به کلیه حجاج توصیه می شود که حتما با خود ماشین حساب جیبی برای محاسبه قیمت کالا های خریداری شده و تطبیق آن با قیمت ایران همراه داشته باشند.
ما ایرانی ها در دنیا مشهور به خرید گسترده در سفرهای خارجی خود هستیم بطوری که در پاره ای از اوقات هدف از انجام سفر در میان سوغات خریدن گم می شود. البته خرید سوغات در سفر حج جایگاه ویژه ای برای بستگان حاجی دارد. از آنجایی که سوغات خریدن در سفر حج امری مستحب می باشد لازم دیدم تجارب و اطلاعات شخصی خود را در اختیار دیگران قرار دهم تا شاید این مطالب باعث تسهیل در خرید سوغات و کاهش زمان خرید گردد.
1. در ابتدا شخص می بایست قبل از عزیمت به عربستان حتما پول خود را به دلار تبدیل نمائید و در این میان بهتر است اسکناس های 100 دلاری که حجم کمتری داشته تهیه نمائید بخصوص که ارزش 100 دلاری در زمان تبدیل به ریال عربستان از سایر اسکناس ها 5، 10، 20 دلاری بیشتر بوده و فروشگاه های می دهند ولی صرافی های عربستان معمولا برای تبدیل 100 دلاری 2 تا 3 ریال کمتر می دهند. ضمن اینکه توصیه می کنم حجاج محترم از ایران با خود مقداری ریال سعودی ( حداقل 100 الی 200 ریال سعودی) بیاورند تا احیاناً اگر در بدو ورود و قبل از تبدیل پول نیازمند خرید کالا و یا مسائل دیگر شدند دچار مشکل نشوند.
2. اولین کاری که در بدو ورود باید انجام داد مسئله خرید سیم کارت تلفن همراه می باشد و باید در موقع خرید دقت کرد به اندازه قیمت درج شده بروی کارت پول پرداخت کنید نه بیشتر . زیرا دیده شده خدمه هندی هتل ها در بدو ورود حجاج به هتل سیم کارت های 20 ریالی را به قیمت های 28 الی 30 ریال می فروشند.
3. در کشور عربستان سه اپراتور تلفن همراه اقدام به پوشش خطوط و ارایه سیم کارت تلفن همراه با نام های stc,mobaily,zain می کنند و تجربه نشان داده گیرندگی و آنتن دهی سیم کارت های مارک (mobily) با قیمت 20 ریال سعودی از دیگر سیم کارت ها بهتر می باشد. البته لازم به یادآوری و توضیح است که این سیم کارت ها بروی موبایل های اصل جواب می دهند و تلفن های چینی در عربستان آنتن نمی دهند.
-4 هنگام تردد در معابر عمومی – مساجد- حرمین شریفین مراقب وجوه نقد و اشیاء قیمتی و تلفن همراه خود باشید. زیرا سارقین حرفه ای درصدد فرصت هستند البته بهترین راه کار این مسئله استفاده از کیف های گردنی که معمولا کاروان ها به حجاج می دهند و یا کمربندهای مخصوص حمل پول می باشد.
-5 برای خرید سوغات شهر مدینه از فروشگاه های بزرگتری از لحاظ وسعت فضا و تمرکز و تنوع بیشتر نسبت به شهر مکه برخوردار است البته بنابر شنیده ها مدینه دارای 50 فروشگاه و مکه دارای بیش از 5 فروشگاه بزرگ می باشد.
لذا توصیه می شود حجاج حتی المقدور عمده خرید خود را در مدینه انجام دهند با اینکار فرصت بیشتر برای عبادت در مکه پیدا می کنند ضمن اینکه دیگر نیاز به پرداخت کرایه در مکه برای تردد نخواهند بود زیرا ایرانی در شهر مکه دارای شبکه گسترده و منظمی از اتوبوس ها برای حمل و نقل حجاج می باشد. در عوض در مدینه کار حمل و نقل حجاج به سراسر سطح شهر و رفتن به مراکز خرید برعهده وسایل نقلیه ( اعم از تاکسی- ماشین های ون) می باشد که حجاج را از مقابل هتل محل اقامت بصورت رایگان به فروشگاه های بزرگ برده و پس از خرید مجددا بر می گردانند.
