اوایل انقلاب اسلامی بود که رهبر انقلاب براساس موازین شرعی فرمان8 مادهای را منتشر کردند که بسیاری آن را اولین منشور حقوق شهروندی میدانند.
روزنامه آرمان: اوایل انقلاب اسلامی بود که رهبر انقلاب براساس موازین شرعی فرمان8 مادهای را منتشر کردند که بسیاری آن را اولین منشور حقوق شهروندی میدانند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «هیچ کس حق ندارد به خانه یا مغازه یا محل کار شخصی کسی بدون اذن صاحب آنها وارد شود یا کسی را جلب کند، یا به نام کشف جرم یا ارتکاب گناه تعقیب و مراقبت نماید، و یا نسبت به فردی اهانت نموده و اعمال غیر انسانی-اسلامی مرتکب شود، یا به تلفن یا نوار ضبط صوت دیگری به نام کشف جرم یا کشف مرکز گناه گوش کند، و یا برای کشف گناه و جرم هر چند گناه بزرگ باشد، شنود بگذارد و یا دنبال اسرار مردم باشد و تجسس از گناهان غیر نماید یا اسراری که از غیر به او رسیده ولو برای یک نفر فاش کند. تمام اینها جرم و گناه است و بعضی از آنها چون اشاعه فحشا و گناهان از کبایر بسیار بزرگ است و مرتکبین هر یک از امور فوق مجرم و مستحق تعزیر شرعی هستند و بعضی از آنها موجب حد شرعی میباشد».
ماجرای شنود
ماجرای استفاده از شنود در دفتر رئیس دولت اصلاحات زمانی رسانهای شد که حمیدرضا ترقی عضو ارشد حزب موتلفه گفت: «آدم نميتواند بگويد و مهرهاش را سوخت كند. وليخواستيم بگوييم كه اينطور نيست كه برخي تصميمگيريها كه در جلسات خصوصي اينها مطرح ميشود و براي نظام مشكلساز است، به بيرون درز نكند. تصور نكنند كه نميشود يك تحليل واقعي از تصميمات پشت پرده اصلاحطلبان داشت». این سخنان ترقی موجب شد مساله استفاده از شنود در دفتر رئیس دولت اصلاحات مورد واکنش بسیاری از نزدیکان رئیس جمهور اسبق قرار بگیرد. تا آنجا که ترقی اظهارات خود را پس گرفت و به یکی از رسانهها گفت: «شنود معمولا براي ارتباطات و تماسها بهكار ميرود. وقتي در جلسهاي حرف ميزنند و موبايلهايشان را هم در يك اتاق ديگر ميگذارند، ديگر شنود نيست».
شنود دفتر مطهری
تاریخچه کشف شنود تنها به دفتر رئیس دولت اصلاحات برنمیگردد. حدود سال 92 بود که علی مطهری در مورد شنود دفتر خود نوشت: «صبح روز سهشنبه ١٨ تیر سالجاری زمانی که مسئول دفتر خارج از مجلس اینجانب، وارد دفتر میشود، متوجه تغییراتی در دفتر از جمله در پنجره کولر شده و به همین خاطر پنجره را باز و با زحمت کشف میکند که پشت کانال کولر دستگاههای مختلف استراق سمع و فیلمبرداری با مهارت نصب شده و سپس دوربین نصب شده هم روی دیوار در نزدیکی پنجره کانال کولر پیدا میشود. در تصاویر به دست آمده از این تجهیزات، تصویر فردی که آن را نصب میکند، به وضوح دیده میشود».
همواره در شنود؟
محمدرضا خاتمی نیز درباره این مساله واکنش نشان داد و به یکی از رسانهها گفت: «ذکر چند نکته حائز اهمیت است. نخست اینکه یکی از اعضای یک جریان سیاسی از محتوای شنودهایی که طبیعتا سازمانهای اطلاعاتی انجام میدهند خبر دارد، تاسفبار است. نکته دومی که وجود دارد، آن است که بنای اصلاحطلبان همیشه بر این موضوع بوده است که همواره در حال شنود هستند. این شنود محدود به جلسات نیست بلکه محل کار، محل زندگی و حتی اتومبیلهای اصلاحطلبان شنود میشود. این فعال سیاسی افزود: جریان اصلاحطلب از این موضوع استقبال کرده و حتی خوشحال میشود واقعا آن چیزی که از جلسات شنود میشود به دست مسئولان عالیرتبه کشور رسیده و حتی برای مردم نیز منتشر شود تا نشان داده شود اصلاحطلبان مانند روح بوده و پشت پرده و جلوی پرده برای آنها تفاوتی نخواهد داشت. نگرانی ما آن است که این شنودها که حتما هم وجود دارد اشتباه به مسئولان امر مخابره شود. وضعیت شنود بسیار نامطلوب است. تا جایی که من اطلاع دارم این نگرانی در سران کشور نیز وجود داشته و آن عزیزان نگرانیهایی درباره شنود جلسات خود دارند.
تجسس شرمآور است
علیرضا رحیمی نماینده تهران نیز در این باره اظهار نظر کرده است. به نوشته «ایرانآنلاین» وی گفت: رئیس دولت اصلاحات که صحبت از شنود زندگی خصوصی و دفتر کارشان مطرح میشود، زمانی رئیسجمهور این کشور بودهاند و هنوز هم با یک اشاره ایشان، سیلی از شهروندان با اعتماد تام و تمام به یک فهرست انتخاباتی رأی میدهند و در شرایطی که نه فعالیت سیاسی میکنند، رکوردی را در تاریخ انتخابات کشور به ثبت میرسانند و مقدم بر آن، نرخ مشارکت در انتخابات را بالا میبرند که این باید مایه مباهات و افتخار نظام باشد. لذا معتقدم تجسس و شنود در حریم خصوصی و دفتر کار ایشان نهتنها زیبنده نیست، بلکه شرمآور و مایه تاسف، سرافکندگی و اندوه است.
برترین ها/