نوشتاری از وحید حاج سعیدی / حکایت پوسترها و تبلیغات کاندیداها بر در و دیوار شهر / افرادی که ادعای سازندگی و سربلندی شهر را دارند شهر را نابود کردند / ضرورت پرداخت خسارت تخریب شهر از سوی کاندیداها
چرا کاندیداها و طرفداران آنها در قبال زیبایی شهر و حفاظت از اموال شهری سهلانگاری میکنند؟! با وجود ابداع و ظهور شیوههای نوین...
شوشان/ وحید حاج سعیدی: : چرا کاندیداها و طرفداران آنها در قبال زیبایی شهر و حفاظت از اموال شهری سهلانگاری میکنند؟! با وجود ابداع و ظهور شیوههای نوین تبلیغاتی در عصر حاضر، تبلیغات کاغذی هنوز در صدر مدلهای تبلیغاتی جای دارد و با وجود راه افتادن پویشهایی نظیر «نه به تبلیغات کاغذی» و امثالهم، امسال نیز شاهد استفاده از این شیوه تبلیغاتی در اکثر شهرهای کشور بودیم.
در واقع بعد از آغاز یک هفته مهلت قانونی کاندیداها برای تبلیغات، ماراتن نصب پوستر و تراکت در ابعاد مختلف روی در و دیوار شهر آغاز شد و این رقابت چشمگیر تا پاسی از نیمهشب روز چهار شنبه ادامه داشت.
صندوقهای پست و صدقات، دستگاه پارکبان الکترونیک، سطلهای زباله، پستهای مخابرات و برق، کیوسکهای تلفن، ستونهای برق و درختان، دیوارهای تازه سنگکاری شده، در و دیوار ساختمانهای دولتی و... هیچکدام از هجوم لشکر کاغذهای تبلیغاتی در امان نبودند.
در مدت این یک هفته کاندیداها به هر نحوی که میتوانستند اقدام به معرفی خود و برنامههایشان کردند و سطح شهر و زمین و آسمان شهر این روزها در تسخیر کاندیداهایی بود که تلاش میکردند به هر نحو ممکن پیروز انتخابات باشند.این بیتوجهی به مبلمان شهری و تخریب اموال عمومی توسط کاندیداها و اطرافیانشان، در حالی صورت گرفت که اکثر کاندیداهای محترم در شعارهای تبلیغاتی و برنامههایشان از زیباسازی شهر سخن به میان میآورند که در نوع خود قابل تامل است.
افرادی که ادعای سازندگی و سربلندی شهر را دارند و در پوسترهایشان با لبخند و ژستهای ژورنالیستی از مسئولیت همگانی، داشتن شهر شاد و سربلند و آباد دم میزنند با چسباندن پوستر و بنر در ابعاد مختلف، در تخریب چهره و نمای شهر از هیچ کوششی فروگذار نکردند تا جایی که عدهای شهروندان با انتقاد شدید از تخریب فضای شهری بر اثر تبلیغات غیرمجاز برخی کاندیداهای شوراها معتقد بودند کاندیدای شورایی که در تبلیغات خود اقدام به تخریب شهر میکند، قطعا نمیتواند موجب رشد و توسعه شهری شود. چرا که در نصب تصاویر، پوسترها و بنرهای تبلیغاتی در بسیاری از موارد دستورالعملها و قوانین تبلیغات انتخاباتی شوراها رعایت نشده است و متاسفانه ظاهراً این رقابت ایجاد شده که کاندیداها هرچه بیشتر و در اندازههای خارج از حد متعارف اقدام به نصب تصاویر و بنر کنند.
هر چند عدهای معتقدند بسیاری از معضلات اجتماعی با فرهنگسازی و ایجاد بستر لازم قابل رفع و رجوع هستند، ولی باید بپذیریم به دلیل مدت محدود تبلیغات و طولانی بودن فاصله برگزاری انتخابات، در عمل امکان یادآوری نمای شهر در مقطع تبلیغات ناممکن است و همه ساله در موعد انتخابات شاهد چنین بینظمیهای تبلیغاتی هستیم.
دردمندانه بار اصلی و فشار مضاعف این وندالیسم و ناهنجاری اجتماعی بر عهده رفتگران و پاکبانان زحمتکشی خواهد بود که با کمترین حقوق و مزایا باید به جمعآوری و رفت و روب وعدهها و شعارهایی بپردازند که بخش اعظمی از آنها در خصوص مبلمان شهری و پاکیزه نگهداشتن شهر است!
با وجود تدابیر دولت و شهرداریها و سایر مسئولین قضایی و امنیتی شهر، در خصوص جلوگیری از نصب پوستر و تراکت در مکانهای ممنوعه ، به نظر تدابیر آنها چندان کارساز نیستند و همه ساله شاهد افزایش نصب پوستر در مکانهای غیر مجاز هستیم.
پیشنهاد میشود در سالهای آینده در موعد ثبت نام مبلغی به عنوان وثیقه یا ضمانت از کاندیداها دریافت شود و به آنها ابلاغ شود که بعد از انتخابات وظیفه جمعآوری بنرها و پوسترهای تبلیغاتی و تمیز کردن آثار ناشی از کندن پوسترها و چسب و سریش به کار رفته، به عهده خودشان است و در صورت عدم همکاری مبلغ مورد نظر جهت پاکسازی پوسترها به نفع دولت ضبط میشود. با این شیوه یقینا روش و رویکرد دوستان در نصب پوستر تغییر میکند و اکثر اعلامیهها و پوسترها با چسب نواری نصب میشوند. امید است مسئولان محترم در سالهای آتی این طرح را به صورت پایلوت در شهرستان اجرا کنند و گام بلندی در جهت داشتن شهری زیبا و تمیز بردارند.