امام علی (ع): كسى كه دانشى را زنده كند هرگز نميرد.
به گزارش شوشان-سحر اسفندیاری:مریم ابریشم کار عضو شورای شهر اهواز در جلسه این شورا با اشاره به تذکرات حضرت علی (ع) به اصحاب خود خطاب به اعضای شورای شهر از هم نشینی با اصحاب ثروتمند و حضور در مهمانی های آنان پرهیز کنید چرا که می خواهند با نزدیک شدن به اعضای شورا درخواستهای نا به جا بکنند وی همچنین،خواستار بررسی دارایی های اعضای شورا شد.در پایان صحبتهای ایشان خانم ها صالح پور و زمانپور به شدت ناراحت شدند و خواستار پاسخگویی به ایشان بودند خانم زیبا صالح پور عضو شورای شهر گفت:چرا با این حرفهای کذب شورا را به حاشیه می برید.این روزها اعضای شورا در حال بررسی وتصویب بودجه شهرسازی هستند و کسی حق ندارد با بیان جملات شبهه آمیز در جلسه شورا انرژی اعضای شورا را در جهت دیگری مصرف کند وی گفت:در جلسه بعدی شورا حتما پاسخ سخنان نادرست خانم ابریشم کار را خواهم داد.هم چنین آذر زمانپور عضو ویژه شورا از عدم صلاحیت خانم ابریشم کار در این خصوص گفت و افزود ایشان حق تهمت به اعضای شورا را ندارد.
با شورایی ها درگیر نشو. [...]
یا بحث بحثه [...] ؟ می خوای به هرقیمتی [...] بالا نه؟
[...]
من تاكنون خانم ابريشم كار را نديده و نمي شناسم به ايشان هم واقعا راي ندادم اما خانم انصافا ايشان، فقط سخنان امام علي(ع) را متذكر شدند. اشكال اين امر كجاست؟ اگر رييس جمهور و سران قوا، ملزم به اعلام دارايي هاي خود هستند، اعضاي شوراي شهر اهواز چرا مخالفت ميكنند؟ به [...] هم بگوييد به جاي عصباني شدن، حرف درست و حق را تاييد كنند.
در نتیجه خودت رو بردی زیر سوال.
اعضای شورا اگه پاکدست باشن نباید بهشون بر بخوره
دنبال برخى از اعضاى شورا هميشه عده اى پيمانكار راه افتاده با ان
ماشين هاى شاسي بلند چه مى خواهند اگر دنبال كار خير هستند بروند مساجد كمك هايشان را بكنند
مذاق بعضى ها سازگار نيست. چون ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!؟؟؟؟؟
٢- شركت [ا.ک.گ.ج] در كيانشهر ٣- شركت [آ.گ.ف] در پل ششم كه در سازمان عمران بسته شدند پيگيري كنيد
مربوط به چه كسانى هستند و چرا مناقصه محدود
از حرفهای جنجالی و تبلیغاتی پرهیز کنید مردم ما مردم باهشوی و سیاسی هستند و تشخیص میدهند چه حرفی برای مردم زده میشود اقای علاسوند به شما به عنوان ریس شورا که با ری ما به شورا راه پیدا کردی تذکر میدهم تا کی باید حرفهای
[...] باعث درگیری و بحث در شورا بشود و شورا به بی راه برود خواهش میکنم کاری کنید
راستی کدام حرف امام را سرلوحه قرار دادیم که این یکی را قرار ندادیم
بی خیال
مورد حمله وهجوم قراربگيره
فقظ کاشکی مال من 21 امی نشه.
راستی اگه اعضای شورا به جون هم کی سود می بره(......)وکی ضررمی کنه(مردم)
حرف خانم ابریشمکار خوبه.اما ببینیم آشوب در شورا منافع مردم رو تامین می کنه یا صندلی یه عده محکم می شه.زنده باد اهواز. [...] (شوشان سانسورش نکن).
بالا مي نشيند و حرف هاي بزرگ مي زند
پدري پسرش را نصيحت کرد که: پسرم در هر مجلسي وارد شدي، سعي کن طوري رفتار کني که تو را بالاي مجلس بنشانند. پسر گفت: اي پدر تو هنوز پسرت را نشناخته اي من مي توانم بالاي مجلس بنشينم و حرف هاي بزرگ بزنم. پدر گفت: کمي از آن حرف هاي بزرگ بزن ببينم. پسر گفت: جاي حرف هاي بزرگ در اين اتاق نيست مرا به جاي بزرگي ببر که بزرگان هم باشند. پدر هم يک روز او را به مجلس بزرگان برد تا پسرش را امتحان کند. پسر همين که وارد شد نگاهي به اطراف کرد و جايي بالاتر از طاقچه نديد؛ بلافاصله در طاقچه نشست و گفت: فيل حيوان بزرگي است، اگر مَشک را باد کنند خيلي بزرگ مي شود و حرف هايي شبيه اين زد.
