رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: صنایع نفت، گاز و پتروشیمی زیادی در خوزستان وجود دارد اما به نظرم دانشگاه شهید چمران مطابق با این ظرفیتها حرکت نکرده است.
غلامحسین خواجه در نشست خبری که امروز (15 مردادماه) به مناسبت روز خبرنگار در این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به مشکلات و مشقات عرصه رسانه و خبرنگاری و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای این عرصه، اظهار کرد: خبرنگاران قشری هستند که در همه عرصهها حضور دارند. طبیعی است که این مساله باعث میشود که کار ویژه و سختی داشته باشند.
وی افزود: همه معترف هستیم که خبرنگاران کار بسیار دشوار و مهمی را بر عهده دارند. رشادت و از خودگذشتگی خبرنگاران در حادثه تروریستی اخیر در اهواز موجب شد که تصاویر و گزارشهایی از آن حادثه منتشر شود و تحسین جامعه را در پی داشت.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: همچنین حضور خبرنگاران در ایام سیل و انعکاس اخبار مربوط به مشکلاتی که مردم با آن درگیر بودند موجب شد مردم در سایر نقاط کشور به کمک سیلزدگان بیایند. همچنین اخباری که از سوی کارشناسان علمی و اساتید دانشگاه بخصوص دانشگاه شهید چمران اهواز در زمینه سیل منتشر شد، موجب شد که نگرانی مردم کاهش پیدا کند که این مساله جای تقدیر دارد.
خواجه تصریح کرد: معتقد هستم که رسانههراسی و فرار از رسانهها و خبرنگاران میتواند نشانه ضعف و نقص ما مدیران باشد. انعکاس اخبار صحیح و درست قطعا موجب جلب اعتماد مردم میشود. البته برعکس این نیز ممکن است؛ یعنی انعکاس اخبار نادرست اعتماد مردم را سلب میکند. صداقت در گفتار و نوشتار یک اصل خدشه ناپذیر در عرصه خبر است. باید در جلب اعتماد عمومی بکوشیم و شما باید با انعکاس اخبار صحیح، به رسالت مهمی که بر عهده دارید عمل کنید.
وی در ادامه با بیان اینکه دانشگاه شهید چمران علیرغم اینکه در دوران جنگ خدمات فراوانی داشت، آسیبهای فراوانی دید، گفت: این مساله به نوعی موجب عقب افتادگی دانشگاه شد اما آیا همه این عقب ماندگیها ناشی از جنگ بوده است یا بخشی از آنها به خود ما برمیگردد؟ باید به ظرفیتهای استانی، پتانسیلها و زیرساختهای دانشگاه توجه کرد. باید دید دانشگاه شهید چمران در مقایسه با دانشگاههای همتراز خود، دانشگاهی عقب افتاده است یا نه.
دانشگاه شهید چمران مطابق با ظرفیتهای استان حرکت نکرده است
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: خوزستان با این گستردگی که دارد و با این حجم صنایع بزرگی که در آن وجود دارد، در بسیاری از شاخصها در کشور اول است. صنایع نفت، گاز و پتروشیمی زیادی در خوزستان وجود دارد. از نظر من دانشگاه شهید چمران مطابق با ظرفیتهای استان در این حوزه حرکت نکرده است. با وجود این حجم از صنایع نفتی که در استان است، دانشگاه شهید چمران اهواز تا دو سه سال پیش هیچ یک از رشتههای مرتبط با صنعت نفت را در دانشگاه نداشت. دانشگاه شهید چمران از ظرفیتهایی که در استان وجود دارد، غافل مانده است و نسبت به خیلی از دانشگاههای دیگر در این حوزهها کند عمل کرده است.
