل شوند میتوانند فناوری جدید را به صنعت خود تزریق کنند. برای این کار نیز آمادگی داریم صندوقهای پژوهش و فناوری را در کنار هر صنعت ایجاد کنیم که هزینه شود برای شرکتهای دانشبنیانی که آن صنعت نیاز دارد، یعنی روش سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی را پیاده میکنیم.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور با بیان این که در کشور سه هزار و ۳۰۷ شرکت دانشبنیان وجود دارد٬ تصریح کرد: خوزستان دارای ۸۰ شرکت دانشبنیان است؛ یعنی ۲.۴ درصد شرکتهای دانش بنیان کشور در این استان است، در حالی که خوزستان دارای جمعیت ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر٬ یعنی ۵.۸ درصد جمعیت کشور است. اما قابلیت استان بسیار بیشتر از این است و تعداد شرکتهای دانشبنیان از ظرفیت جمعیتی این استان بسیار کمتر است.
سلطانی ادامه داد: از این استان ۷۵ طرح ورودی و ۶۱ طرح مصوب است و شرکتهای دانشبنیان استان حدود ۲۰ میلیارد تومان٬ یعنی ۱.۶ درصد از این صندوق استفاده کردهاند. باید به سمتی برویم که این طرفیتها بالقوه شود و اگر به اینجا رسیدیم که دانشجو به این فکر کند که پس از فارغالتحصیلی باید شرکت بزند و راه دیگری ندارد٬ این فرهنگسازی انجام شده است.