امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
گشتی کوتاه در هر شبکه اجتماعی، فراگیری این نوع از عکاسی را نشان میدهد. شبکههای اجتماعی را هم که کنار بگذاریم در کوچه و خیابان، کافهها و رستورانها و... عدهای را میبینیم که کنار هم جمع شدهاند و مشغول گرفتن سلفی هستند. لایک، فالوئر و گرفتن عکسهای سلفی در هر مکانی رابطه مستقیمی با هم پیدا کرده است، طوریکه بسیاری از افراد حاضرند برای بالابردن تعداد لایکهایشان دست به هر کاری بزنند. از سلفی در لبه بلندترین برجهای جهان گرفته تا سلفی با شیر در قفس. این مساله تا جایی پیش رفته که رنگ و بوی مرگ گرفته و سلفی، افراد را به کام مرگ کشانده است. در ایران هم مانند دیگر کشورها آمار مرگ با سلفی رو به افزایش است تا جایی که درمدت دو سال، ١۰ مورد مرگ بهدلیل گرفتن سلفی گزارش شده است که دو مورد آن در هفته اخیر به فاصله چند روز اتفاق افتاد. گروهی از متخصصان آسیبشناسی و روانشناسان در روسیه معتقدند که با بالا رفتن تب سلفی به زودی اعتیاد به این کار در گروه اختلالات روانی قرار خواهد گرفت. این متخصصان میگویند: جنون فزاینده سلفی گرفتن به زودی به نوعی اعتیاد آسیبشناسی منجر خواهد شد و این اعتیاد باید به عنوان یک اختلال روانی در نظر گرفته شود. با افزایش جنون عکس گرفتن از خود یا همان سلفی و انتشار عکسها روی سایتهای اجتماعی، فرد عملا خود را در معرض گرایش به خودشیفتگی قرار میدهد. روانشناسان روسی با استناد به این واقعیت، اکنون این موضوع را مورد بحث و مذاکره قرار دادهاند و ادعا میکنند که سلفی گرفتن نه تنها نشانهای از پایین بودن اعتماد به نفس و خودبینی است بلکه در موارد شدید حتی میتواند به بیماری تبدیل شود. اگرچه در نگاه اول این کار کاملا بیضرر و عادی به نظر میرسد، اما افزایش تمایل فرد برای به اشتراک گذاشتن مداوم عکسهایی از خود برای گرفتن تایید دوستان در قالب «لایک کردن» و دریافت تحسینهای آنها میتواند در فرد وابستگی ایجاد کند و این وابستگی در موارد شدید به جایی میرسد که فرد نیاز به درمانهای روانشناسی پیدا میکند. همانگونه که اعتیاد به اینترنت در فهرست بیماریهای روانی دستهبندی میشود، این تشخیص درباره اعتیاد به بازیهای آنلاین، شبکههای اجتماعی یا عکس سلفی نیز صدق میکند. با این وجود افراد جوان در گروه سنی ۱۳ تا ۳۰ سال و عمدتا دختران، بیشتر مستعد ابتلا به «جنون سلفی» هستند.
غرقشدن در دریاچه «شورابیل» و ۲ قربانی
اولین حادثه سلفی در ایران زمانی اتفاق افتاد که ۲۴ نفر از دانشجویان اردبیلی پس از پایان امتحانات دی سال ۹۳ تصمیم گرفتند برای خداحافظی به دریاچه شورابیل بروند و دستهجمعی روی دریاچه یخزده چند عکس سلفی به یادگار بگیرند. ضخامت یخ دریاچه کم بود و فشار ناشی از وزن دانشجویان باعث شکسته شدن یخ دریاچه شد و ۱۸ نفر از آنها به زیر آب رفتند. اگرچه ۱۶ نفر از دانشجویان در همان لحظات اولیه حادثه توسط مردم حاضر در محل از آب بیرون کشیده شدند، اما متاسفانه دو دختر دانشجو به علت آشنا نبودن با فنون شنا غرق شده و به اعماق دریاچه رفتند. نیروهای امداد پس از سه ساعت تلاش موفق به یافتن این دو در عمق سه متری دریاچه شدند، اما متاسفانه کار از کارگذشته بود و در همان دقایق اولیه آنها جان باختند.
سقوط در آبشار «ساریسو» و یک قربانی
دومین حادثه سلفی به فاصله چهار ماه اتفاق افتاد و در اردیبهشت سال ۹۴ قربانی گرفت. در این حادثه دختر ۱۹ سالهای که همراه مادرش در قالب یک تور گردشگری به ماکو سفر کرده بود، در هنگام گرفتن عکس سلفی در لبه آبشار رودخانه «ساریسو» ناگهان زیر پایش خالی شد و به داخل رودخانه سقوط کرد. در این حادثه گروه آتشنشانی برای نجات دختر بلافاصله در محل حاضر شدند،اما گویا دخترک در همان لحظه سقوط جان خود را از دست داده بود و آتشنشانان فقط توانستند پیکر بیجان او را از آب بیرون بکشند. در این حادثه خیلیها تصور میکردند که دختر نوجوان به خاطر خفگی جان خود را از دست داده اما با انجام معاینات پزشکی مشخص شد که او در همان لحظه سقوط جان سپرده است.