پدر دو دستي بر سر خود زد و گفت: بيا پايين پسر اين چه مزخرفاتي است که مي گويي؟ پسر گفت: خودت گفتي در هر مجلسي وارد شدي بالا بنشين و حرف هاي بزرگ بزن، پدر باز هم بر سر خودش زد و گفت: منظور من حرف هاي منطقي بود نه اندازه آن. حالا هم اگر کسي معني حرف و کاري را نداند و فقط ظاهر آن را ببيند، اين مَثَل حکايت حال او مي شود.
امام علي (ع)«اگر شما مردم امر به معروف و نهي از منكر را ترك كنيد اشرار بر شما مسلط خواهند شد و ناله ودعاي شما ديگر اثر نخواهد داشت» (نهج البلاغه / 47).
امر به معروف ونهي از منكر وظيفه اي همگاني است كه با انجام آن زمينه رشد خلاف از بين مي رود وفضاي جامعه بسوي اخلاق گرايي سوق داده مي شود واين كار را بايد از تذكرهاي دوستانه (تذكر لساني ) شروع كرد تذكرهايي در جهت نشر خوبيها وجلوگيري ازبديها
تذكر لساني چسيت ؟ تذكر لساني به تذكري گفته مي شود كه فرد مسلمان با ديدن يك امر زيبا آن را تبليغ مي كند وفردي كه آن را انجام داده مورد تشويق قرار مي دهد وبا ديدن يك امر ناپسند از كنار آن نمي گذرد وبا بوجود آوردن زمينه تذكر مطلوب از آن نهي مي كند
آيات،روايات: درقرآن كريم آمده است :«بر اساس حكمت و پند نيكو به سوي خدا دعوت كن و با آنان به نيكو ترين روش به بحث و گفتگو بپرداز».
در آيه ي 251 سوره بقره مي خوانيم :«اگر گروهي از مردم جلوي فتنه و فساد ديگران را نگيرند، همه ي زمين به فساد كشيده مي شود.»(بقره/251
امام علي (ع)«اگر شما مردم امر به معروف و نهي از منكر را ترك كنيد اشرار بر شما مسلط خواهند شد و ناله ودعاي شما ديگر اثر نخواهد داشت» (نهج البلاغه / 47).
كلام بزرگان امام خميني(ره) مي فرمايند: به هر فردي لازم است كه امر به معروف و نهي از منكر كند. اگر يك فرد خيلي به نظر مردم مثلا پايين (بود )، يك فردي كه به نظر مردم خيلي اعلا مرتبه هم هست، اگر از او يك انحرافي ديد، بيايد، بايستد در مقابلش بگويد اين كارت انحراف بود، نكن
امام خامنه اي :آن چه كه مسئوليت شماست مسئله زباني است يعني شما بايد كاري كنيد كه مردم امر و نهي زباني را كه مهمترين عامل كه حتي از جهاد بالاتر است انجام بگيرد و تحقق پيدا كند.
روش هاي مطلوب در تذكر لساني:
1.متانت در گفتار : كساني در امر به معروف موفق ترند كه خودشان صفات بر جسته اي داشته باشند و اهل توبه و سجده و ركوع و قيام باشند(توبه/112).در حين تذكر با متانت سخن بگويند
2. منطقي بودن كلام: بسياري از اوامر و نواهي بر اساس منطق و دليل هستند كه اگر ما آنها را براي مردم بيان كنيم زودتر به نتيجه مي رسيم از جمله: دليل فرمان نماز ياد خدا بودن است ياد او يگانه وسيله آرامش دلهاست(طه /14)دليل ديگر نماز تشكر از خداوند است(بقره /21) دليل سوم نماز آن است كه نماز شما را از فحشا و منكر باز مي دارد (عنكبوت/45)
3. ملايمت درگفتار : در حديث مي خوانيم : زياده روي در ملامت اشخاص، آتش لجاجت آنها را شعله ور مي سازد(تحف العقول،ص84). يا اينكه ؛ از سرزنش و توبيخ زيادبپرهيز چه آنكه گناهكار را در عمل ناپسند خود جسور مي كند و از طرفي نصيحت را ناجيز و بي اثر مي سازد(غررالحكم،ص278). گاهي آثار جملات وكلمات كوتاه بيش از بحث هاي طولاني است و در ذهن بهتر مي ماند
4. غير مستقيم: فرد تذكر دهنده بهتر است تذكر خود را با مخاطب يه گونه اي غير مستقيم بيان كند واو را متوجه لغزش ها و غفلت هايش نمايد.