افتتاح دانشکده نفت و گاز تا مهر 99
خواجه عنوان کرد: در دو سه سال گذشته توانستیم تمرکز خود را روی این مساله بگذاریم که دانشگاه صاحب رشتههایی در زمینه نفت و گاز باشد. راهاندازی دانشکده نفت و گاز نیز در دانشگاه مصوب شده است. ساختمان این دانشکده نیز در حال ساخت است و بیش از 70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. این دانشکده حداکثر تا مهرماه سال 99 افتتاح خواهد شد. رشتههای این دانشکده نیز از سال 97 در دانشگاه در حال ایجاد شدن هستند و در حال جذب اعضای هیات علمی در این زمینه نیز هستیم.
وی افزود: برای جبران این عقبافتادگی دانشگاه، با وجود اینکه سیاست وزارت علوم بر محدود کردن ساختارها است نه توسعه آنها، ما در چند سال اخیر توانستیم هر ساله مجوز اخذ یک دانشکده جدید را اخذ کنیم. در 26 تیرماه امسال نیز مجوز راهاندازی دانشکده حقوق و علوم سیاسی را اخذ کردیم. دانشگاه شهید چمران باید این دانشکده را از مدتها پیش میداشت. دانشکده عمران و معماری ما نیز افتتاح شده است اما این دانشکده با مشکلاتی در تجهیز مواجه بود که با حل این مشکل، این دانشکده از مهر امسال فعالیت خود را آغاز میکند.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: همچنین به دنبال تاسیس دانشکده باستانشناسی در شوش هستیم. امسال برای این دانشکده اعتبار خوبی در نظر گرفته شده است. با توجه به وضعیت کشور، دیگر به این راحتی مجوز کار عمرانی داده نمیشود. با این وجود این دانشکده تنها دانشکدهای بود که در سال 98 به آن ردیف بودجه اختصاص پیدا کرد. کلنگزنی این دانشکده نیز در شوش در زمینی به مساحت هشت هزار متر مربع انجام شده است. در رشته باستانشناسی نیز در دانشگاه در حال جذب اعضای هیات علمی هستیم. در هفته گذشته نیز در این رشته دو نفر را جذب کردیم.
لزوم تغییر شاخصهای رتبهبندی دانشگاهها
خواجه درخصوص رتبه دانشگاه شهید چمران اهواز در میان دانشگاههای کشور تصریح کرد: رتبهبندی ISC که در دانشگاه انجام میشود، هر سه سال یک بار انجام میشود. به طور مثال ارزیابی سالهای 92، 93 و 94 در سال 96 اعلام میشود. در سالی که من دانشگاه را تحویل گرفتم، رتبه دانشگاه 21 بود. در سال 96 رتبه ما 26 بود و در سال 97 که نتایج ارزیابی سالهای 93، 94 و 95 اعلام شد، رتبه دانشگاه بین 16 تا 20 اعلام شد، این نوع اعلام رتبه، یعنی تعدادی دانشگاه با یکدیگر در یک رده قرار گرفتهاند.
وی ادامه داد: من اطمینان دارم که این رتبه باز هم ارتقا پیدا خواهد کرد. رتبه بندی که در کشور انجام میشود بر اساس مقالات ارائه شده از سوی دانشگاه است و حدود 45 درصد امتیازاتی که در رتبه بندی دانشگاهها تاثیر دارند، مربوط به مقالات چاپ شده از سوی دانشگاهها است، در حالی که صرفا مقاله نوشتن دردی از ما دوا نمیکند. رسالت دانشگاه این است که به جامعه خدمات دهد و مشکلی از جامعه را حل کند، در حالی که خدماتی که دانشگاهها در حوزه صنعت، کشاورزی و... به جامعه ارائه میدهند امتیاز چندانی در رتبهبندی ندارد.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشانکرد: این مساله موجب میشود دانشگاهها به جای اینکه به سمت حل مشکلات صنعت بروند، به سمت نوشتن مقاله بروند. مقاله نوشتن بد نیست اما نباید دانشگاهها را تنها به سمت نوشتن مقاله هدایت کنیم. باید به دانشگاهی که مشکلی از جامعه را حل میکند، امتیاز بیشتری دهیم. علیرغم اینکه وزارت علوم تاکید فراوانی بر این مساله دارد که دانشگاهها به سمت حل مشکلات جامعه بروند، متاسفانه وقتی در رتبهبندیها، بیشتر به مقالات اهمیت داده میشود، این مساله خود به خود دانشگاهها را ناچار میکند که به سمت ترویج مقاله نوشتن پیش بروند. دانشگاهی که بتواند مشکلات جامعه را حل کند، موفق عمل کرده است.
