با تخصیص اعتبار استانی، ساماندهی و مرمت محوطه چشمه سوزنگر و اتاقک دستکند (توکمری) شوشتر زیرنظر ادارهکل میراث فرهنگی استان و اداره میراث فرهنگی شوشتر آغاز شد.
علیمحمد چهارمحالی رئیس اداره میراث فرهنگی شوشتر اظهار داشت: در راستای حفظ حرمت و صیانت از آثار تاریخی، اجرای طرح مرمت و ساماندهی محوطه چشمهسوزنگر و اتاقک دستکند (توکمری) در دستورکار قرار گرفته است.
او از پاکسازی و خواناسازی محوطه چشمهسوزنگر و اتاقک دستکند (تو کمری) در راستای اجرای این طرح خبر داد و افزود: از دیگر اقدامات صورتگرفته میتوان به تعویض سنگهای فرسوده، اجرای سنگکاری در بند مجاور چشمه، بوتهکنی و جمعآوری زبالههای خانگی که هویت تاریخی این اثر ارزشمند را مخدوش میکرد اشاره کرد که در حال انجام هستند.
رئیس اداره میراث فرهنگی شوشتر با بیان اینکه سعی کردیم از ظرفیت اوقاف نیز در اجرای این طرح استفاده کنیم اضافه کرد: قرار بر این شد که با همکاری اداره اوقاف شهرستان، یک دیوار در اطراف محوطه چشمه سوزنگر احداث شود که از نفوذ قبرستانها به محوطه جلوگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: اعتبار اختصاصیافته برای مرمت و بازسازی این مجموعه تاریخی در مجموع 30 میلیون تومان است که از محل اعتبارات استانی به این طرح تخصیص داده شده است.
چهارمحالی از خانه رضوان، خانه جامعی و خانه رحیمی نیز به عنوان دیگر خانههای تاریخی شوشتر نام برد که با مشارکت بخش خصوصی و زیر نظر اداره میراث فرهنگی شوشتر کار مرمت آنها درحال انجام است.
او در پایان اظهار داشت: این نوید را به تمام همشهریان و دوستداران میراث فرهنگی خواهیم داد که براساس اولویتبندیها، مرمت دیگر آثار به ترتیب انجام خواهند شد.
توضيح اين كه چشمه سوزنگر یکی از مناطق طبیعی و زیبای شهرستان شوشتر استان خوزستان است که در قسمت شمال غرب قدمگاه صاحبالزمان این شهر واقع شده است. این اثر تاریخی در سال ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره 4331 در فهرست آثار ملی به ثبت رسيد.
اين چشمه در درهای كمعرض در زير ديواره شرقی در سمت شمال دره قرار دارد. راه دسترسی به اين چشمه از طريق پلكان سنگی ايجادشده در صخره تامين میشود. پس از پايين آمدن از اين پلكان و رسيدن به سطح دره در سمت مشرق اين دره در زير صخره به محوطه نسبتا بازی برمیخوريم كه داراي حوض سنگی بزرگی میباشد. در اطراف چشمه دو دهانه كوچک قرار دارد. اين دو دهانه سنگی آب را در زير طاق به جريان میاندازد.
در دورههای گذشته اين چشمه مرمت و بازسازی شده است. ظاهرا در گذشته در اين محل سهلبن عبدالله زندگی میكرده و بر فراز صخره بالای چشمه به عبادت میپرداخته است. در شمال چشمه يک سد به عرض تقريبا 5/1 متر ساخته شده است که از سنگهای منظم تراشيدهشده ساخته شده است. اين سد كار يک سيلبند را انجام میدهد. از ديگر نكات جالب توجه در اين دره وجود استودانهايی در صخرهای ضلع غربی دره است. با توجه به شواهد و قراين به دستآمده ظاهراً اين چشمه يک عبادتگاه مهری بوده است.
حدودا در 50 متری غرب "چشمه سوزنگر"، بر فراز صخره، يك اتاقک صخرهای قرار دارد. اين اتاق در دل صخره تراشيده شده و راه دسترسي به پشت بام اتاق توسط پلكان سنگی كه در درون صخره تراشيده شده است تأمين میشود. در درون اين اتاق يك قبر در درون صخره تراشيده شده است. اين مقبره را مربوط به مادر سهلبن عبدالله ميدانند. قدمت اين بنا به پيش از اسلام میرسد و در زبان مردم محلی به نام "توكمری" معروف است و در تاریخ پنجم آذرماه ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۳۳۲ ثبت ملی شده است. ورودی اين اتاق به سمت شرق گشوده میشود. اگرچه مورخان اين مقبره را مربوط به مادر سهلبن عبدالله ميدانند؛ باتوجه به شواهد به دستآمده اين اتاق مربوط به دوران پيش از اسلام است.