شوشان - امید حلالی :
۱)قرار گرفتن در مسیر رشد و توسعه توسط همسایگان ایران نظیر امارات، قطر، عمان، سعودی، عراق، ترکیه و آذربایجان و عقب ماندن ایران از تجارت جهانی و استفاده از مزیت سرزمینی در کریدورها و منابع ملی و ثروت بالقوه نفتی و استمرار شرایط در آینده باعث فرسایش شدید اجتماعی، مهاجرت و... می شود.
۲) دور نگه داشتن ایران از روابط گسترده و شبکه ای بین الملل عواقبی وخیم دارد که به قاجاریه ای شدن جامعه می انجامد Tترکیب سمی مهاجرت، فقر، بیکاری، پایین آمدن شاخص های کیفی زندگی، آمارهای دهشتناک اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، خشونت و بزه را باید به دقت رصد کرد و بازگشت امید را تدارک دید.
۳) بازگشت امید به جامعه ایرانی از طریق تحولات بالادستی همچون پذیرفتن قطعنامه پس از ۸ سال جنگ محنت بار، به قدرت رسیدن جریان اصلاحات در ۲ خرداد ۱۳۷۶ یا رسیدن به سند توافق برجام رقم می خورد و دوری جستن از جریانات تخیلی، پوپولیستی،شبه علم در مدیریت داخلی یا یکسویه نگری در روابط خارجی.
۴) تابوی مذاکره مستقیم با آمریکا سال هاست که شکسته شده. مذاکرات علنی و غیر علنی، مستقیم و غیر مستقیم و با واسطه در بیشتر سال ها در جریان بوده پس فقط می ماند نتیجه گیری و رسیدن به توافق که خود هنری بزرگ است و در حکم نجات کشور از استهلاک.
ساختار آمریکا به عنوان قدرتی مسلط بر بسیاری از روابط بین الملل و قدرت را نباید به ترامپ تقلیل داد و از آن تابو ساخت. آمریکا با همه ضعف ها و قوت ها واقعیت و نمودی بیرونی دارد و آمریکای ترامپ نیست همان طور که گذشت زمان ثابت کرد که عراق نیز عراق صدام و حزب بعث نبود.
۵) حجت الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده شاخص مجلس و از کاندیداهای ریاست بر مجلس دوازدهم در تازه ترین اظهارات خود گفته است : «امروز عالم و آدم نسبت به زیر پاگذاشتن قانون در مورد دکترظریف معترضند. به خدا قسم نمیارزد اعتماد مردم به کشور و قانون سلب شود به خاطر نگه داشتن یک آدم. مردم مشکلات دیگری دارند. مردم مشکلات ارز را دارند که شتابان همه ابعاد زندگیشان را تحت تاثیر قرار میدهد، مشکل معیشت و معوقات و...» همچنین در تجمعاتی در مشهد عده ای خواستار اعدام جواد ظریف شد اند.
۶) در پاسخ به جناب ذوالنوری باید عرض کرد : جناب ذوالنوری عزیز! دغدغه مردم زندگی نرمال و بی استرس است و حق دارند پس از ۱۲۰ سال مبارزه از مشروطیت تا به حال آرامشی نسبی داشته باشند متناسب با ثروت کشور.قرار نیست به هر بهانه، شعار یا ایدیولوژی این آرامش از مردم مقاوم و هزینه داده سلب شود. خواست قاطبه مردم مذاکره و صلح است.
۷) تجمعات کم دامنه و حملات به ظریف از طرف جریانی خاص و دفاع همه جانبه نخبگان و توده مردم از وی خاصه پس از اجلاس داووس، خود به نوعی رفراندوم غیر رسمی درباره موضوع مذاکره مستقیم تبدیل شده است. به نظر می رسد آرایش و چیدمان جدید سیستم سیاسی حاکمیت نظر به مذاکره ی معطوف به توافق دارد و زمینه ها بدین منظور تسهیل شده است. در این زورآزمایی و تصمیم گیری تعیین کننده برای آینده کشور یک طرف قاطبه مردم ایستادهاند و در طرفی دیگر اقلیتی متنفذ به همین دلیل جواد ظریف اکنون فقط یک شخص نیست بلکه نماد نوعی تفکر است و در طرف مقابل نیز همین طور.