خواجه تصریح کرد: در زمانی در سال 94، ارتباط دانشگاه با صنعت نفت کشور صفر بوده است. از سال 95 به بعد حجم قراردادهای پژوهشی که با صنعت نفت داریم تا این لحظه، بالغ بر 114 میلیارد تومان است. پروژههایی که از صنعت نفت گرفتیم تا این لحظه پروژههای مهمی است که مشکلات صنعت نفت را حل میکند. ساخت پمپهای سر چاهی که وزارت نفت در سال 95 به مناقصه گذاشت و ما مثل یک شرکت در این مناقصه شرکت کردیم و ما تنها دانشگاهی بودیم که در این مناقصه برنده شدیم. این پمپها ساخته و در چاهها نصب شدند. در تمام پروژههایی که در آن سال واگذار شد، به گفته مسئولان دانشکده نفت، تنها جایی که صد درصد موفق بوده، دانشگاه شهید چمران بوده است. من میتوانم ادعا کنم شاید هیچ دانشگاهی این حجم قرارداد پژوهشی را با نفت نداشته باشد.
وی گفت: در صورتی که ما در ارتباط با نفت خیلی دیر کار خود را شروع کردیم. با اعتمادی که نفت به خاطر این پروژه به دانشگاه دارد، در حال واگذاری پروژههای دیگری به دانشگاه است. امیدواریم با اجرای این پروژهها بتوانیم وابستگی صنعت نفت را به خارج از کشور کمتر کنیم. ارتباطات خوبی نیز با شهرداری داریم و در حال انجام کارهای خوبی با آنها هستیم.
صنعت باید خواستهها و مشکلات خود را به ما اطلاع دهد
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: ما یک مرکز تحقیقات ریزگردها داریم و در راستای کمک به حل مشکل ریزگردها در استان، از ابتدا این مرکز را تاسیس کردیم. با کمکهایی که خود دانشگاه انجام داد، یک سری مطالعات را در قسمتهای مربوط به ریزگردها انجام دادیم اما چون ما متولی اصلی نیستیم، نمیتوانیم از نظر اجرایی بگوییم دستگاهها باید چه کارهایی انجام دهند. اگر از ما نظر بخواهند ما باید نظراتمان را به آنها بگوییم، یا اگر طرحی برعهده ما گذاشته شد و تامین اعتبار شد، ما طرح مورد نظر را اجرا میکنیم.
خواجه ادامه داد: در این مدتی که مرکز تحقیقات ریزگردهای دانشگاه فعال بوده است، هر کاری که از دست ما در زمینه ارائه مشاوره علمی و... برآمده، انجام دادهایم اما مرکز تحقیقات ریزگردهای ما یک ریال بودجه ندارد و کاری که ما انجام میدهیم از بودجه تحقیقاتی دانشگاه است. برای اینکه ما وارد این حوزه شویم باید ابزار در اختیار ما قرار داده شود. اما در ارتباط با حل مشکل ریزگردها هر کمکی که از ما خواسته شود کمک میکنیم. در حوزه سیل نیز ما فعالیتهای مختلفی داشتهایم.