5. تلطيف سخن: محبت بهترين زمينه وانگيزه براي تذكر لساني است. در بخش مهمّي از قرآن ،خداوند نعمت هاي خود را مي شمارد تا عشق انسان نسبت به خود را زياد كند .اين، زمينه اي است براي اينكه هر چه را كه او دوست دارد ، انجام دهيم و هر چه را كه او دوست ندارد ،انجام ندهيم اگر كسي خلافي انجام مي دهد با كلمات برادرم يا خواهرم صدا بزنيم ،توفيق بيشتر خواهيم داشت . خداوند به موسي وهارون (ع) مي فرمايد ،هنگامي كه نزد فرعون رفتيد ، با او به نرمي سخن بگوييد(طه /44)
6. مقابله نيكو: آموزه هاي اسلام در زمينه مواجهه با رفتار ناپسند و الفاظ ركيك آنها، ناظر به اتخاذ بهترين رويه است و شايد يكي از دلايل آن، ايجاد تحول در افراد خاطي باشد.بر اين اساس قرآن كريم مي فرمايد: «ادفع بالتي هي احسن السيئه....»(مومنون،96). «سخن بد آنها را به طريقي كه نيكو تر است دفع كن».
7. مثبت گرايي: در انتقاد و تذكر لساني ،تنها نقطه ضعف را مطرح نكنيد .از خوبي ها نيز بگوييد . در قرآن كريم در نهي از شراب ،اول از منافع آن سخن گفته است وبعد مي فرمايد:«ضررش از نفعش بيشتر است .»
8. يادآوري : يكي از راه هاي تذكر لساني ،بيان وعده ها ي اولياي خداست. از آنجا كه انسان براي انجام هر كار معروف يا ترك هر كار منكري نياز به انگيزه دارد ،اين وعده ها مي تواند يكي از بهترين انگيزه ها باشد. وعيدها نيز در ترك منكر نقش مهمي دارند.قرآن مي فرمايد :كساني كه از طاغوت ها پيروي مي كنند ،هم در دنيا به قهر و لعنت خداوند گرفتار مي شوند و هم در آخرت .
حضرت علي (ع) در خطبه 24 نهج البلاغه مي فرمايد:اگر شما در راه خدا باشيد و به وظيفه الهي خود عمل كنيد در دنيا هم به كاميابي نرسيد ،من در قيامت ضامن رستگاري شما هستم.
9.انتقاد نه انتقام : بايد تذكر به گونه اي باشد كه روح انتقام را در طرف ايجاد نكند
10. خود را بهترندانستن :كسي كه تذكر لساني ميدهد ،خودش را بهتر نداند
11-.حفظ آبرو وحرمت: در حديث مي خوانيم: هر كس برادر ديني خود را مخفيانه موعظه كند ،او را آراسته است ؛ولي هركس او را آشكار موعظه كند ،شرمنده اش كرده است(بحارالانوار/ج 7/ص374)
12 تحريك عواطف : براي تذكر لساني ، تحريك عواطف يكي از اهرم هاي بسيار قوي است
شخصي به مادرش تندي كرد . روز بعد، امام صادق (ع) او را ديد وامام به او فرمود : چرا با مادرت تندي كردي؟ مگر نمي داني شكم مادرت منزل تو بود ؟ دامان مادرت گهواره تو بود ؟ پستان مادرت غذاي تو بود ؟ سپس فرمود : پس با او خشن نباش (بحار الانوار ، ص71) .
13.انتقاد از كار،نه از شخص: ما نبايد نسبت به خلافكار كينه دل باشيم ، بلكه بايد كار خلاف او را به او تذكر دهيم . بعبارت ديگر ،با جهل مبارزه كنيم نه با جاهل ؛با گناه مبارزه كنيم نه با گناهكار
14.تذكر نه تجسس بعضي با تجسس، به سراغ كشف عيب ها وگنا هان مردم مي روند ،تا او را نهي كنند ،در حالي كه قرآن با كمال صراحت ،تجسس را تحريم كرده است (حجرات: /12)
15- خود آلوده نباشد زيرا در آن صورت كلام او اثر ندارد فردي آمد خدمت پيامبر تا فرزند او را از خرماخوردن منع نمايد حضرت فرمود فردا بيا تا تذكر دهم آن شخص فردا آمد وحضرت به بچه گفت خرما نخور سر اين كار را پرسيدند حضرت فرمود من ديروز خرما خورده بودم لذا اورا منع نكردم
پيامبر اكرم (ص) مي فرمايد :المومن مراه المومن انسان مومن آينه تمام نماي برادر مومن خود است بنا براين بايد هم خود از نظر پاكي چون آينه باشد وهم صفات آينه را داشته باشد تا بديهاي ديگران را به آنها منتقل نمايد
عادى مى شود
اما اگر روزنامه اى واقعيتى را چاپ كند متهمش مى كنند
از هر قومى كه باشد
اهوازیها [...]