در این میان لازم است مراکز مهم خرید را در شهر مدینه نام ببرم که شامل فروشگاه باوارس- مدینه الطیبه- مدینه المول - مجمع عادل الدولی- علمقه- اشامول ( دارای اجناس شیک با قیمت مناسب) سیتی بلازا ( دارنده اجناس مارک داروگرانی ) با وارث مال مکس ( دارای همه نوع کالا از کامپیوتر تا جارو برقی و لباس و غیره) هرم بلازا - کارفور سیتی مکس - الساحه ( لباس بچه گانه و زنانه) می باشند البته پیرامون مسجدالنبی فروشگاه های بزرگ وجود دارد که شامل پاساژ طیبه (شمال مسجدالنبی ) پاساژ الجزیره ( جنوب شرق مسجدالنبی) فروشگاه بن داود (جنوب مسجدالنبی) فروشگاه علقمه ( دارای همه گونه اجناس و لباس های متنوع) می باشند.
-6 توصیه اکید می شود که زایران محترم خصوصا خانم ها از سوار شدن انفرادی به خودروهای شخصی بشدت خودداری کنند.
-7 برای خرید پارچه های زیبا و با قیمت مناسب به حجاج توصیه می شود که حتما آن را از مدینه تهیه نمایند و ترجیحا از بازار افغانی ها واقع در مدینه (شارع علی ابن ابیطالب) زیر ساختمان بعثه ایران فندق قصر الدخیل دیدن کنند زیرا اصالت پارچه و قیمت مناسب این راسته بازار در شهر مدینه زبانزد است.
-8 به کلیه حجاج توصیه می شود که حتما با خود ماشین حساب جیبی برای محاسبه قیمت کالا های خریداری شده و تطبیق آن با قیمت ایران همراه داشته باشند.
-9 برای خرید وسایل برقی و الکترونیکی مانند کامپیوتر ، موبایل ، لب تاپ و دوربین عکاسی و یا فیلمبرداری پیشنهاد می شود که با توجه به معتبر نبودن گارانتی این کالاها در ایران و احتمال بروز خرابی و یا سوختگی این وسایل توصیه می کنم این لوازم را از ایرانی تهیه نمایند یا اینکه ریسک مشکلات احتمالی آن را به جان بخرند.
توصیه دوم این است که حتما قبل از مسافرت قیمت و مدل و مارک کالای مورد نظر خود را پرسیده و در نهایت اگر قصد خرید داشتند آن را از نمایندگی و یا فروشگاه های تخصصی خریداری کنند و قبل از خرید از اصل بودن کالا و سالمی آن مطمئن شده و سپس آن را حداقل 20 درصد زیر قیمت ایرانی خریداری کنند ضمنا از خرید این اجناس از مغازه های اطراف مسجدالنبی در مدینه که همه چیز ی فروشند خودداری کنند زیرا کلیه اجناس آنها گران و چینی می باشند.
-10 با توجه به اینکه قیمت اجناس و کالاهای موجود در مغازه های اطراف مسجدالنبی در مدینه و مسجدالحرام در مکه بدلیل بالا بودن قیمت اجاره محل گران تر از بازارهای سایر نقاط عربستان و ایران می باشند لذا پیشنهاد می شود در صورت تمایل از پاساژهای اطراف مسجدالنبی که به آنها اشاره شد مراجعه کنند.
لطفا درعربستان فقط مشغول زیارت واعمال معنوی باشید ودربازارها به دنبال خرید کالاهایی نباشیدکه درکشورخودمان نیزهست ...وضع کنونی مملکت جوری نیست که انصاف باشددلارهای مملکت راکه باچنان مضیبتی تهیه می شود دربازارهای ...به هدردهید...لطفا
... .. .. .. .
موفقو موید باشید