معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خوزستان گفت: بخش عمده مشکلات اجتماعی به دست خود مردم حل می شود همان گونه که در کشورهای توسعه یافته این اتفاق افتاده است.
حجت الاسلام عبدالحمید امانت بهبهانی در نشست پیشگیری از آسیب های اجتماعی که با حضور جمعی از مسئولان اجرایی و مدیران سازمان های مردم نهاد استان در دادگستری خوزستان برگزار شد اظهار کرد: هر جرمی ریشه هایی دارد و اگر بخواهیم یک جرم را متوقف کنیم، باید ریشه های آن را پیدا و بخشکانیم.
وی گفت:در جوامعی که سازمان های مردم نهاد و خود مردم قدرت دارند،پلیس در مسایل اجتماعی دخالت نمی کند و مردم هستند که با آگاهی به حقوق خود، با متخلفان از قانون،برخورد می کنند.
حجت الاسلام امانت بهبهانی با تاکید بر ضرورت تقویت زیرساخت های مطالبه گری در جامعه افزود: آموزش حقوق شهروندی و آگاهی مردم از حقوق خود، از وظایفی است که سازمان های مردم نهاد به تناسب وظایف خود، عهده دارند.
وی با اشاره به ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 گفت: در این ماده، قانونگذار حقوقی را مورد شناسایی قرار داده که اصلی ترین موضوعات و چالش های حقوق بشری جامعه امروز ایران را شکل می دهند. این شناسایی در عرصه قانون گذاری، گامی بلند در جهت تحقق حقوق شهروندی و اعتلای اصول و آرمان های انسانی است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خوزستان تاکید کرد: اگر می خواهیم مشکلات حقوقی مردم کاهش یابد و کشور در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گیرد، باید مردم را وارد صحنه کنیم که تقویت سازمان های مردم نهاد یکی از این راهکارهاست.
وی گفت: همان گونه که رهبر معظم انقلاب نیز فرموده اند هرگاه دردهای جامعه را بشناسیم و بر اساس منطق و قانون عمل کنیم، مشکلات جامعه حل خواهد شد.
وی پیشنهاد کرد: در این زمینه کارگروهی متشکل از سازمان های مردم نهاد و دستگاه های اجرایی استان تشکیل و با تکمیل بانک اطلاعات سمن ها، از آنان در امور مختلف بهره گرفته شود.
حجت الاسلام امانت بهبهانی گفت: کارگروهی موفق است که با تعداد کمتری از افراد، فکر بهتری داشته باشد تا از اتلاف وقت و هزینه و همچنین امور تکراری جلوگیری شود.
مدیرکل بهزیستی خوزستان نیز در این نشست اظهار کرد: انسان ها به عنوان کنشگر وقتی می خواهند فعالیتی را شروع کنند در یکی از چهار حوزه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی وارد می شوند که آسیب های اجتماعی نیز در همین زمینه ها رخ می دهد.
غلامرضا صدیقی راد گفت: به طور مثال اگر کسی از راه درست کسب درآمد کند، به رشد اقتصادی خود و جامعه کمک کرده اما اگر به بیراهه برود، موجب بروز آسیب اجتماعی و جرم می شود.
وی با بیان اینکه ما تسهیل گران راه درست هستیم افزود: شایسته تر آن است که به دنبال مسایل اجتماعی باشیم تا آسیبب ها؛ چرا که فقر به عنوان یک مساله اجتماعی، آسیب های متعددی را به دنبال دارد.
صدیقی راد گفت: گاهی جامعه در تربیت افراد دچار خطا می شود و کمال گرایی را با زیاده طلبی همراه می کند و یا حق طلبی را با ابراز عصبانیت و خشم به مردم آموزش می دهد که باید در این مورد نیز محتاط بود.
وی ادامه داد: سازمان بهزیستی کشور در سه سطح پیشگیری اولیه با کمک مراکز مشاوره، پیشگیری ثانویه با مراکز مداخله و درمان و پیشگیری ثالث با مراکز حمایتی، در راستای پیشگیری از وقوع آسیب های اجتماعی اقدام می کند.
مدیرکل بهزیستی خوزستان گفت: سازمان های مردم نهاد و خیریه با توجه به سه خصوصیت غیردولتی بودن، غیر انتفاعی بودن و مردمی بودن، می توانند کمک کننده باشند همان گونه که اکون در خوزستان این اتفاق افتاده است. شوراهای شهر نیز می توانند به این سمن ها کمک کنند.
معاون مدیرکل سیاسی امنیتی استانداری خوزستان نیز گفت: وقتی می خواهیم اهمیت سازمان های مردم نهاد و آسیب های اجتماعی را مورد توجه قرار دهیم می طلبد که به ساز و کارهای آن نهاد و جایگاه آن نیز توجه کنیم، این در حالی است که این تناسب در جامعه وجود ندارد.
یعقوب شلیش پور گفت: متاسفانه در حوزه عمل، مدیران توجهی به سازمان های مردم نهاد ندارند؛ تا زمانی که این رابطه اصلاح نشود سمن ها نیز نمی توانند ساز و کار مترتب بر خود را اجرا کنند.
وی ادامه داد: سمن ها یکی از ارکان مهم جامعه مدنی هستند و وقتی از جامعه مدنی صحبت می کنیم، رکن محوری آن سازمان های مردم نهاد است. سمن ها مسائل اجتماعی را رصد و به مدیران که مشغول کار خود هستند گوشزد می کنند.
شلیش پور با بیان اینکه سمن ها به نسبت نیازهای ضروری تشکیل می شوند،گفت: حلقه مفقوده این مساله، آموزش است که در تاسیس سمن ها باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد. چرا که در حوزه سازمان های مردم نهاد، نیاز به افراد متخصص به عنوان راهنمایان و نمایندگان جامعه، بیش از هر مساله دیگری ضروری است.
وی هشدار داد: چنانچه دامنه آسیب های اجتماعی گسترده شود، ما و نزدیکانمان نیز از این مساله مصون نخواهیم بود.
مدیرعامل انجمن خیرین خوزستان نیز در این نشست گفت:مردم همیشه در صحنه بوده و هستند و هرگاه نظام جمهوری اسلامی ایران به آنها نیاز داشته، کمک کرده اند؛زلزله اخیر کرمانشاه و حوادث مشابه و جشن های نیکوکاری انتهای سال و ابتدای هر سال تحصیلی، گواه این مدعاست.
سیدعلی سیف السادات افزود:اکنون که اعتماد اجتماعی در جامعه فراهم است، نوبت آن است که به مردم میدان داده شود و در مسیر درست هدایت شوند.
وی با بیان اینکه شرط موفقیت در هر مجموعه، برقراری دوستی و مشارکت جمعی است، گفت: همگان باید تلاش کنند تا اثرات مشارکت جمعی در جامعه تقویت شود.
در ادامه این نشست برخی مدیران سازمان های مردم نهاد به ارایه بیانات و دیدگاه های خود پرداختند و در پایان در خصوص تشکیل کارگروه سازمان های مردم نهاد بحث و نتیجه گیری شد.
/ایرنا