سقوط در آبشار«شلماش» و یک قربانی
کمتر از یک ماه بعد در خرداد سال ۹۴، جوان ۳۵ سالهای که به همراه خانواده برای گذراندن اوقات فراغت و بازدید از آبشار شلماش از شهر سنندج استان کردستان به سردشت سفر کرده بود، برای گرفتن سلفی روی یکی از صخرههای بالای آبشار شلماش رفت که به علت لیزخوردن به داخل آبشار سقوط کرد و جان باخت. پس از سه ساعت تلاش، ماموران آتشنشانی و غواصان جسد این جوان را از آب خارج و برای امور قانونی به بیمارستان امام خمینی(ره) سردشت منتقل کردند.
یک قربانی و سقوط در رودخانه«زاب جان»
چهارمین حادثه در فروردین ۹۵ اتفاق افتاد. دختر ۱۲ساله سردشتی، روز جمعه همراه خانواده خود برای گردش به حاشیه رودخانه زابجان رفته بود که به گفته شاهدان، این دختر با استفاده از دوربین تلفن همراه مشغول گرفتن عکس سلفی بود که تعادل خود را از دست داد و داخل رودخانه افتاد. تلاش حاضران در محل برای نجات او به علت شدت جریان آب رودخانه بینتیجه ماند و جنازه این دختر پس از طی مسافتی در داخل رودخانه پیدا شد. پس از وقوع این حادثه ماموران مرکز فوریتهای پزشکی ۱۱۵ پایگاه بینجادهای نلاس به محل اعزام شده و اقدامات اولیه «CPR» و حمایتهای تنفسی را برای او انجام دادند، اما متاسفانه تلاش امدادگران بینتیجه ماند و این دختر جان باخته بود.
عکس سلفی و سقوط در سد کرج
یک ماه بعد از حادثه رودخانه زابجان، در اردیبهشت سال ۹۵، دختری ۲۳ ساله در هنگام گرفتن عکس سلفی در رودخانه کرج سقوط کرد و جان باخت. این حادثه در جاده کرج - چالوس در منطقه درده رخ داد و جسد توسط خانواده و افراد محلی به بیرون از آب منتقل شد. امدادگران هلال احمر بلافاصله عملیات احیا انجام دادند اما نتیجهای نداشت.
غرقشدگی در رودخانه کنگیر
حادثه دیگر هک مربوط به اردیبهشت سال ۹۵ است. دختر جوان همراه خانواده برای گردش به ضلع جنوبی شهرستان ایوان رفته بود که در حاشیه رودخانه کنگیر اقدام به گرفتن عکس سلفی از آبشار رودخانه و مناظر طبیعی میکند و به دور از چشمان پدر و مادر به داخل رودخانه لیز میخورد و غرق میشود.
سقوط دو قربانی در رودخانه مرزنآباد
حادثه بعدی مربوط به یک ماه بعد در خرداد سال ۹۵ است. زمانی که خانوادهای برای تعطیلات کنار رودخانه مرزنآباد و در منطقه چشمانداز «لارک» مرزنآباد حضور داشتند، دختر خانواده برای گرفتن عکس سلفی بالای یک صخره سنگ میایستد که بر اثر سرخوردگی دچار حادثه میشود و به داخل رودخانه سقوط میکند. بعد از آنکه دختر ۲۲ ساله دچار حادثه و غرقشدگی در رودخانه میشود، برادر ۳۵ سالهاش برای نجات او به داخل رودخانه میرود که متاسفانه او نیز به خاطر فشار آب رودخانه غرق میشود. پس از اعلام حادثه و بعد از چند ساعت، جسد دختر توسط تیمهای هلالاحمر چالوس از داخل آب بیرون آورده میشود، اما خبری از جسد برادرش نمیشود. حدود یک ماه بعد در تیر سال ۹۵ فرمانده انتظامی چالوس از پیداشدن جسدی در رودخانه مجلار مرزنآباد خبر میدهد که برخی مشخصات نشان میدهد جسد مربوط به همان خانواده است.
برقگرفتگی با پست برق!
به گزارش خبرآنلاین دیگر حادثه مربوط به مرداد سال ۹۵ است، زمانی که نوجوان ۱۶سالهای برای گرفتن سلفی با پست برق دچار برقگرفتگی شد و جان باخت. پسر ۱۶سالهای بر اثر بیاحتیاطی و بازکردن پست کوچک برق نصبشده سر خیابان، دچار برقگرفتگی و شوک الکتریکی شد.