وی تصریح کرد: بسیاری از پروژههایی که انجام میشود، امکان اینکه پایاننامههایی در کنار آنها تعریف شود، وجود دارد ولی ما تنها تصمیم گیرنده این مساله نیستیم. صنعت نیز باید خواستهها و مشکلات خود را به ما ارائه دهد تا ما بتوانیم اینها را در قالب پایاننامه و رساله دکترا تعریف کنیم. قطعا اگر از دانشگاه خواسته شود، همه دانشگاههای ما از جمله دانشگاه شهید چمران این ظرفیت را دارند که بتوانند مشکلات صنعت را حل کنند. به نظرم در سالهای اخیر دانشگاه در برقراری ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است. امیدواریم همان طور که صنعت نفت به دانشگاه اعتماد کرد، سایر دستگاهها نیز برای حل مشکلات خود به دانشگاه اعتماد کنند.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: با ارتباطی که با فنی و حرفهای برقرار کردهایم، در حال ارائه برخی دورههای آموزشی به دانشجویان هستیم تا زمانی که این دانشجویان فارغالتحصیل میشوند، یادگیری آنها محدود به حوزه تئوری نباشد و مهارتهایی را کسب کنند که بتوانند در جایی که مشغول به کار میشوند، از این مهارتها استفاده کنند.
بیش از 80 هزار متر مربع پروژه عمرانی در دانشگاه یا افتتاح شده یا در دست اجرا است
خواجه درخصوص پروژههای عمرانی انجام شده در دانشگاه تصریح کرد: اگر دانشگاه میخواهد توسعه پیدا کند باید به توسعه فضای فیزیکی نیز بپردازد. دانشگاه شهید چمران یکی از دانشگاههایی است که بیشترین پروژههای عمرانی را در دانشگاه در حال حاضر در حال اجرا دارد. بیش از 80 هزار متر مربع فضای کمک آموزشی، آموزشی و ورزشی در دانشگاه در چند سال اخیر یا افتتاح شده یا در دست اجرا است. شاید کار بیش از چهار هزار متر مربع از این پروژهها به اتمام رسیده است. دانشکده هنر ما در شوشتر یکی از دانشکدههایی است که در مهر ماه افتتاح خواهد شد.
وی ادامه داد: علیرغم مشکلاتی که در سالهای اخیر در حوزه اعتبارات داشتیم، با حمایتهای وزارت علوم و سازمان برنامه و بودجه کشور توانستهایم پروژههای عمرانی را در دانشگاه اجرا کنیم و در سال تحصیلی جدید نیز تعداد زیادی از این پروژهها در دانشگاه به بهرهبرداری میرسند و دیگر پروژهها نیز در سال 99 افتتاح خواهند شد. با افتتاح این پروژههای عمرانی بخش زیادی از مشکلات دانشگاه شهید چمران از نظر فضای فیزیکی حل خواهد شد.
200 دانشجوی خارجی در دانشگاه مشغول به تحصیل هستند
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز درخصوص جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه نیز گفت: دانشگاه شهید چمران جزو کنسرسیوم بینالمللیسازی دانشگاههای ایران است. تا سال 96 ما از نظر جذب دانشجوی خارجی بهخصوص از کشورهای همسایه با محدودیتهایی مواجه بودیم که در حال حاضر این محدودیتها برداشته شده است. در حال حاضر حدود 200 دانشجوی خارجی در دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
خواجه افزود: همچنین ما یک مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان در دانشگاه داریم. همکاریهای مشترکی نیز با دانشگاه چارلز کشور چک داریم. دانشجویان این دانشگاه سال گذشته مدتی به اینجا آمدند. تعدادی از اعضای هیات علمی ما نیز برای فرصت مطالعاتی به این دانشگاه رفتند. به طور کلی توسعه همکاریهای بینالمللی دانشگاه و جذب دانشجوی خارجی، از سیاستهای مورد تاکید وزارت علوم است.
وی تصریح کرد: بازنگری و بهروز رسانی سرفصلهای دروس از سیاستهای وزارت علوم و از برنامههای دانشگاهها است. یکی از اهدافی که ما دنبال میکنیم، این است که 10 درصد از دروس خود را به صورت مجازی ارائه دهیم و در یکی دو سال اخیر این کار را شروع کردهایم و در تابستان امسال نیز تعدادی از دروس دانشگاه را به صورت مجازی ارائه کردیم.